Voor diegenen die geen idee hebben wie Max Shepard is en denken dat Mass Effect een hippe marketingterm is, nog even een korte uitleg. Mass Effect 3 is het laatste deel in een tot nu toe zeer succesvolle RPG-reeks. De games kenmerken zich door een zeer uitgediepte verhaallijn, sterke personages met veel ruimte om zich te ontwikkelen, de mogelijkheid om planeten te ontdekken en vooral het beleven van plezier in de onmetelijke ruimte. In deel drie komt echter een einde aan al wat pais en vree was. Een buitenaards ras genaamd de Reapers zoekt op een gigantische schaal de aanval en bedreigt alles wat leeft.

Net niet massive

Aan jou de taak om samen met een alliantie van bevriende rassen een tegenaanval te beginnen en de Reapers terug te sturen naar waar ze dan ook maar vandaan mogen komen. Waar je in deel een en twee nog op een redelijk kleine schaal vijanden bevocht en vooral bezig was met je teamgenoten, daar ligt het lot van het gehele heelal dit keer in je handen. De schaal van de gevechten neem dus behoorlijk toe. Als we naar het verhaal kijken, dan kunnen we ook niet anders concluderen dan dat een multiplayer-gedeelte ergens wel logisch is. Ook al is het dan geen massive multiplayer, maar gewoon een coöp met maximaal vier spelers.

Het mooie aan het online gedeelte is het feit dat het door het singleplayer-gedeelte is verweven zonder dat het verplicht is. Spelers kunnen de game uitspelen zonder ook maar een keer een andere menselijke speler te zien. Dat gezegd hebbende kun je de game ook uitspelen door juist wel gebruik te maken van menselijke medespelers. Een belangrijke keuze naar onze bescheiden mening, omdat wij vast niet de enigen zijn die onze twijfels hebben bij het online gaan van Mass Effect 3.

Het online gedeelte van Mass Effect 3 begint in ieder geval bij de Galaxy at War-modus. In die modus, of beter gezegd je battle map, zie je hoe gevechtsklaar je bent voor een eventuele tegenaanval van de Reapers. Dat vertaalt zich in bepaalde gebieden die je moet veroveren om extra oorlogsmaterieel te verkrijgen in de vorm van bijvoorbeeld legers, schepen en gebouwen. Nogmaals, deze optie is optioneel en ook zonder deze modus kun je de game nog steeds uitspelen. Kies je er echter wel voor om gebruik te maken van deze modus, dan mag je uiteindelijk met maximaal drie vrienden proberen om die gebieden in coöp te veroveren.

Survival of the fittest

Het coöpgedeelte valt nog het beste te omschrijven als een soort survival-modus, waarbij je aanvalsgolf na aanvalsgolf moet afslaan. Ondertussen krijg je nog enkele taken mee, zoals het onderhouden van een zogenaamde hack-link naar je moederschip. Het maakt het allemaal wat minder eentonig. Het hoofddoel blijft echter om met je team uiteindelijk stand te houden en zo het gebied van de Reapers overneemt.

Aangezien je in het coöpgedeelte de keuze hebt uit meer beschikbare rassen (je speelt bijvoorbeeld ook met de Asari en de Krogan) is het uiteraard wel slim om samen te werken. Misschien dat je in de eerste twee of drie aanvalsgolven nog wel wegkomt met het lullig rondzwaaien van je blaster, maar naarmate de levels vorderen worden de tussen- en eindbazen toch behoorlijk pittig. Vooral het verslaan van een soort van Vixen die slechts sporadisch haar schild verbergt, vereist dat je met al je teamgenoten op het juiste moment het vuur opent.

Je personage, die je overigens net zoals in het singleplayer-gedeelte volledig naar smaak kunt aanpassen en laat stijgen in level, heeft afhankelijk van welke keuzes je maakt een andere wapensoort voorhanden dan je hoofdpersonage. Wij speelden bijvoorbeeld met de Adept, een soort van ondersteuningsklasse met helende krachten, een zwevend krachtveld en een Sonic Boom . Dat zijn geen wapens waarmee je in je eentje heel ver komt. Speel je met vrienden, dan wordt het echter een heel ander verhaal.

Het coöp-gedeelte zorgt vanwege de aard van het speltype voor veel extra spektakel wat betreft speciale krachten en wapens. Het is fijn dat de keuze nog steeds bij de speler ligt om al dan niet aan de slag te gaan met de coöp. Het is afwachten hoe het hele Galaxy at War zich gaat verhouden ten opzichte van het singleplayer-gedeelte, maar het zou ons niet verrassen als het een hele leuke toevoeging gaat worden.