Bij Rockstar zullen ze vast niet blij geweest zijn toen Electronic Arts met Need for Speed: Underground het straatracegenre betrad. Want ondanks dat hun Midnight Club 2 heel wat meer in huis had, zoals een vrij toegankelijke, interactieve stad, behaalde Electronic Arts veruit de beste verkopen. Nu Electronic Arts met de opvolger, Need for Speed: Underground 2, ook nog eens klakkeloos het spelconcept van Midnight Club overneemt, gaat Rockstar keihard in de aanval. Gamer.nl reisde af naar London om te zien hoe Midnight Club 3: DUB Edition zich klaar maakt voor het gevecht.

Voor Midnight Club 3 werkt Rockstar nauw samen met DUB Magazine, een toonaangevend blad op het gebied van tuning, dat tevens evenementen organiseert en veel geld opstrijkt met de verkoop van velgen en andere onderdelen. De DUB Lifestyle is enigszins anders dan de Europese tuningscène. Japanse middenklassers zijn namelijk uit den boze. Bij de DUB Lifestyle draait het om de allerduurste, voor de meeste mensen onbetaalbare voertuigen. Dat zijn dan ook de voertuigen die je in Midnight Club 3 te wachten staan.

Je begint in Midnight Club 3 nochtans met een bescheiden voertuig en je zult eerst wat geld bij elkaar moeten sprokkelen, om de nodige onderdelen te betalen waarmee je je wagen op kunt fleuren. Geld behaal je door races te winnen in de drie steden die het spel rijk is, Detroit, San Diego en Atlanta. In tegenstelling tot Midnight Club II zal je niet eerst uren moeten vertoeven in één stad, alvorens verder te kunnen gaan naar de volgende. Je begint weliswaar in Detroit, maar de andere twee steden komen al vrij vroeg in het spel tot je beschikking, zodat ook de minder getalenteerde speler waar voor zijn geld krijgt.

Hoewel het racen zelf volgens Rockstar het belangrijkste onderdeel van het spel is, heeft men ook veel tijd en energie gestoken in de uitgebreide tuning-mogelijkheden. Alle onderdelen die je aan je auto kunt monteren, worden ook in de echte tuningscène gebruikt, tot de kleinste details als de stickers aan toe. Je kunt bijna elk aspect aan je auto aanpassen. Tientallen bumpers, spoilers, stickers en luchtgaten staan tot je beschikking. Ook kun je de wielbasis helemaal naar wens afstellen. Vooral de keuze qua velgen is imposant en elk van de velgen is volledig in 3D opgebouwd.