Preview
Metroid Prime Federation Force

Metroid Prime: Federation Force (hands-on)

Ruimtelijk vertier voor vier

Geschreven door Joe van Burik op

Eindelijk, een nieuwe Metroid! De laatste fatsoenlijke Metroid-game, Other M, stamt alweer uit 2010. Het aanstaande Federation Force is echter een spin-off van de franchise. Toch verdient de coöperatieve game een goede kans.

Door de ogen van Samus Aran hebben we in de ijzersterke Metroid Prime-reeks een hoop ervaring opgedaan met het ontdekken van buitenaardse gebieden. En we weten ook allang hoe het is om als spelers elkaar onder vuur te nemen in dat universum, na het ietwat vreemde maar toch zeker vermakelijke Metroid Prime Hunters op de DS. Federation Force borduurt voort op de Prime-reeks door een nieuwe stap te zetten: coöperatieve gameplay.

Metroid Prime Federation Force
Metroid Prime Federation Force

Wat dat betreft biedt deze game een ervaring die nog het best te vergelijken valt met The Legend of Zelda: Four Swords Adventures en het recentere Tri Force Heroes, maar dan vanuit het eerstepersoonsperspectief en in het Metroid-universum. Met vier Galactic Federation Marines hobbelen we door verlaten tempels, geheime laboratoria en andere herkenbare locaties op verre planeten. De namen daarvan komen ons niet direct bekend voor uit andere franchise-delen, al nemen we het wel op tegen de insectachtige Geemers, intimiderende Space Pirates en natuurlijk de Metroid-parasieten.

Locken

Net als in Hunters is dit in de kern echt een schietgame, terwijl de originele Metroid Prime nog beter te bestempelen was als een first person adventure. Wel is de vertrouwde manier van richten, locken en schieten voor een groot deel overgenomen van de allereerste Prime-game. Metroid Prime: Federation Force gaat daarin zelfs een stapje verder: door tijdens een lock je 3DS te bewegen kun je met meer precisie mikken – goed voor headshots, maar ook voor het oplossen van bepaalde puzzels. Bovendien schiet je niet alleen met je standaard laserwapen, maar ook met rakketten, ijs- en vuurwapens en zelfs een lokpoppetje gevormd als Samus Aran, om vijanden af te leiden.

Al deze wapens kun je bovendien sterker maken door in het veld modificaties te verzamelen. Vaak zitten deze upgrades verstopt in hoekjes en gaatjes waar je anders niet zou kijken, wat extra verkenning stimuleert. Aan het eind van elke missie wordt de buit verdeeld, waarbij de speler met de hoogste score als eerste mag kiezen. De campagne is overigens ook in je eentje te speler, waarbij je gebruik kunt maken van een speciale ‘mod’ om jezelf sterker te maken – bij gebrek aan drie medespelers.

Ontsnappen

Hoewel Metroid Prime: Federation Force best herkenbaar is als Metroid-game (inclusief de obligate ontsnapping voor de timer tot een grote ontploffing afloopt), is dit in visueel opzicht toch echt een ander soort spel. Het ‘chibi’-ontwerp (met kleine lijfjes en betrekkelijk grote hoofden) van de Marines breekt met de ‘realistische sci-fi’-stijl waar de franchise om bekendstaat. Dat zorgt in dit geval voor een hoog Duplo-gehalte, waardoor de game afwijkt van z’n voorgangers.

Metroid Prime Federation Force
Metroid Prime Federation Force

Het is ontwikkelaar Next Level Games (bekend van onder meer Mario Smash Football en Luigi’s Mansion 2) wel toevertrouwd om op z’n minst een vermakelijke game te produceren, die al aan het eind van deze zomer uitkomt. Ook omdat het bonusspel Blast Ball, dat ook in de game zit en vorig jaar al door ons gespeeld werd, overkomt als een alleraardigste Rocket League-tegenhanger. Tegelijkertijd wordt met deze game het gemis van een nieuwe Metroid-klassieker wel weer duidelijk – en dat gat zal Metroid Prime: Federation Force simpelweg nooit kunnen opvullen.

Metroid Prime: Federation Force is vanaf 2 september verkrijgbaar voor 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Aantal Nederlandse Pokémon Go-spelers stijgt naar 2 miljoen' Ubisoft werkt ook aan augmented reality-game
5

Reacties op: Metroid Prime: Federation Force (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  darkone76

  • 21 juli 2016 18:04
  Lijkt me persoonlijk helemaal niets aan. Metroid speel ik het liefst als singleplayer SF avontuur en niet als een multiplayer schietspelletje. Ook ziet je karakter er niet mooi uit; net alsof je een waterhoofd hebt. Dat chibi ontwerp waar je het over hebt vind ik persoonlijk niet om aan te zien, maar het schijnt mode te zijn.

  Graag zie ik weer eens een echte Metroid game (a la (Super) Metroid of Metroid Prime) verschijnen voor de Wii U of de toekomstige NX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Taken NL

  • 21 juli 2016 20:09
  @darkone76

  Ik zou toch wel voor de verandering een wat meer lineaire 3D third person Metroid willen zien, met snelle actie en spectaculaire cut scenes met een goed verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 21 juli 2016 18:27
  Je zou denken dat ze na Metroid Other M niet lager konden zakken, en de fans een fatsoenlijke Metroid game zouden geven..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Taken NL

  • 21 juli 2016 20:02
  @casualkiller

  Zonder het te vergelijken met andere Metroid games was Other M toch wel redelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 22 juli 2016 09:57
  Deze game is helaas gedoemd te falen , ook al blijkt het een aardige game te zijn , niet veel mensen zullen dit kopen vrees ik… :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.