Hoeveel tijd ik wel niet heb doorgebracht achter Micro Machines op de eerste Nintendo? Joost mag het weten. Het was vaste prik voor het uitgaan. Met zijn allen tegen elkaar en een flinke hoop lol. Ik was dan ook blij verrast toen Codemasters met Micro Machines V4 op de stoep stond. De herinneringen kwamen meteen terug!

Wel, wtf!!! Op de NES was ik wel goed te noemen maar V4 biedt duidelijk meer uitdaging en vraagt om meer skills. Of ben ik het gewoon verleerd. In principe is er niets veranderd. Met kleine wagentjes een parcours afrijden en daarbij je tegenstanders van de baan rijden of schieten. Toch is het lastiger dan ik me kon herinneren. 

 

Micro Machines bevat 25 verschillende omgevingen waaruit je kunt kiezen en deze zijn een lust voor het oog. Van zwembad met glibberige weg tot garages met plasje olie waar je lekker in slipt tot de keuken waarbij je voedsel moet ontwijken. Elke omgeving ziet er zeer gedetailleerd uit en biedt nieuwe uitdagingen.

Micro Machines V4 geeft spelers maar liefst de beschikking over 750 wagens, verdeeld in 25 klassen. Veel variatie in uiterlijk en in besturing. Het is geen Gran Turismo, maar je kunt toch merken dat elke wagen iets anders aanvoelt bij de besturing. Uiteraard krijg je niet meteen de beschikking over al deze auto's. Door tracks te winnen kun je wagens unlocken maar ook kun je ze ruilen met anderen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de ontwikkelaars zich alleen beperkt hebben tot wagens, ookal zijn dit er 750. In de eerste Micro Machines kon je vliegen met helicopters en rijden met schietende tanks. Dat zorgde voor een leuke afwisseling en je moest weer even wennen aan de besturing. 

 

Gelukkig is het schieten niet uit V4 gehaald en is het zelfs extra aangedikt. Tijdens de races kun je powerups oppikken die je kunt gebruiken om je tegenstanders dwars te zitten. De gigantische hamer uit de vorige delen is weer terug en is ook wel een van de tofste "wapens" in de game. Je zult ook kunnen kiezen uit missiles, bommen, flame-throwers, machinegeweren en ander origineel schietmateriaal. De wapens zijn een hele leuke toevoeging die prima is uitgewerkt. Lig je eindelijk voorop, wordt je van de baan geschoten van anderen!

De singleplayer mode van Micro Machines V4 is bijzonder uitgebreid. Zo zul je je een weg moeten racen van "rookie" tot "legend". Dit doe je door diverse cups uit te rijden waaronder de Battle Cup waarbij alle racers tegen elkaar racen. De Checkpoint Cup is voor de mensen met veel geduld. Binnen een bepaalde tijd moet je de checkpoint bereiken maar uiteraard rijden er treintjes voorbij, moet je manouvreren tussen theekopjes door of probeert een glibberige aal je te pakken te krijgen. Met een keus uit meer dan 8 verschillende soorten cups die je kunt rijden ben je wel even zoet in je eentje. Ben je meer een sociale speler, dan kun je bijna al deze cups natuurlijk ook tegen je vrienden spelen. En dat is waar de echte fun van Micro Machines begint. Elkaar van de track race, schieten, duwen...ach gewoon ontzettend leuk om met en tegen elkaar te doen!

  

Ik heb de game gespeeld op de PlayStation 2 maar Micro Machines V4 zal ook uitkomen op de Nintendo DS. Belangrijkste focus punt voor de handheld wordt de WiFi optie. Micro Machines V4 is natuurlijk de ultieme multiplayer game bij uitstek dus de online optie een vereiste. Er zal geen gebruik worden gemaakt van de touchscreen van de DS om te racen, dit gaat simpelweg beter met de d-pad. In totaal kunnen 4 DS-gamers tegen elkaar spelen.Uiteraard mag ook de PSP niet uitblijven en ook op die handheld zal de game verschijnen.

Omdat Micro Machines V4 toch een game is die een gevoelige snaar weet te raken bij retro gamers is hier ook aandacht aan besteed. Zo is er een "Retro Cam" waarbij je het oude top-down view krijgt zoals in de NES en MegaDrive versie van de game. Van mij hadden ze puur for the sake of it nog wat oude levels erin mogen gooien, maar helaas.

Micro Machines V4 laat echter zien dat de kracht van de game nog steeds stand houdt. Het concept is simpel en dat werkt gewoon. Het draait immers om de lol die je eraan beleeft en V4 heeft voldoende inhoud om gamers geboeid te houden.