Het is alweer een tijdje geleden dat er nog een degelijke motocrossgame verscheen. Spellen als Freestyle Metal X en SX Superstar passeerden de revue, maar wisten niet te tippen aan superieure games als Motocross Madness en Excitebike 64. Nu wil het toeval dat in maart, een week na elkaar, zowel de ontwikkelaar van Motocross Madness, Rainbow Studios, als die van Excitebike 64, Left Field Productions, met een nieuwe motocrossgame op de markt komen. Rainbow komt met MX Unleashed onder de vlag van THQ en Left Field werkt voor Activision aan MTX Mototrax. Wij speelden alvast met een vroege versie van MTX Mototrax en bekeken tevens welke game de concurrentiestrijd op papier zou kunnen winnen.

MTX Mototrax biedt ons de voor motocrossgames inmiddels bekende gamemodes, namelijk de outdoor motocross en de indoor supercross modes. De carrièremode is echter een vrij speciaal en laat je, vergelijkbaar met Tony Hawk's Pro Skater 4 en Freestyle Metal X, opdrachten aannemen van verschillende karakters die her en der door de levels verspreid staan. Deze opdrachten bestaan uit het winnen van races tot het uitvoeren van bepaalde stunts.

MTX Mototrax

Het racen in MTX Mototrax voelt bijzonder lekker aan en je kan uitstekend door de bochten driften terwijl je het modder naar achteren spat. Grotere sprongen maak je door je vering in te drukken terwijl je de heuvel op rijdt en deze op de top weer los te laten. Bij het neerkomen dien je er rekening mee te houden dat je op een dalend dan wel vlak gedeelte terecht komt, tegen een bult op landen resulteert in een pijnlijke valpartij.

Over naar MX Unleashed. Ook dit spel beidt de bekende supercross en motocross mogelijkheden, maar pakt de freestyle mode ietwat anders aan. Zo biedt men een naast motoren ook nog een aantal andere voertuigen die je, in de vorm van minigames, mag besturen. Zo zal je achter het stuur van een monterstruck of zelfs een helikopter mogen kruipen.

MX Unleashed

Zowel in MTX Mototrax als in MX Unleashed zal je de nodige stunts uit je mouw kunnen schudden. Het tricksysteem werkt bij beide games ongeveer hetzelfde en vereist het indrukken van een een richting op het D-Pad in combinatie met één van de drie trick-knopjes. Door tijdens een sprong meerdere moves te maken, kan je speciale combo's uit je mouw schudden die extra punten opleveren.

Wat de soundtrack betreft hebben beide games een aantal stevige rock-tracks voor je klaar staan. MTX Mototrax pakt het serieus aan en promoot zichzelf vooral vanwege de songs van Slipknot die men in het spel gestopt heeft. Bij MX Unleashed komen we een aantal, wellicht iets minder bekende bandjes tegen, waaronder Trapt (Headstrong), 3against1 en Cinder. Natuurlijk speelt je eigen smaak ook parten, maar Activision heeft men de Tony Hawk's reeks wel een naam wat betreft het uitkiezen van lekkere soundtracks voor haar extreme sporttitels.

MX Unleashed

Ook grafisch lijken beide titels elkaar niet veel te ontlopen. MTX Mototrax ziet er iets realistischer en grauwer uit, daar waar MX Unleashed met ietwat fellere kleurtjes en een overdosis luchtballonen de show probeert te stelen. De versie van MTX Mototrax die we speelden kende nog wel enkele grafische bugjes en de afbankening van de parcours was niet altijd even netjes, maar vooral de motoren en de prachtige stofeffecten zagen er goed uit.

MTX Mototrax

Vooralsnog lijkt het zowat om twee identieke games te gaan, en pas bij het spelen van de uiteindelijke versies beide games kunnen we een goed eindoordeel geven. Grafisch en qua concept lijken ze nagenoeg identiek, dus het zal uiteindelijk neerkomen op de graad van afwerking en de verslavingsfactor van de carrièremogelijkheid.