Ontwikkelaar NCsoft heeft de MMORPG wereld in 2005 verrast met Guild Wars. Een spel zonder maandelijkse kosten, maar toch de kwaliteit die we van een hedendaagse topgame mogen verwachten. De keuze voor Guild Wars ligt bij velen ook ongetwijfeld bij de afwezigheid van die maandelijkse kosten. Met die wijsheid in het achterhoofd is NCsoft aan het werk gegaan met een viertal compleet gratis multiplayer games. Gratis te downloaden en gratis te spelen. Daar hebben we wel oor naar toch? Dungeon Runners

De eerste titel is Dungeon Runners. Van wat wij op de E3 gezien hebben, lijkt NCsoft voor deze titel goed naar World of Warcraft gekeken te hebben. De stijl van het spel, en voornamelijk de interface, lijkt zo uit World of Warcraft geplukt te zijn. Toch heeft het spel ook weer overeenkomsten met Guild Wars, omdat het niet een rasechte MMORPG is. In verzamelgebieden kun je de andere spelers zien, maar voor de rest van het spel loop je alleen of met een party. Uniek voor Dungeon Runners is dat maps en monsters elke keer random gegenereerd worden. Nooit twee keer hetzelfde dus.

Dungeon Runners richt zich voornamelijk op het plezier van het vechten en dat gebeurt dan ook op een grotere schaal dan we gewend zijn van Guild Wars en World of Warcraft. Veel vijanden en bewegingsmogelijkheden maken de speler een krijger in een wereld vol monsters. Meestal ben je met zo’n vier a vijf monsters tegelijk aan het vechten. Het spel lijkt qua spelen erg op Diablo 2 en het wordt dan ook meer een hack and slash game.

Je kunt, mits je de juiste spreuk tot je beschikking hebt, overal heen reizen waar je maar wilt. Ook de dood is puur een reisje terug naar een stad, zonder verdere straf. Het kanssysteem bij het aanvallen is tevens compleet overboord gegooid, wat er voor zorgt dat je altijd de tegenstander raakt als je aanvalt. Het spel bevat net als elke MMO weer een hele rits items en staat garant voor veel vechtplezier. Dungeon Runners staat voorlopig gepland voor het einde van dit jaar.

  ExteelEen tweede actiespel heet Exteel, een online shooter met mechs in de hoofdrol. Een wereld is verwoest door oorlog en de laatste overlevenden vechten nu tegen elkaar voor de controle over de grondstoffen die de planeet te bieden heeft. Gamers kunnen hun eigen robot creëren, waarna ze direct in de actie van het spel kunnen springen. De robots lijken erg op de Aziatische robots uit bijvoorbeeld Gundam en op het eerste gezicht is er weinig nieuws onder de zon. De game is, meer dan die andere games, gericht op korte gevechten met meer mechs en wil zonder bijster origineel te zijn, gewoon plezier bieden.

De mechs hebben een heel arsenaal aan aanvallen tot hun beschikking. Van melee tot ranged aanvallen, met special attacks en verwoestende combo’s. Tevens kunnen de mechs met jumpjets door de levels heen zweven. De kleinere mechs zijn uiteraard beweeglijker dan de grote, zware bakbeesten. Ook Exteel zal later in dit jaar nog uitkomen.

  Soccer Fury Soccer Fury richt zich op geheel andere actie, namelijk voetbal. Een voetbalspel dat zich volledig online afspeelt. Verwacht echter geen traditioneel potje voetbal met een veld vol spelers en een gele of rode kaart voor elke overtreding. Soccer Fury gaat drie tegen drie, waarvan de doelman bestuurd wordt door de AI. Eigenlijk ben je dus nog maar met twee spelers bezig, waarmee op een klein veld gespeeld en gevochten wordt. Je leest het goed, je mag heerlijk vechten met stijlvolle martial arts-moves. Een beetje in de stijl van de film Shaolin Soccer dus. Geen regels, geen limieten, geen genade.

Bloed is goed in Soccer Fury, want alles is geoorloofd in het veld. Elleboogstoten, voetvegen en tackles zijn allen bruikbaar. Des te meer je de personages gebruikt, des te beter ze worden. Ze levelen zodat je ook echt nieuwe aanvalsmogelijkheden verdient. De personages laat je vervolgens online los in verschillende toernooien en wedstrijden. Niet op het grasveld, maar op daken, steegjes en dergelijke. Van wat we op de E3 zagen ziet Soccer Fury er grafisch erg goed uit. Vooral de personages zijn mooi gemaakt. Het spel zal ergens in de eerste helft van 2007 uitkomen.

   Smash Star

De laatste titel in de gratis games reeks is ook een sportspel. Deze keer gaan we echter tennissen. Smash Star zal nog een andere titel krijgen voor de westerse markt, maar voorlopig houden we deze titel nog maar even aan. Smash Star lijkt enigszins op Soccer Furry, omdat je spelers ook kunt levelen om daarbij betere sportspullen en speciale aanvallen te krijgen. In Smash Star krijg je alleen niet de kans om je tegenstander in elkaar te slaan, maar wordt het bij tennisaanvallen gehouden.

Ook bij Smash Star ligt de nadruk op fun. Het spel heeft daarbij ook een vrolijk Aziatisch uiterlijk, wat te vergelijken is met PowerStone voor de Dreamcast. Vrolijke kleuren en leuke personages zorgen voor een blije uitstraling. En hoewel de nadruk op fun ligt, is Smash Star ook ontzettend uitgebreid met tig duizend verschillende accessoires en kledingstukken die een personage aan kan trekken. Het spel zal in de loop van 2007 gratis te downloaden zijn.

  

Conclusie

Het is waarschijnlijk dat in de loop van de tijd voor alle games extra content te downloaden zal zijn, en daar zal ongetwijfeld geld voor gevraagd worden. NCsoft moet toch ergens inkomsten vandaan halen. NCsoft richt zich in ieder geval met alle vier de games op de fun. De spellen zijn uitgebreid en origineel, maar bieden voornamelijk veel plezier. Dat ze gratis te downloaden en te spelen zijn is alleen maar extra leuk.