Naruto komt eindelijk in gepaste vorm naar de spelconsoles toe. Waar de vorige pogingen om de game te digitaliseren faalden, lijkt Rise of a Ninja een behoorlijke titel te worden. Een korte speelbeurt met de eerste uurtjes uit de singleplayer van de game leverde in ieder geval een positief beeld op.

Zo kort voor de release van Naruto: Rise of a Ninja, de game moet op 2 november uitkomen, willen we een vlugge impressie geven van de anderhalf uur dat we met de game hebben kunnen stoeien. Je speelt in Naruto met de opvliegerige puber Naruto, een joch dat door heel het dorp Konoha verstoten is door gebeurtenissen in het verleden. Naruto bezit naast een pesterig karakter echter een hartje van goud en wil er alles aan doen om Hokage te worden, een soort opperhoofd van het dorp.

 

Je start de game met allerlei hele simpele opdrachten. Alle bekende winkels uit de serie zijn nog dicht, zoals de wapenhandel en de 'ramen'. Aan jou de taak om in de speelwereld genoeg tokens te vinden om de winkels te openen. Het vrije karakter van de game komt in dit soort mini-opdrachten goed naar voren en is leuk uitgewerkt, al blijken de minimale vaardigheden van Naruto in het begin van de game wel problematisch. Later in het spel krijgt de blonde jongen bijvoorbeeld een dubbele sprong en de mogelijkheid om tegen gebouwen op te lopen, wat de speelwereld aanzienlijk vergroot. De opbouw van de game is echter geleidelijk en je moet zeker in het begin creatief omgaan met de opties.

Naast dit soort simpele taakjes die je beter door de stad leren te navigeren, maken we ook kennis met de eerste Jutsu's, de vechttechnieken in Naruto: Rise of a Ninja. Jutsu's die worden uitgevoerd door de linker schouderknop ingedrukt te houden en vervolgens een dubbele combinatie met de pookjes uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan twee keer naar onder en vervolgens links voor de linker analoge stick en rechts voor de rechter analoge stick. Time je de Jutsu's goed, dan ontgrendel je speciale vaardigheden. Zo kreeg Naruto de mogelijkheid om schaduwen van zichzelf te maken (en zo grote blokken aan gort te rammen) en konden we wanhopige mannen verleiden door met de Sexy Jutsu in een hete chicka te veranderen. Time je de Sexy Jutsu niet goed dan krijg je een beest van een vrouw in beeld en gaat de hele tovertruc niet door.

De gameplay bestaat uit een combinatie van actie en avontuur. De actie is vertegenwoordigd op een beat 'em up-achtige wijze. In speciale gevechten sta je mano-o-mano (of tegen een vrouw in de vorm van Sukura) tegenover elkaar en krijg je met razendsnelle combo's en actiesequenties te maken. De verschillende knoppen zijn naar een paar potjes echter goed op te pakken. Zo kun je projectielen werpen, blokken, luchtaanvallen plegen, slaan, springen en ga zo maar door. Dit alles is op een speelse wijze met elkaar te combineren en brengt de sfeer uit de mangaserie goed tot leven.

Visueel is Naruto: Rise of a Ninja een pareltje. De strakke 3D omgevingen worden ingevuld met prachtig vormgegeven personages, die door de fans van de serie uit duizenden te herkennen zijn. Daarbij zijn ook alle stemmen, zowel de Engelse als de originele Japanse, in de game verwerkt en worden alle dialogen tussen de personages van geluid voorzien. Een stukje authenticiteit dat de game siert.

Hoewel onze kennismaking met Naruto: Rise of a Ninja kort was, lijken fans van de serie een waardige titel te krijgen. De actie is tof, het avontuuraspect komt (zeker wanneer je wat meer mogelijkheden krijgt) goed uit de verf en de sfeer is in orde. Daarbij komt dat de game ook een uitgebreide online multiplayer krijgt, wat de speelduur alleen maar verlengt. Begin november zullen we zien of het uiteindelijke product de lijn vast weet te houden.