Sportgames zijn meestal een nogal serieuze zaak, waarin de regels van het spel nageleefd worden en de sport op een zo realistisch mogelijke manier benaderd wordt. De games uit de EA Sports BIG serie doen hier echter niet aan mee en vormt onder de term “Street” een geheel aparte enclave binnen de sportgames. Dit jaar staan ons weer enkele games in de Street serie te wachten, waaronder NFL Street 2, FIFA Street en NBA Street Volume 3. Wij krijgen een preview versie van laatstgenoemde game opgestuurd en dunkten ons alvast een ongeluk. In de positieve of negatieve zin? Positief, hartstikke positief!

De Street serie van EA Sports BIG is in het jaar 2001 van de grond gekomen met NBA Street. NBA Street was de tweede titel (SSX was de eerste) van de BIG divisie van Electronic Arts en werd toen ter tijd warm onthaald. De game scoorde zowel bij de pers als het publiek goed en het vervolg, NBA Street Vol 2, was een feit. Ook deel twee viel in de goede aarde, wat als gevolg heeft dat men dit jaar alweer deeltje drie in de serie aan ons presenteert, NBA Street Vol 3.

Aan het concept van de game is weinig veranderd: je speelt nog steeds met drie basketballers in een team en dient zowel punten te scoren, als tricks te maken. De trukendoos van NBA Street 2 is voor deel drie in de vermenigvuldigingsmachine gegaan, wat een enorm aantal trucmogelijkheden oplevert. Niet alleen zien de verschillende moves er moddervet uit, ze zijn ook goed geïmplementeerd in de gameplay en hebben ieder een andere werking. Wanneer je de game meer begint te spelen, krijg je ook echt feeling met het soort truc die gepast is op een bepaald moment en verdwijnt het zinloos button bashen van de menukaart.

Net als in de vorige edities van NBA Street heeft het maken van trucs en megacombo's een doel: de GameBreaker vullen. Des te gaver en moeilijker de trucs zijn die je uithaalt, des te sneller zal de bovenin beeld staande 'GameBreaker'-balk zich vullen. Eenmaal gevuld krijg je de mogelijkheid een enorm krachtige en super veel punten opleverende dunk te maken, die veelal bepalend is voor het verdere verloop van de game. De balk vult zich echter niet alleen door dunks, combo's en tricks, ook het verdedigen heeft nog steeds een belangrijke rol en krijgt hierdoor ook punten toebedeeld.

Er zijn verschillende modes te bespeuren in NBA Street Vol 3. Zo kun je simpelweg een potje opstarten, je krachten online meten, een Street Challenge aangaan of meedoen in een dunkcompetitie. Vooral deze laatste twee modes zijn erg goed uitgewerkt (de online optie hebben we helaas nog niet kunnen testen). In de Street Challenge stel je je eigen team samen en start je hiermee vervolgens onderaan de straatladder. Op je eigen court, dat net als je basketballers volledig naar smaak aan te passen is, ontvang je teams en is het naargelang die opdracht die je krijgt de bedoeling als winnaar uit de bus te komen. De wedstrijden worden vervolgens steeds moeilijker en aan het eind van de Challenge kun je jezelf tot 'king of the street' kronen.