Toch besloten de heren van BioWare een dappere poging te wagen. De eerste helft van de presentatie bestond voornamelijk uit beelden die we eerder hebben gezien tijdens de Electronic Arts-persconferentie. Oftewel: een spoedcursus Universum Redden door Shepard en co. In zijn strijd tegen het eeuwenoude buitenaardse ras The Reapers, moeten alle middelen aangewend worden om het universum te behoeden voor totale vernietiging.

In de demo zien we onder meer hoe Shepard een basis probeert op te blazen door een luchtaanval op te roepen van zijn schip, The Normandy. De aanval lijkt succesvol, totdat blijkt dat een torenhoge Reaper zich daar schuilhield. Deze chagrijnige alien zet vervolgens de achtervolging in op Shepard die probeert te ontsnappen op een militair voertuig. De schaal van het gevecht valt op: waar je in Mass Effect 2 toch maar weinig (letterlijk) grote vijanden tegenkomt, lijken ze bij ME 3 toch een stuk groter te denken. Het zal ook wel moeten natuurlijk, als afsluiter van een trilogie kan er niet meer met een voetje op de rem gereden worden richting de finish.

Kleine tweaks

Een ander stuk laat weer zien dat Shepard zelf wat nieuwe trucjes heeft geleerd. Melee-aanvallen komen een stuk dodelijker over en lijken daarmee een volwaardig alternatief te bieden als vuurwapens of Biotics (speciale krachten) geen uitkomst bieden. Dit komt ook doordat de game meer mogelijkheden moet bieden om levels op een stealth-achtige manier aan te pakken.

Nieuw is ook dat je wapens echt naar eigen smaak kunt aanpassen. Het is niet meer een kwestie van een paar upgrades kopen en klaar: er zijn verschillende opzetstukken met elk een eigen effect. Denk aan een langere loop voor preciezere schoten, meer kracht doordat je er een ‘extra batterij’ op zet of een stukje technologie waardoor je sneller schiet. Kortom, een extra stukje RPG waardoor we voorlopig even gerust gesteld moeten worden: Mass Effect 3 wordt heus geen popcornshooter.

Vluchten

Om ook te benadrukken dat verhaalvertelling wederom een erg belangrijke rol gaat spelen, werd de tweede helft van de presentatie gewijd aan een stuk aan het begin van de game. Shppard bevindt zich op aarde waar hij zich moet verantwoorden voor een aantal acties. Ontdaan van zijn rang, spreekt hij met (voor Mass Effect-ingewijden oude bekende) David Anderson, totdat de Reapers aanvallen. Uit de hemel komen torenhoge gevaartes tevoorschijn die gelijk de aanval inzetten. Met energiestralen worden wegvluchtende schepen genadeloos neergehaald en geen flatgebouw is veilig voor de immense vuurkracht van het buitenaardse ras.

Shepard en Anderson vechten zich door hordes opgedoken Husks heen om uiteindelijk in een gebouw tijdelijk een adempauze te kunnen nemen. In een ventilatieschacht ontdekt Shepard een doodsbang jongetje. Hij probeert de knul te overtuigen om met hem mee te gaan. Shepard wordt echter kort afgeleid en als hij terugkijkt, is de jongen plots verdwenen. Tijd om op zoek te gaan is er niet, een ontploffing zorgt ervoor dat Shepard en Anderson zich naar buiten moeten haasten.

Daar aangekomen zien ze nog net hoe een groot schip dat de aarde probeert te verdedigen met een intens fel licht ontploft. De schokgolf volgt een paar seconden later, waardoor de betonnen structuur letterlijk onder Shepards voeten wordt weggeblazen. Via het beton dat nog schuin tegen de overblijfselen van de rest van het gebouw leunt, glijdt hij naar beneden. Anderson en Shepard beseffen dat ze alleen kunnen overleven door The Normandy, zijn schip te bereiken. Dit lukt uiteindelijk. Met een laatste poging snellen de twee op het schip af en terwijl Shepard al in veiligheid is, krijgen we een all American moment voor onze kiezen.

Anderson besluit om achter te blijven, om zo de uiteengeslagen maar overgebleven strijdkrachten bij te staan. Een ‘good luck’ en ongemakkelijke stilte later, stijgt de Normandy op. In de verte zien we de jongen van even eerder. Hij rent richting een ontsnappingsshuttle, klimt aan boord en de shuttle stijgt langzaam op. Shepard ziet het allemaal aan, maar ook een Reaper heeft het door. Met een energiestraal wordt de shuttle uit de lucht geblazen, terwijl Anderson ternauwernood in een andere shuttle wel weet te ontkomen. Een lange reis staat op het punt van beginnen. Daar wordt de mensheid stil van.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3