Nintendo kondigde twee nieuwe Mario-platformers voor de Wii aan tijdens de E3. Hoewel Super Mario Galaxy 2 een welkome gast is, zijn de ogen vooral op New Super Mario Bros. Wii gericht. Niet alleen omdat die game al eind dit jaar uitkomt (Galaxy 2 pas volgend jaar), maar ook omdat het weer eens wat anders is. Anders, maar toch ook zo vertrouwd.

Four Swords met loodgieters

New Super Mario Bros. Wii is een beetje Legend of Zelda: Four Swords met loodgieters. Of LittleBigPlanet zonder een online-modus of level-editor. Gewoon weer ouderwets tweedimensionaal levels aflopen, maar dan met vier man op het scherm en thuis op de bank.

Het klinkt zo simpel, maar schijn bedriegt: levels zijn deze keer ontworpen om samenwerking tussen de spelers te stimuleren. Het is niet verplicht, maar om bij bepaalde items (zoals grote Yoshi-muntjes) of geheime gedeeltes van een level te komen, moet je echt samenwerken. Maar het is eigenlijk net zo leuk om elkaar dwars te zitten, op elkaars hoofd te springen of iemand in een bodemloos gat te gooien. Deze Mario-game haalt eigenlijk een beetje de sadist in je naar boven.

Ode aan de fan

Het is nog niet bekend hoeveel levels er precies in de game zitten, maar op de E3-beursvloer waren er tien levels speelbaar. Allemaal zijn het echte odes aan de oude Mario-platformers en voor fans is het dan ook smullen geblazen. Van de vertrouwde heuvels en wolken op de achtergrond tot de Goomba's en Koopa's die je dwarsbomen, het is precies zoals je je herinnerde met een extra laagje verf. Op het einde van een level spring je met z'n vieren zelfs op de vlaggenmast en natuurlijk probeer je zo hoog mogelijk te komen. Ook Yoshi is weer terug en we zagen zelfs een Koopa Kid, één van de zeven kinderen van ultieme slechterik Bowser.

 

Maar niet alles is hetzelfde. De levels zijn ondanks hun vertrouwdheid natuurlijk allemaal nieuw ontworpen en bevatten veel nieuwe obstakels. Wat te denken van wankelende platformen die je met je Wiimote kunt kantelen? Spelers moeten ook in het echt samenwerken, willen ze het er levend afbrengen in deze platformer. Zoals het hoort in een Mario-game zijn er natuurlijk ook nieuwe pakjes voor de broers (en Toad, want daar kun je ook mee spelen). Meest opvallende is het propellorpakje. Spring op iemand z'n hoofd en je komt extra hoog, waarna je op je gemak elke richting op kunt zweven die je maar wilt. Ook zagen we een pinguïnpak, dat je makkelijker op ijs laat rennen en je kan laten buikschuiven om ijsblokken kapot te rammen.

Geen online?

Leuke multiplayer-fun dus. Al zetten wij wel onze vraagtekens bij enkele kwesties. Hoe leuk blijft de game bijvoorbeeld wanneer je in je eentje speelt? Zijn de levels echt voor vier spelers ontworpen en is het maar een lege boel wanneer je alleen op avontuur gaat? En waarom geen online-modus? Nintendo claimt dat de Wii dit niet aan kan, maar dat is natuurlijk een rare opmerking in een tijdperk waar andere consoles shooters aanbieden waarin 256 man tegelijk tegen elkaar kunnen strijden. Is het echt zo moeilijk om vier mensen een potje Mario te laten spelen via internet? Misschien moet New Super Mario Bros. juist met z'n vieren in één kamer gespeeld worden, zodat er echt op elkaar gescholden en met elkaar gelachen kan worden.

 

Het zijn minpunten die verder het plezier die je kunt hebben met deze game niet veel zal vergallen. Veel gamers zijn wel weer toe aan een tweedimensionale Mario-platformer en daar is hij dan, met een toffe multiplayer. Het lijkt ons niet dat hier nog veel mis mee kan gaan. De game oogde ook ver af en eind dit jaar is iedereen gewoon met een grote glimlach van links naar rechts aan het rennen met de beroemdste loodgieter ooit.