Preview
Minecraft Legends

Minecraft Legends versimpelt het rts-genre

Overzicht op het slagveld

Geschreven door Jacco Peek op
In de afgelopen jaren sloeg de Minecraft-franchise allerlei nieuwe wegen in, van Telltale-games met stemmen van influencers tot ambitieuze augmented-realitygames. Het toegankelijke Minecraft Dungeons uit 2020 is tot nu toe de meest succesvolle spin-off. Met Legends lijkt Mojang ook het real-time strategygenre op treffende wijze te versimpelen.

Tijdens de Gamescom-demo van creative director Magnus Nedfors en executive producer Dennis Ries valt vooral op hoeveel raakvlakken Legends heeft met ‘vanilla’ Minecraft. Elke wereld die de speler opstart is namelijk willekeurig gegenereerd, de gebruikelijke hotbar is aanwezig en grondstoffen verzamelen en nederzettingen bouwen zijn zelfs belangrijke pilaren van de gameplay – maar dan toekijkend vanaf je trouwe ros.

Hoewel de sprookjesachtige werelden, vol met verschillende biomen en landschappen, veel weghebben van die uit de reguliere game, raken spelers namelijk zelf geen blok aan. Een blauw wezentje aan je zijde knapt de belangrijkste klussen op door het een gebied of object te selecteren en een taak toe te wijzen. Vaak is dat simpelweg het mijnen van grondstoffen in een bepaald gebied, waarbij blokken in een bevredigend tempo uit de omgeving verdwijnen en de teller met een legio aan verschillende blokken en materialen oploopt.

Minecraft Legends

Overzichtelijke chaos

Daarmee vormt Minecrafts belangrijkste mechaniek een handige springplank voor de strategie-elementen van Legends. Voor het verslaan van de Piglins – losgeslagen, kwaadaardige varkens – zijn vanzelfsprekend een eigen nederzetting en manschappen nodig. Zo treffen we in de demo de Horde of the Bastion, een stam die een imposant fort heeft gebouwd met een portaal dat constant kwaadaardige monsters de wereld in slingert.

Aan de speler om een ideale uitvalsbasis te vinden, manschappen op te bouwen en de vesting te bestormen. Dat klinkt indrukwekkender dan het is, want dankzij een nieuwe power-up springt je paard moeiteloos naar een gunstige bergtop en staan het basisfort en de barak binnen no-time op hun plek.

Minecraft Legends

Volgens Nedfors kunnen spelers toenemend grotere forten alsmede “veel verschillende” troepen verwachten. In dit geval gaat het echter nog om een handjevol verschillende wezens: Golems die van een afstand aanvallen, helende Golems en Golems die dwars door muren en vijanden heen beuken. Spelers krijgen daarbij de mogelijkheid om alle troepen op een object zoals een toren of een groep vijanden af te sturen of ze per klasse aan te sturen, terwijl ze zelf af een toe een mep uitdelen met het zwaard.

In de versimpelde context van de game werkt dat uitstekend. Waar strategiegames voor nieuwkomers en jonge spelers vaak overweldigend kunnen zijn, lijkt dat in Legends te zijn aangepakt. Met één druk op de knop roep je de pakweg twintig manschappen bij elkaar en verdeel je ze over torens, vijanden en bijvoorbeeld de katalysator van een overkoepelend schild. Pijlen en kleurrijke spreuken vliegen weliswaar door de lucht, maar – vergelijkbaar met Minecraft Dungeons – behouden spelers altijd een zekere mate van overzicht.

Minecraft Legends

Niet voor de oorlogsveteraan

Vermoedelijk gaat Minecraft Legends de doorgewinterde strateeg dan ook niet bekoren, al belooft het wel een aantal diepgaandere elementen te bieden. De wereld is namelijk gevuld met dorpen en andere bewoonde gebieden, waar zich behalve villagers ook opvallend vriendelijke monsters bevinden. Door bondgenootschappen te sluiten krijgen spelers extra hulp bij het innemen van potentieel pittigere Piglin-basissen. Hoe dat precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk.

Ook bevat Legends zowel een competitieve als coöperatieve multiplayermodus. Hoewel we de modi nog niet in actie hebben gezien, moeten ze de speelduur van de game behoorlijk oprekken. De vraag blijft namelijk in hoeverre Legends overeind blijft naast het oneindige Minecraft en het inmiddels rijkelijk met lineaire levels gevulde Minecraft Dungeons. Met Minecraft Earth bewees Mojang dat het niet bang is om een gefaald project de nek om te draaien.

Maar los van bovengenoemde valkuil lijkt Mojang met Legends wederom een gat in de markt te vullen. De game is met diens meer cartooneske grafische stijl prettig om naar te kijken en de synergie tussen Minecrafts kern en strategische gameplay lijkt uitstekend te werken. Mocht dat de aandacht lang genoeg vasthouden, dan heeft Mojang wederom een geslaagde spin-off in handen.

Minecraft Legends verschijnt in 2023 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation Studios neemt Savage Game Studios in zich op Sony gaat ‘komende maanden’ Discord voice chat integreren
0

Reacties op: Minecraft Legends versimpelt het rts-genre

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.