Jay-Z brengt in de intro van NBA 2K13 zijn Public Service Announcement, een nummer dat gaat over de opkomst van talent en het creëren van historie. Tijdens de intro zien we vervolgens beelden van een live optreden van Jay-Z, vermengd met snelle shots van allerlei jonge basketbalsterren in actie. Het geeft meteen twee aspecten aan die belangrijk zijn in NBA 2K13: focus op het uitbouwen van talent, wat we uitgebreid terugzien in MyTeam en MyPlayer, en de impact van Jay-Z op de presentatie van de game.

NBA 2K12 was echter al zo ongelooflijk strak qua presentatie en authentieke uitstraling, dat je je kunt afvragen of de toevoeging van Jay-Z ook echt nodig is. Zijn bijdrage is dan ook voornamelijk te zien in de details. Hij heeft een imposante en herkenbare soundtrack samengesteld met uiteraard een paar nummers van zichzelf, maar ook van Coldplay, U2 en Kanye West. Van diezelfde nummers zijn tevens de videoclips vermengd met basketbalbeelden, die fungeren als oppompende teaser voor een wedstrijd. Ook de menu’s en de laadschermen stuiteren ritmisch op de beat van de soundtrack en de algehele uitstraling is een stuk stijlvoller dan in 2K11. Overigens was het volgens producer Rob Jones Jay-Z die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Barkley en Pippen mee wilden doen in het dreamteam. Iets wat van tevoren nooit lukte.

Do it yourself

NBA 2K13 heeft alles in zich om de meest complete basketbalervaring ooit te worden. Natuurlijk zijn daarvoor de standaardmodi aanwezig zoals Association en Play-Offs, maar het zijn de MyPlayer- en MyTeam-modus die de meeste uren zullen opslokken. MyPlayer is dit keer gescheiden van MyCareer en richt zich volledig op het uitbouwen van je eigen speler. Dat gaat door middel van zogeheten Virtual Currencie, die je automatisch verdient tijdens het spelen en kunt uitgeven in meerdere modi. Zo kun je naast basketbaloutfits ook kleren kopen voor tijdens de persconferenties en het dagelijkse leven en kun je je eigen schoenen ontwerpen. Dat ontwerpen gaat erg diep, van het aanpassen van de naadlijnen tot het inkleuren van de hiel. Een leuke bijkomstigheid is dat je die schoen via de NikeID-website vervolgens zelf kunt kopen.

Maar ook sociale status is van enorm belang. Naarmate je prestaties beter worden schrijven journalisten positievere verhalen over je en krijg je meer volgers op Twitter. Maak jij in je eentje de Lakers af, dan kun je zelfs een fictieve hatende tweet ontvangen van Justin Bieber. Om meer fans te krijgen kun je ook donaties doen en handtekeningen uitdelen. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit ook directe gevolgen heeft voor het verloop van je carrière, maar deze punten zijn in ieder geval goed voor je virtuele ego.

Een andere toevoeging is MyTeam, het equivalent van Ultimate Team in FIFA. Het idee is dat je een fantasieteam probeert samen te stellen van oude en nieuwe spelers en het online opneemt tegen andere zelfgemaakte teams in verschillende online divisies. Hoe meer potjes je wint, hoe hoger je komt in een divisie en hoe meer zogeheten “boosterpacks” je krijgt, waarmee je nieuwe spelers kunt kopen. De waarde van spelers is daarbij afhankelijk van de vorm en fysieke gesteldheid van de speler in het echt. Een speler als Jeremy Lin zou in het begin een vrij gemiddelde waarde hebben, terwijl die tijdens de Linsanity-hype torenhoog zou zijn. Je kan daardoor tactisch omgaan met het kopen van spelers en elke week voor verrassingen komen te staan.

Sterke basis

In NBA 2K13 heb je aldus veel verschillende manieren om je bezig te houden met het belangrijkste van een basketbalgame: het basketballen. De gameplay van NBA 2K12 is grotendeels intact gebleven en vooral verbeterd in details. Althans, in hoeverre dat beoordeeld kan worden na het spelen van drie wedstrijden. Op het eerste gezicht is echter al te zien dat de kunstmatige intelligentie net iets slimmer is, de animaties wat vloeiender zijn en de passing net wat beter is.

De grootste voelbare verandering is dat de rechterstick nu ook fungeert als een Trick Stick. Net als in FIFA maak je draaiende bewegingen in relatie tot de houding van het lichaam en voer je makkelijker dribbels uit die voorheen niet mogelijk waren. Wel vereist het wat gewenning aangezien je, met de L2 of R2-knop ingedrukt, diezelfde stick ook gebruikt om de bal te gooien of te dunken.

Je wordt door de game nadrukkelijk uitgenodigd om veel te bewegen en te dribbelen met de bal, en dat verandert de dynamiek ten opzichte van die in eerdere delen. Verschillende plays zijn een stuk toegankelijker en als je weinig tactisch verstand hebt van basketbal, kom je dankzij de betere dribbelmogelijkheden alsnog een heel eind door openingen te creëren en je tegenstander te vernederen met een verpletterende dunk. Vrees echter niet dat de game een veredelde NBA Street is geworden. Je dribbelt niet zomaar langs een solide verdediging en een speler die wel gebruik maakt van constant bewegende mensen en slimme plays is duidelijk in het voordeel.

Maakt je een fan

NBA 2K13 lijkt de kracht van basketbal tot in de perfectie over te brengen, zowel qua esthetiek als gameplay. De heerlijke stijl en de pure aantrekkingskracht van Jay-Z zuigen je automatisch in de game en maken je als vanzelf een fan van basketbal. De game zit vol met visuele hoogstandjes en het enthousiasme spat van het scherm. NBA 2K13 is een absolute ode aan de sport en een uithangbord voor alles wat basketbal ademt.