Preview
NBA 2K17

NBA 2K17 (hands-on)

Klaar om te scoren

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Met de regelmaat van een nieuw basketbalseizoen betreden ook hun simulaties opnieuw het speelveld. EA’s NBA Live 17 laat op zich wachten tot begin 2017, maar eigenlijk zijn alle ogen toch al gericht op de grote concurrent en regerend kampioen: NBA 2K17. Gelukkig besluit ontwikkelaar Visual Concepts niet op zijn lauweren te rusten.

Zoals met zoveel sportgames valt er niet veel te sleutelen aan de kern. De basketbalregels blijven nu eenmaal hetzelfde. Een goede sportsimulatie streeft er daarom naar om zo dicht mogelijk bij de ervaring te komen. Visual Concepts zet dit jaar daarom in op het zo getrouw mogelijk weergeven van basketbal in beeld en geluid. De belichting is volledig vernieuwd en de animaties lopen nu veel vloeiender in elkaar over. Met name het laatste maakt de interacties tussen de spelers levensecht. Sneakerfans komen ook aan hun trekken met NBA 2K17, want naast de spelers en arena’s is het schoeisel van je favoriete basketbalicoon nauwgezet gerepresenteerd.

Ook het geluid is opgefrist. Het team reisde alle dertig arena’s af en richtte de microfoons op alles wat je kunt bedenken: het ritmische gebonk van een dribbel, het gejuich van het publiek, de precieze toon van de zoemer, elk hoorbaar detail klopt. Dezelfde ‘flow’ die we zien bij de animaties, horen we ook in het commentaar, met geloofwaardige opmerkingen uit de monden van elf verschillende commentatoren, waaronder David Aldridge, Kevin Harlan en Shaquille O’Neal.

Nee, niet die van Space Jam

Al dat oppoetsen heeft geen zin als de gameplay een pas op de plaats maakt. Visual Concepts heeft dit jaar hard gewerkt om het verschil tussen een groentje en ervaren rot duidelijker te maken. De besturing is grotendeels hetzelfde als in 2K16, maar elk schot heeft nu een timing-component. Time je Lay Up correct na een dribbel en je krijgt een bonus op de slagingskans. Ook het stelen van de bal is niet meer een kwestie van bidden tot een hogere macht naar keuze, maar afhankelijk van hoe makkelijk jouw speler de bal kan bereiken en – wederom – je timing.

NBA 2K16 zat al bomvol met mogelijkheden en 2K17 doet daar nog een schepje bij bovenop. MyCareer is bijvoorbeeld volledig vernieuwd. Dat mocht ook wel, want het door Spike Lee geregisseerde Livin’ Da Dream was een aaneenschakeling van clichés en gaf de speler ook nog eens weinig vrijheid in een game die bekendstaat om zijn vele opties. MyCareer volgt nog steeds de filmische route en draait om de vriendschap tussen jouw zelfgemaakte speler en Justice Young, ingesproken door acteur Michael B. Jordan – niet te verwarren met Michael Jordan, de beroemde basketballer. Modi als MyGM en MyLeague zijn ook uitgebreid, met onder meer de mogelijkheid om een competitie vanaf de grond op te bouwen of een seizoen te beginnen met de actuele statistieken en ranglijsten.

Fijne kneepjes

Al die diepgang is al jaren het visitekaartje van NBA 2K, maar de toegankelijkheid lijdt daaronder. Visual Concepts hoopt dit jaar de leercurve iets te verzachten met de 2KU-modus. Met 2KU speel je oefenpotjes en krijg je tijdens het spelen tips en opmerkingen over wat je beter kunt doen. Naast de uitleg over hoe je een Alley Hoop doet, licht coach Mike 'K' Krzyzewski van Duke University je in over de fijnere strategische kneepjes van basketbal. Een welkome toevoeging, want om online een rol van betekenis te spelen, moet je meer kunnen dan een bal netjes gooien.

NBA 2K17

Met nog een week te gaan is de ontwikkeling van NBA 2K17 voltooid en wat we hebben gespeeld maakt alvast een uitstekende indruk. Ontwikkelaar Visual Concepts werkt hard om alles wat goed was aan 2K16 te verfijnen en alles wat minder goed was te verbeteren. Of de nieuwe carrièremodus dit jaar de tenen minder krom trekt is nog afwachten, maar de kern belooft zo trefzeker te worden als de Jump Shots van Stephen Curry.

NBA 2K17 verschijnt 20 september voor Xbox One, PlayStation 4, XBox 360, PlayStation 3 en pc. Vanaf 9 september kunnen spelers de Prelude-demo downloaden om alvast aan de slag te gaan met de MyCareer-modus.

Dit artikel delen:

Lees meer

Earth Defense Force 5 aangekondigd Kojima's Death Stranding wordt openwereldgame
0

Reacties op: NBA 2K17 (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.