Preview
Moss

Moss (hands-on)

Verborgen vr-juweeltje

Geschreven door Lars Cornelis op
Afgelopen E3 kondigde Sony tussen neus en lippen door een handvol games aan voor PlayStation VR. De platformer Moss was slechts onderdeel van een vluchtige en weinigzeggende reel, waardoor onze verwachtingen aanvankelijk niet hooggespannen waren. Na nog geen half uur spelen is dat echter volledig anders.

Je zou ervoor kunnen kiezen om Moss te omschrijven als een hele traditionele platformer. Het muisje Quill loopt van links naar rechts, springt van platform naar platform en vecht met kevers even groot als zijzelf. Maar waar bij veel vr-games wordt gekozen voor een simpele cockpitview die toch vaak gimmicky aandoet, maakt het van Moss een hele andere ervaring.

Moss

Goddelijke interactie

In Moss krijg je niet domweg de mogelijkheid om via vr een beetje in de wereld te koekeloeren alsof het een soort digitale kijkdoos betreft, je bent ook echt aanwezig in de vorm van een goddelijk figuur. We zien onze weerspiegeling in het water en wanneer we met de DualShock-controller bewegen, reageren het gras en de planten hierop. Het zijn leuk bedachte kleinigheden, maar niet zo leuk als de interactie met Quill.

We kunnen het kleine muisje aaien met onze DualShock-controller, waar ze zichtbaar van geniet totdat ze er genoeg van heeft en ons wegwuift. De vergelijking met onze eigen kat is snel gelegd. Onze kat communiceert verder echter beduidend minder duidelijk dan Quill. Ze gebaart wanneer ze hulp nodig heeft en geeft zelfs hints als jij te lang treuzelt. Grappig genoeg kun je die hints dan ook weer missen, omdat je immers zelf bepaalt waar je heen kijkt, met alle gevolgen van dien. De interactie met Quill zit heel natuurlijk in de game verwerkt, waardoor enerzijds op een leuke en originele manier een oplossing wordt gevonden om te voorkomen dat je als speler vast komt te zitten, en tegelijkertijd een goede invulling aan vr wordt gegeven.

Dat je echt een team met haar moet vormen, blijkt wel tijdens de puzzels, waarin we schakelaars overhalen of beelden verplaatsen, terwijl Quill bijvoorbeeld op een knop moet gaan staan. Omdat we Quill in de praktijk natuurlijk ook bedienen, raken we soms even in de knoop met de besturing. Dat komt ook doordat we met de DualShock alleen maar globaal naar een object hoeven te reiken bij een interactie, en niet daadwerkelijk het object hoeven ‘vast te pakken’. Dat is een tikkeltje verwarrend in vr, omdat je het idee krijgt dat je echt naar voorwerpen kan grijpen.

Volwassen vr-titel

Hoewel het wat ons betreft nog wel wat finetuning kan gebruiken, zijn we enthousiast over Moss. Het is een bijzondere vr-titel die je echt het gevoel geeft dat je een goddelijke entiteit bent in de wereld van Quill, terwijl de interactie met de kleine muis een slim en doeltreffend spelmechanisme is. Moss zou niet hetzelfde zijn zonder vr, maar toch zou de game zelfs als ‘platte’ game opvallen vanwege zijn weelderige schoonheid en koddige hoofdpersoon. Het is dus een game die het niet alleen van zijn vr-label moet hebben. Een teken dat we hier niet met een ervaring of techdemo te maken hebben, maar met een serieuze vr-titel. Daar is vooral op de PlayStation 4 een flink tekort aan. We kijken na onze eerste kennismaking dan ook vol belangstelling uit naar de release van de game.

Moss verschijnt eind 2018 exclusief voor PlayStation VR. Voor deze preview werd de game gespeeld op een PS4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zone of the Enders VR voor PS4 aangekondigd Bekijk om 09:00 uur de Tokyo Game Show-presentatie van PlayStation
1

Reacties op: Moss (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • casualkiller

    • 19 september 2017 16:18
    Moss de muis gebruikt gebarentaal , erg leuk leuk artikel hierover: https://www.polygon.com/2017/8/3/16089720/moss-vr-sign-language-in-games

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.