In een verlaten pand, ergens in München, kregen we de kans aan de gang te gaan met twee versies van de Nieuwe Need for Speed: een oude alpha build en de Playstation 4-versie. De eerste toonde de multiplayermogelijkheden en de tweede de grafische kracht. We sprongen als vanzelf naar de Playstation 4-versie, waar we verwachtten weggeblazen te worden met schitterende lichteffecten en haarscherpe details. Een ietwat onderdrukte “is dit alles?” volgde. Ja, de auto’s knalden van het scherm en de omgeving was indrukwekkend, maar het liet ons niet verlangen naar meer. De overige versie, met bugs, glitches, crashes en achterhaalde graphics, deed dat wel.

Alleen, maar toch samen

De grootste troef van Rivals is het AllDrive-systeem. Dat houdt in dat je singleplayerprogressie naadloos overloopt in een multiplayeromgeving. Je kan je richten op events als races en time trials, terwijl vrienden rondrijden in dezelfde spelwereld. Zij kunnen meedoen in jouw race, jouw tijden verbeteren of simpelweg maar wat aankloten. De gehele spelopzet van Need for Speed is aangepast om dit systeem optimaal te kunnen laten functioneren. Zo kom je pas een level verder als je bepaalde taken uitvoert en dus niet alleen door traditioneel van event naar event te rijden. Maar je verdient ook punten door te ontsnappen aan de politie of in de rol van politieagent juist een racer uit te schakelen.

Het resultaat is een uitermate dynamische en prettig chaotische race-ervaring, waarin je na tien minuten al in de meest uiteenlopende situaties terechtkomt. Een head-to-head race heeft altijd de potentie om uit te lopen op een massale klopjacht, terwijl groepsraces Mario Kart-achtige taferelen kunnen veroorzaken met in het rondvliegende EMP’s en ander geavanceerd speelgoed. Structuur en overzicht zijn al vrij snel zoek, maar daarvoor krijg je een plezierige multiplayerervaring terug. Of je nou als racer speelt of als politie.

Need for Speed: Rivals

Wisselen tussen racer en politie kan overigens op elk mogelijk moment en beide rollen bevatten hun eigen progressie en mogelijkheden. Voor een coureur gaat het logischerwijze om het racen en zoek je altijd naar een excuus om zolang mogelijk die rechtertrigger in te houden. Ook kun je je auto pimpen met leuke kleurtjes en blije stickers. Als politie ben je vooral op zoek naar mogelijkheden om een racer uit te schakelen. Daarbij kun je je zelf ontwikkelen in drie verschillende stijlen: enforcer, patrol of undercover. Vooral die laatste is leuk, aangezien je daarmee in een normale auto kan stappen om zo op een stealth-manier een wegpiraat te verrassen.

Qua gameplay hoef je je dus geen zorgen te maken over Need for Speed: Rivals. Het pakt al het goede van Most Wanted en voegt daar een aantal leuke elementen aan toe. Al is het natuurlijk nog afwachten hoe de balans uitpakt tussen politieauto’s en racewagens en of de onvoorspelbare chaos niet gaat frustreren na langere tijd. Je kan er overigens ook voor kiezen gewoon offline te spelen en zo alle hectiek te vermijden. Maar daarmee ontdoe je jezelf wel van een stortvloed aan spontante gebeurtenissen en wordt de spelervaring een stuk minder dynamisch.

Need For Speed Rivals

Next-gen niet noodzakelijk

Need for Speed: Rivals is een Need for Speed-game in hart en nieren. Het gevoel van snelheid is ongenaakbaar en de besturing is heerlijk toegankelijk. Zelfs als je weinig ervaring hebt met racegames drift en boost je door de bochten als een ware Fast & Furious-coureur. Aan dat gevoel weet de Playstation 4 weinig tot niks toe te voegen, afgezien van wat meer detail hier en daar. Kijken we naar de twee verschillende versies, dan is de race-ervaring precies hetzelfde.

Het grootste grafische verschil zit hem in de omgeving en een aantal extra pixels voor de auto’s, maar die ene Porsche of die andere Bugatti ziet er op de Xbox 360 ook al fantastisch uit. Op wat pracht en praal wanneer je dwars door een maïsveld rijdt of het uitzicht op een aantal bergen in de verte na, blijft het wow-effect grotendeels uit. Schrijnend is overigens dat de game beduidend lelijker is als het donker wordt. Vooral omdat de lichteffecten dan erg flets ogen.

Dat neemt niet weg dat Need for Speed: Rivals een heerlijke racegame belooft te worden. De game legt zijn focus op puur plezier en heeft een sterke multiplayermodus, waarin de rivaliteit van de titel goed tot zijn recht komt. Of je hem nou op de next-gen-consoles koopt of gewoon op je oude vertrouwde Xbox 360 of Playstation 3.