Door Michael Wolf Visser

Mortal Kombat is één van de langst lopende beat em up games uit de games industrie. Natuurlijk zijn er meerdere langlopende series waarbij je elkaar bont en blauw kunt slaan, maar Mortal Kombat was de eerste waarbij overbodig veel bloed, ingewanden, botten en ander lichamelijk spul rond je oren vloog. In de jaren die volgden, schoten de sequels van deze populaire beat em up als paddenstoelen uit de grond. Ook maakte de game serie de overstap van 2D naar 3D toen Mortal Kombat van Ultimate MK naar Mortal Kombat 4 ging. Inmiddels zijn we een aantal jaar en een nieuwe Mortal Kombat game verder. Ondanks het feit dat er de nodige tekortkomingen waren in Deadly Alliance, is Ed Boon, bedenker van de Mortal Kombat serie, zeer gedreven om van de nieuwste telg een nog groter succes te maken.

Mortal Kombat: Deception is een game geworden die alle voorgaande delen geassimileerd en gekneed heeft tot één geheel. Gebruik makend van een aangepaste Deadly Alliance engine, zijn de achtergronden en de modellen van de personages zo aangepast dat ze helder, scherp en vertrouwd op je scherm verschijnen. Alle personages uit de gehele serie zijn vertegenwoordigd in Deception, plus een reeks nieuwe personages, welke hun intrede in dit vervolg maken. Het grootste minpunt aan de voorgaande game was het gebrek aan datgene dat de game zo populair maakt, de Fatalities. In Deception zullen alle characters in iedergeval meer dan één fatality hebben plus de aan de levels gebonden dodelijke trucjes, zoals het in punten slaan van je tegenstander, het van een brug duwen in punten, je door een pers duwen waaraan, jawel.. punten zitten. Eigenlijk kan je je lol niet op.

Maar pas op, want in de ongelofelijk grote levels, welke trouwens bijna geheel verwoestbaar zijn, bevinden zich zogenaamde Deathtraps. Deze Deathtraps zijn dodelijk voor zowel de speler als zijn vijand, opletten dus! Voor de verliezers van de serie is er nu ook eventueel de mogelijkheid het gezicht te redden. Verlies je de partij en hoor je de term “Finish him!” door je boxen galmen, dan krijg je als slachtoffer de mogelijkheid om, net als de winnende partij, een knoppen combinatie uit te voeren en jezelf van je leven te ontnemen voordat je tegenstander je afmaakt. Op die manier ontneem je hem het plezier van het uitrukken van je ruggengraat, je hart of een ander orgaan of lichaamsdeel.

Het grootste aspect van Mortal Kombat: Deception is de online mogelijkheid. Maak je eigen personage en leer deze de nodige technieken in de verschillende martial arts. Door tegenstanders te verslaan, welke zich al in het toernooi hebben bewezen, leer je de nodige special attacks. Gedurende de nodige gevechten vind je vanzelf wapens waarmee je je personage kunt uitrusten. Op deze manier wordt jouw personage een los individu in het wereld toernooi, wat plaats vindt op zowel Xbox Live als PS2 online. Voor de fans is er dus de mogelijkheid jezelf uit te leven en te bewijzen. Of er ook een ranking systeem komt waarop de beste spelers in de top komen te staan, is nog niet bekend.

Een andere toevoeging aan Mortal Kombat: Deception is een vorm van schaken. Je kiest aan het begin van de partij welke personages de schaakstukken vormen waarna je om beurten zetten doet. Bij een geslagen stuk zie je een gevecht tussen de twee personages waarbij het geslagen stuk natuurlijk het onderspit delft. Een new age variant op Battle Chess dus, alleen zijn de regels van deze manier van schaken niet overeenkomend met de gebruikelijke regels. Mortal Kombat: Deception schaken komt eerder in de buurt van Chinees schaken, maar dan met de nodige varianten.

Afsluitend komt Midway nog met een goed bericht voor alle gamers die hun hart willen ophalen en herinneringen willen oprakelen uit het verleden. De nieuwe Midway Treasures, welke in de loop van het jaar op de markt verschijnt, zal Mortal Kombat 1, 2 en 3 bundelen met een hoop andere Midway Classics. Voor een prijs van 30 euro misschien wel dé manier om je vervelende broertje, zeikerig zusje, arrogante Chinese maat of je vader of moeder eens op een ouderwetse manier te vernederen.