Preview
Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator 2020 geeft je de wereld

Eindeloos op reis vanachter je bureau

Geschreven door Harry Hol op
Flight Simulator was ooit een van de redenen om een pc te kopen. De franchise werd echter door Microsoft in de koelkast gezet… tot nu. Maar zitten we nog wel te wachten op een realistische vliegsimulator zonder wapens?

Het is moeilijk om te beschrijven hoe groot het contrast is tussen de vorige Flight Simulator (X) en Flight Simulator 2020. Als je eerder met X het virtuele luchtruim betrad, voelt 2020 spelen aan als overstappen van Pong naar Playstation 5. Vanaf het moment dat je in de cockpit zit en om je heen kijkt, is het duidelijk dat je in een extreem realistische kopie van de echte wereld bent gestapt.

De makers claimen dat de Aarde dankzij Bing Maps in zijn geheel gesimuleerd is. Nu zou je kunnen denken dat dit een platte kaart oplevert, bestaande uit foto’s van het landschap. Maar dankzij ’machine learning’ zijn huizen en landmarks heel realistische nagebootst, zelfs als er geen mensenhanden aan te pas kwamen om een bepaalde woonwijk (in mijn geval een buitenwijk van Lelystad) tot in detail te renderen.

Microsoft Flight Simulator

Deprimerend Lelystad

Je vraagt je misschien af waarom ik voor mijn eerste vlucht met Flight Simulator 2020 kies voor luchthaven Lelystad. Het is wellicht de meest deprimerende luchthaven van Nederland met de meest saaie omgeving ooit, namelijk Lelystad. Maar het is ook de eerste en enige luchthaven waar ik zelf ooit een Cesna heb gevlogen tijdens een vliegles.

Omdat dit mijn enige ervaring is met het besturen van een echte kist, leek mij dit voor mijn proefvlucht een goed uitgangspunt. En ja: alles ziet er uit zoals ik me herinner. Ik heb de sim voor het gemakt even op ‘medium’ gezet (je kan ook voor ultra realistisch kiezen, maar voor nu lijkt me dat overkill) en een moment later verkies ik wat onwennig het luchtruim.

Het uitzicht is fenomenaal. Al snel volg ik de provinciale weg, waar auto’s rijden en nog even later vind ik het Ketelmeer om zo het water van de IJssel te volgen naar mijn woonplaats Kampen. Onderweg passeer ik het ‘Oog’, een kunstmatig eilandje waar ik pas nog met de auto langs ben gereden. Alles ziet er uit alsof ik werkelijk uit het raam van een echte Cesna kijk.

Microsoft Flight Simulator

Zelfs Kampen

En dan bereik ik mijn woonplaats. Zelfs Kampen ziet er vanuit de lucht ongeveer uit zoals het echt is. Ik zeg ‘zelfs’, want ik weet zeker dat de makers van Flight Sim dit stadje niet handmatig hebben gebouwd. Alles is op basis van een computerinterpretatie van de Bing-kaartdata uit de virtuele grond gestampt. En dat is goed genoeg om mijn huis te vinden. Verbluffend.

Vliegen in de Cesna op de gemiddelde moeilijkheidsgraad is een heel plezierige en ontspannen bezigheid. Misschien té ontspannen. Ik besluit wat duikvluchten uit te voeren en weet uiteindelijk met zweetdruppels op het voorhoofd de kist aan de grond te zetten op een weiland naast de N50. Daar kijk ik uit het raam en zie ik gras, huizen en auto’s. Ik ken deze plek. Ik ben er vaak langsgereden.

Wauw

Voor de volgende vlucht kies ik een wat meer exotische locatie. Opstijgen vanaf San Fransisco Airport levert opnieuw geen problemen op en weer wat later vlieg ik over de Bay, zie ik de Golden Gate-brug en scheur ik over de stad waar Fuller House zich afspeelt. Waarom een verwijzing naar Fuller House? Omdat het kan. Hoe dan ook geeft het een bizar gevoel van vrijheid (Flight Simulator, niet Fuller House) dat de hele wereld nu opeens in één sim zit. Licht, wolken, water: het ziet er uit zoals in het echt. Grafisch is dit de meest indrukwekkende simulatie die ik ooit heb gezien. Het klopt gewoon allemaal. Niet langer hoef je je te focussen op je instrumenten - je kan echt als toerist de wereld overvliegen om plekken te zien die je altijd al had willen zien.

Flight Simulator

Voor wie denkt dat ik nu volledig ben overdonderd door de graphics en niet al te veel aandacht besteed aan het simulatiegedeelte: dat klopt. Voor de review ga ik mij daar in verdiepen. Maar voor deze hands-on besluit ik vooral te genieten van het uitzicht. Het fantastische, formidabele en realistische uitzicht.

Gevoel

En te genieten van het gevoel. Zelfs met de minder realistische moeilijkheidsgraad is vliegen met Flight Simulator 2020 gewoon ontzettend ontspannen en leuk. Voor de hands-on maak ik gebruik van een Yoke en roerpedalen, waardoor ik dus een haast één-op-één gevoel krijg van het vliegen zoals ik me dat herinner tijdens mijn eigen les. Ook hier klopt alles zo op het eerste gezicht enorm goed met een echt vliegtuig. Deze haast stressloze eerste kennismaking voelt als een gateway drug om verder en hoger te gaan. De sim biedt uitgebreide instructies om uiteindelijk zelfs passagierstoestellen te leren besturen. Als je dat wil. Persoonlijk wil ik nog wel een uur of twintig sightseeing doen met ‘mijn’ virtuele Cesna. Zelden gaf een game me zo’n vakantiegevoel.

Microsoft Flight Simulator 2020 verschijnt op 18 augustus op pc, en op een latere datum voor Xbox One. Lees ook ons interview met het team achter de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo Switch is wereldwijd 61,44 miljoen keer verkocht 'PlayStation 5 kan alle PS4-games afspelen'
21

Reacties op: Microsoft Flight Simulator 2020 geeft je de wereld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • -it-

    • 6 augustus 2020 10:02
    Voor iedereen die zich afvroeg wat de Cloud kan betekenen voor gaming… Dit dus. (En nog duizenden mogelijkheden meer).

    Prachtig simulatie project dit!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MrStef85

    • 6 augustus 2020 10:33
    Zit bijvoorbeeld vliegveld Teuge er ook in? Ik ben wel nieuwsgierig naar deze game. Dit zou één van de games voor mij zijn, om een Series X te kopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Magister

    • 6 augustus 2020 15:21
    @MrStef85 alle vliegvelden van de wereld zitten er in. Mocht je de deluxe versie etc kopen, dan worden enkele vliegvelden met de hand nagemaakt en zien die er dus veel beter uit.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MrStef85

    • 11 augustus 2020 15:49
    @Magister Bedankt voor de reply.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Fordon_Greeman

    • 6 augustus 2020 10:42
    Voor een transatlantische vlucht, zit je dan circa 10 uur te 'gamen?' Zal wel niet. Anders wel behoorlijk saai.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ravw

    • 6 augustus 2020 11:27
    @Fordon_Greeman

    ja dit is wel mogelijk ja kan echt de hele wereld over in realtime
    Kaapstad - Amsterdam heb ik al meerdere keren gedaan .. Amsterdam .. ABC eilanden is ook wat ik genoeg gedaan heb en terug

    Maar ik ben nu geen Airliners meer aan het vliegen , meer een GA vlieger geworden , wil meer van de omgeving genieten en mooie plekjes ontdekken , dat ga ik zeker doen met FS2020

    En saai is een lange vlucht echt niet als je alles doet zo als ze in het echt ook doen dan zal het echt wel uitdagend zijn .. anders maar een VOR naar VOR vluchtje op de oude manier … kijken of je dan nog gaat vervelen en het saai vind
    en van Amsterdam naar Newyork kan je in 8 uur al doen
    van New york naar Amsterdam kan al weer in 6 uur (ivm de windrichting)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    StormX

    • 6 augustus 2020 11:27
    @Fordon_Greeman Ja, maar je kan skippen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ravw

    • 6 augustus 2020 11:55
    @StormX ja inderdaad tijd versnellen zit er in dus dat is ook nog mogelijk maar dat haalt wel heel de feeling weg van de game
    het is ook een stuk ontspanning , je kunt tijdens de lange vluchten ook een netflix opzetten of muziek luisteren , of even tussen door op gamer.nl lezen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 6 augustus 2020 11:49
    @Fordon_Greeman Ach sommige mensen spelen de hele dag FortNite, WoW of Even Online, het is maar wat je saai vindt.
    Dit is ook mijn game niet, maar kan me voorstellen dat mensen dit gaaf vinden

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ravw

    • 6 augustus 2020 11:22
    Leuk stukje .. en even over lelystad eerste realife vluchtje , was bij mij ook de eerste keer dat ik zelf gevlogen heb met een C150
    ik woon zelf in omgeving Rotterdam

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Roolio

    • 6 augustus 2020 12:30
    An 'n slinger van den Iessel.
    Leg al eeuwenlang ‘n stad.
    Wöör 't skier is um te leven, nog gien-ene 't land 'ef ad.
    Al van värre zie-j de torens, spieglend in de Iesselstroom.
    't Is een spreukien dat echt wöör is, teunbeeld van een stededroom.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Barton

    • 6 augustus 2020 13:54
    Coole hands on en leuk geschreven artikel. Ik heb vroeger Flight Simulator echt helemaal kapot gespeeld en heb ook erg veel zin in deze.

    Staan wel een paar vreemde dingen in je tekst. Bijv. dat je de vergelijking tussen Pong en PS5 maakt. Waarom? Dit is een Microsoft game en heb jij dan al op PS5 gespeeld?
    En Aarde met hoofdletter is behoorlijk Germaans.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    kleinekoosjer

    • 6 augustus 2020 14:51
    @Barton Van pong naar ps5 is geen vooruitgang toch? Pong is legendarisch..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PePziNL

    • 6 augustus 2020 15:10
    @Barton Omdat het lekker allitereert :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • gimbal2

    • 6 augustus 2020 15:55
    Ik kan youtube kanaal Quill18 aanbevelen om een goede indruk van de simulatie te krijgen; vanuit het perspectief van een software ontwikkelaar gooit hij het "spel" meteen in een stresstest door te gaan vliegen over gebieden waar zeker weten geen Q&A testing op is gedaan gewoon omdat het in the middle of nowhere is waar nog geen 10000 mensen wonen. Dan krijg je meteen een goed beeld van wat je kunt verwachten als er letterlijk 0 menselijk ingrijpen heeft plaatsgevonden in de data.

    Spoiler: het ziet er nog best kloppend uit, maar bepaalde wegen stonden ineens onder water en de modellen gebruikt voor een brug hoeven niet te kloppen :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    StormX

    • 6 augustus 2020 16:26
    @gimbal2 Toch niet slecht voor een map 13.749.326 x zo groot als Skyrim

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • lightyears

    • 6 augustus 2020 17:42
    Dit zouden prachtige spellen zijn in VR. Maar voor zover ik weet wordt VR niet ondersteunt. Ik heb zelf PS VR daar zal die sowieso wel niet op verschijnen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Robert-Frans

    • 6 augustus 2020 19:40
    @lightyears Probleem is dat je voor de moeilijkste stand, zo begreep ik, zo'n beetje een mobiele cockpit voor je neus moet hebben in plaats van gewoon een controller. En dat moet dan één op één vertaald worden naar het VR-vliegtuig, terwijl je elk vliegtuig echter toch ook het liefst een eigen, unieke cockpit wil geven.

    Je krijgt dan ofwel dat elk vliegtuig precies dezelfde cockpit moet hebben, wat het realisme en de immersie niet ten goede komt, ofwel dat in VR per vliegtuig de knopjes anders liggen dan op je mobiele cockpit, wat weer erg verwarrend is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • VANtheSven

    • 6 augustus 2020 20:08
    @lightyears Niet bij de launch, maar de ontwikkelaars hebben al aangegeven dat ze dat later met een update toe zullen gaan voegen. Of ze de PSVR ooit gaan ondersteunen is natuurlijk de vraag, omdat het niet heel waarschijnlijk is dat deze game ooit naar de PS zal komen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • r.oerlemans

    • 7 augustus 2020 20:29
    @lightyears ja hoor de HP Reverb G2, daar draait de sim 2020 op. Half september komt de HP G2 uit, ik heb hem besteld dus ben erg nieuwsgierig hoe het gaat bevallen in VR

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.