Men of Valor: Vietnam is de nieuwe oorlogsgame van 2015, het bedrijf achter Medal of Honor: Allied Assault. Na het voltooien van Allied Assault heeft echter een groot deel van het personeel van 2015 de biezen gepakt en zich verenigd in de ontwikkelstudio Infinity Ward. Het resultaat hiervan kennen we: Call of Duty, de World War II shooter die Allied Assault op elk front wist te overtreffen. Bij 2015 heeft men inmiddels echter ook heel wat nieuw personeel aangesteld en de ontwikkeling van Men of Valor nadert zijn einde. Kan men, met dit nieuwe team, de kwaliteit van Allied Assault naar de Vietnam Oorlog overbrengen?

De Vietnam Oorlog is tegenwoordig een hip thema bij gameontwikkelaars. Nochtans was Men of Valor: Vietnam een van de eerste grote Vietnamgames die werd aangekondigd. Wanneer het spel zal verschijnen hebben we echter Battlefield: Vietnam, Conflict: Vietnam en Shellshock: Nam '67 achter de kiezen. 2015 heeft men Men of Valor gekozen voor een authentieke aanpak. De meeste missies zijn gebaseerd op de werkelijkheid en ook de wapens en uniforms zijn zo authentiek mogelijk nagemaakt.

Men of Valor behandelt een groot stuk van de Vietnam Oorlog, van de beginfase van het conflict tot de Tet Offensive, het grote keerpunt in de oorlog. Als speler zal je met een groep door de AI bestuurde soldaten deze periode moeten doorstaan. Deze AI tegenstanders zouden gespeend moeten zijn van het nodige tactische inzicht en zullen ook in groepsverband te werk gaan. Ze nemen je als speler het nodige werk uit handen en moeten tevens het gevoel geven dat een oorlog niet het gevecht is van één man tegen de rest. Ook wanneer er niet gevochten worden zullen de soldaten zich realistisch gedragen. Ze zullen gesprekken met elkaar aan gaan, grapjes vertellen, net als echte soldaten dat doen. Hierbij wordt schuttingtaal trouwens niet geschuwd.

Wat wel geschuwd wordt, zijn de echte gruwelen van de oorlog. Soldaten die met de staart tussen de benen afdruipen, helemaal gek worden van het geweld om hen heen, zal je in Men of Valor niet tegen komen. Het spel zal vooral de Amerikaanse heldhaftigheid naar voren proberen te brengen, iets waar niet iedereen blij mee zal zijn. De missies in Men of Valor zijn behoorlijk gevarieerd. Naast het normale sluip en schietwerk door de dichte jungles, waarbij achter elk struikje gevaar kan loeren, zijn er ook missies waarin je achter het machinegeweer van een helikopter kruipt en vanuit de lucht dood en verderf zaait. In een andere missie ga je met een bootje de rivier af en open je het vuur op de vijanden die verscholen liggen in het struikgewas op de oevers, as seen in Apocalypse Now.

Qua wapentuig staat je het nodige te wachten dat in de Vietnam Oorlog ook werkelijk gebruikt is. Zo zal je een pistool (M1911, Tokarev TT33), een aantal automatische geweren (CAR15, M1A1, M60, RPD, SKS), een granaatwerper (M79), mortieren en luchtafweergeschut mogen gebruiken. Ook is het mogelijk luchtondersteuning aan te vragen, in de vorm van mortier- of napalmaanvallen. Naast de wapens zullen er ook een aantal bestuurbare of berijdbare voertuigen in het spel aanwezig zijn. Van motoren met zijspan, tanks en APC's tot heuse patrouilleboten en amfibietanks, je zal het allemaal tegen komen en soms ook mogen besturen in Men of Valor. Dat besturen zou vooral in multiplayer tot zeer vermakelijke situaties moeten zorgen.

Men of Valor biedt namelijk, eindelijk weer eens, de mogelijkheid om de gehele singleplayer campaign coöperatief te spelen. Deze optie zal in ieder geval op de Xbox aanwezig zijn, maar hopelijk komt de PC versie dit maal niet in de kou te staan. En anders is er altijd nog de objective-based multiplayermode waarin de Amerikanen het tegen de Vietcong opnemen. De speler kan kiezen uit verschillende spelersklassen, waaronder groene baretten, heavy machine gunners en een aantal troepen met speciale uitrustingen.

In Men of Valor: Vietnam draait alles, net is in Call of Duty en Medal of Honor, om sfeer, om het gevoel dat er een oorlog om je heen gaande is. Graphics spelen bij zulke games een belangrijke rol, en dan met name de vele interactieve en bewegende elementen in de spelomgeving. 2015 heeft hiervoor licentie genomen op de Unreal engine, welke reeds bewezen heeft van alle markten thuis te zijn. Zoals je mag verwachten van de Vietnam setting is de vegetatie in de junglelocaties, tot in de puntjes uitgewerkt. Het spel zal ook een aantal levels bevatten die zich in steden afspelen, en deze zouden niet onder moeten doen voor de pracht waarop je in de jungle getrakteerd wordt. Men heeft onlangs de belichtings-engine trouwens flink herschreven, waardoor het allemaal nog wat meer realisme en sfeer zou moeten bevatten.

Men of Valor wordt gelijktijdig ontwikkeld door Xbox en PC, en naar alle waarschijnlijkheid zal de Xbox versie als eerste op de markt komen. De makers willen namelijk extra tijd nemen om de PC versie een aantal features te geven, die gamers op dat platform specifiek op prijs stellen. Zo biedt de PC versie real-time schaduwen, meer grond-vegetatie waar nodig, hogere texture-resoluties, beter gedetailleerde karakters, realistischere wapens met recoil en meer en aggresievere tegenstanders. Behoorlijk wat aanpassingen dus die het spel beter zouden moeten laten voldoen aan de wensen van de PC gamer.

Men zet alles op alles om geen halfbakken product op de markt te brengen, maar uiteindelijk is het vooral de funfactor die zal bepalen of Men of Valor een hit zal worden of niet. Er is namelijk niet bepaald een tekort in het Vietnam-genre en buiten de coöperatieve mogelijkheden biedt Men of Valor niet veel, dat we nog niet in andere games gezien hebben. Maar met 2015 aan boord, de krachtige Unreal engine en de mooie setting, is er genoeg reden om Men of Valor in de gaten te houden wanneer het in oktober van dit jaar op de markt komt.