Ook Need for Speed Carbon maakte deel uit van de line-up van Electronic Arts tijdens de EA Studio Showcase. Een game waar velen naar uit kijken en dat is ook niet zo verwonderlijk. Voor de eerste maal zal de Need for Speed serie zich begeven op de weg van de next-gen consoles (afgezien van de Xbox 360 dan). Take control

Need for Speed Carbon draait om het controle krijgen over de stad. Dit gebeurt door een crew bij elkaar te verzamelen, canyon races te winnen en natuurlijk zo veel mogelijk races te winnen. Dit alles in een gigantische open-world waar je redelijk vrij kunt rondscheuren. Je dient de verschillende soorten wagens onder controle te krijgen en uiteraard kun je deze naar believen customizen. Dat is Need for Speed Carbon in een notendop.

Je begint de game als een ervaren racer die zijn sporen heeft verdiend en nu op de blacklist staat. Je keert terug naar de stad om een rekening te vereffenen. Tot zo ver het verhaal want helaas zijn daarover nog weinig details bekend. Om respect op te bouwen begin je met het uitdagen van andere racers en vorm je een crew die je bijstaat op je weg. Wanneer je andere crews verslaat bemachtig je hun gebied en uiteraard vind iedereen je dan cool. In je posse krijg je hulp van zogenoemde “wingmen”, mannetjes die in een race met je meerijden en tegenstanders van de baan zullen proberen te krijgen. Need for Speed Carbon bevat voor de fans van de serie nog steeds een aantal klassieke spelmodi zoals de Sprint Races en Circuit Races. Een paar oude modi zijn echter ook opnieuw bewerkt en verbeterd, maar welke dit zijn wilde men nog niet kwijt.

Canyon Races

Wanneer je een gebied veroverd heb zul je het in de Canyon Races op moeten nemen tegen sterke tegenstanders in zogenaamde boss-fights. De Canyon Races spelen zich daadwerkelijk in canyons af en deze zien er schitterend uit. Scherpe bochten, een spannende sfeer en diepe afgronden. Een canyon race bestaat uit twee delen. Eerst dien jij zo dicht mogelijk achter je tegenstander te blijven en het verschil in tijd tussen de twee wagens te minimaliseren. Hoe beter je dit doet, des te meer punten je verdient en trust me, die zul je hard nodig hebben voor het tweede gedeelte van deze race. Je wingmen mogen je bij deze races niet helpen dus je zult alles op alles moeten geven.

Het tweede deel van de canyon race rijdt jij voorop en moet je proberen je tegenstander zo ver mogelijk achter je te laten. Komt de tegenstander heel dichtbij dan zul je punten verliezen maar deze kun je terugverdienen door een bepaalde tijd een bepaalde afstand te bewaren. Persoonlijk vond ik de Canyon Races bijzonder lastig hoewel de bochten niet heel erg moeilijk zijn, maar de tijdsdruk zorgt ervoor dat je toch wat zenuwachtig wordt en al snel de vangrail of een afgrond in tuimelt. Misschien ligt het aan het feit dat ik geen rijbewijs heb… Het gevoel dat je echter krijgt tijdens deze races is heel erg tof. Het voelt echt illegaal aan en ik zou me bijna kunnen voorstellen dat meedoen aan illegale straatraces een enorme kick geeft. Maar dat is heel erg FOUT, foei. Beter speel je deze game dan.

Drifting the night away

In Carbon komen de drift races weer terug en zijn timing en snelheid van het grootste belang om hoge scores te halen. Op de banen kun je je drift skills testen in diverse parcoursen. Het oefenen in driften kan erg handig zijn voor de echte races dus het is zeker het proberen waard. Het driften is niet bijzonder moeilijk gemaakt in Need for Speed Carbon. Je hoeft in feite alleen maar gas te geven in de juiste richting en naar het resultaat kijken. Het is een leuke feature die wat extra’s geeft aan de game.

Customizen

Wat is een Need for Speed game zonder de mogelijkheid tot het pimpen van je auto? Juist, deze optie ontbreekt dan ook zeker niet in Carbon. Het is misschien iets minder uitgebreid dan in Need for Speed Underground 2, toch bevat de customization in Carbon weer nieuwe features die misschien zelfs je vriendin aan het gamen krijgen. Nieuw is de Auto Sculpting feature waarbij je door middel van een schuifje zo’n beetje alles aan je auto kunt tweaken. Van mini spoiler tot een hele brede, velgen die helemaal bling bling zijn…Pimp my Ride is er niets bij!

Need for Speed Carbon zal door de fans met veel enthousiasme ontvangen worden, dat kan niet missen. Alle goede elementen uit de voorgaande delen zijn in de game opgenomen en nieuwe elementen zijn toegevoegd die de speelervaring nog toffer maken. De canyons zien er werkelijk schitterend uit evenals de stedelijke omgeving. Let wel, ik heb alleen de Xbox 360 versie gezien dus wellicht dat de grafische pracht iets minder zal zijn op de current-gen consoles.