Misdaad begint, sinds het succes van Grand Theft Auto, een steeds belangrijkere rol in games te spelen. Meestal neem je in deze games de rol aan van de misdadiger zelf, soms dien je juist de orde te handhaven. Midway's NARC biedt je de mogelijkheid een beetje van beide te doen. Je krijgt de rol aangemeten van narcotica agent, in het leven geroepen om het drugsgebruik aan banden te leggen. Aan jou de keuze: ga je netjes doen wat je opgedragen wordt, of houd je er liever een bijbaantje als drugsdealer en de hobby 'lijntjes snuiven' op na?

NARC is geïnspireerd op de gelijknamige arcadegame uit 1990, doch qua gameplay biedt de nieuwe NARC een geheel andere ervaring. De nieuwe NARC haalt zijn voornaamste inspiratie uit de Grand Theft Auto games. Voor je voeten ligt een grote en interactieve stad die je vrij kunt verkennen. Je kunt zelf kiezen of je je op je hoofdmissie concentreert gewoon wat ronddwaalt, in de hoop een drugsdealer op heterdaad te betrappen.

Wanneer je een crimineel op straat tegen komt, dien je hem te arresteren. Heb je de mazzel met een watje te maken hebben, dan is dit een vrij eenvoudige klus. Je laat zien dat je van de politie bent en je kunt ze eenvoudig in de boeien slaan. Meestal kun je echter op wat meer weerstand rekenen. Zo willen delinquenten nog wel eens op de vlucht slaan of het vuur op je openen. Vaak zul je in zulke situaties zelf geweld moeten gebruiken om tot een arrestatie te komen. Een tegenstander zal zich na een niet-dodelijk schot bijvoorbeeld makkelijker laten overmeesteren. Eenmaal je je tegenstander in de boeien hebt geslagen, pak je het drugs van hem af. Dan is de keuze aan jezelf: breng je dit bewijsmateriaal netjes naar het politiebureau, of houd je het op zak omdat het nog wel eens van pas zou kunnen komen?

Drugs komen namelijk erg goed van pas in NARC. Zo kun je je buitgemaakte verdovende middelen op straat weer aan de man proberen te brengen, wat een leuk zakcentje oplevert. Een andere optie is het zelf naar binnen werken van het goedje. Het gebruiken van drugs brengt namelijk zo zijn voordelen met zich mee. Zo zal je omgeving vertragen na het gebruik van weed, waardoor je zelf juist veel sneller op de situatie in kunt spelen, vergelijkbaar met de bullettime in bijvoorbeeld Max Payne. Andere drugs zullen er juist voor zorgen dat je sneller kunt lopen dan normaal. Het gebruik van drugs gaat natuurlijk gepaard met de nodige grafische effectjes, waardoor je haast zin zou krijgen het zelf eens te ervaren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat NARC met deze 'positieve drugs' behoorlijk wat opschudding zal kunnen veroorzaken.

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van drugs. Wanneer je een bepaalde drug namelijk te vaak tot je neemt, zal je er verslaafd aan raken. En als verslaafde agent wordt je vrijwel direct de laan uit gestuurd. Geniet, maar snuif, spuit, slik en rook met mate, is het motto dus. Ook met overmatig geweld dien je uit te kijken, want hoewel je in NARC behoorlijk je boekje te buiten kunt gaan, zijn er grenzen aan het toelaatbare.

Opvallend is dat Midway besloten heeft NARC in Amerika voor een budgetprijsje in de winkels te leggen. Het is namelijk een gewone high-budget titel waarvoor kosten noch moeite gespaard zijn. Zo zullen een aantal bekende acteurs hun stem aan het spel verlenen, waaronder (alweer) Michael Madsen en (alweer) Ron Perlman. Ook zal het spel een soundtrack bevatten met een mix van Rock, Rap en R&B muziek

Midway lijkt na een aantal mindere jaren weer helemaal terug op het juiste spoor. Bijna alle titels die men vorig jaar uitgebracht heeft waren dik in orde en ook in 2005 lijkt deze trend te worden voortgezet. NARC ziet er alvast veelbelovend uit en heeft het potentieel om een groot publiek aan te spreken. Een exacte Europese releasedatum heeft Midway nog niet, maar we hopen dat we niet al te lang meer hoeven te wachten en dat men de lage prijs ook in onze contreien door zal voeren.