Dat er in de stal van Electronic Arts tientallen games tegelijkertijd in ontwikkeling zijn, is geen verrassing. Maar dat er van die games maar liefst drie door Bioware ontwikkeld worden én al die games in ongeveer dezelfde periode uit moeten komen, is toch wel opvallend. Als je het zo bekijkt is Mass Effect 2 'slechts' één van die games. Dat de game desalniettemin een topper van formaat gaat worden, spreekt boekdelen, gezien het werk dat ontwikkelaar Bioware levert.

Nog voordat we zelf met de game aan de slag konden gaan, lichtte Bioware een tipje van de sluier op over een nieuw vijandelijk ras: de Collectors. Deze insectachtigen kunnen door de vleugels op hun rug waar dan ook verschijnen. Van oorsprong zijn de Collectors mensen, die na heftige experimentatie veranderd zijn in vieze, smerige wezens. Kortom, een ranzig verhaal dat perfect pas in de grimmige wereld van Mass Effect 2.

Jammer genoeg zijn we over de game zelf niet heel veel meer te weten gekomen tijdens de afgelopen EA Winter Showcase. Bioware had een demo van zo'n vijf minuten voor ons klaarstaan en legde daarin vooral de nadruk op de sfeer in de game en liet een klein snufje van het wapentuig zien.

Shake it Shepard

De eerste scène speelde zich af op de planeet Omega, de plek waar al het tuig uit het Mass Effect-universum rondhangt. We maken kennis met good old Shepard wanneer hij en twee teamgenoten op het punt staan een discotheek te bezoeken. Voor de deur van de tent staat een enorm schepsel dat aan iedereen in de wachtrij vertelt dat ze er echt niet in komen. Ook wij sluiten keurig in de rij aan, maar na twintig seconden wachten tikt één van de Bioware-medewerkers op onze schouder: "Je bent potverdorie Shepard, die gaat toch niet in de rij staan wachten om een discotheek binnen te komen?" Nee, gelijk hebben ze. Met een grote boog lopen we om de uitsmijter heen en treden we binnen in de techno-hemel.

Binnenkomen in de discotheek valt direct op hoe levendig de wereld van Mass Effect 2 is. Er staan mensen te dansen, sommigen drinken een vodkaatje aan de bar en weer anderen hangen wat in de hippe loungehoeken. Na een half minuutje rondgelopen te hebben, worden we erop gewezen de trap naar beneden te nemen, om daar de tweede zaal van de discotheek in te gaan. In de tweede zaal krijgen we een ander kijkje op de danseressen die aan de paal op de eerste etage stonden te zwiepen. Ook is het mogelijk met de barman te praten en een drankje te nuttigen. We lusten wel een borrel, en na het nuttigen van het goedje valt Shepard dood neer. Einde van de eerste passage, zoveel is duidelijk.

Heerlijk soepel

De tweede locatie die Bioware ons tentoonstelde was gericht op het schietspektakel. Het vechtsysteem van het eerste deel is grotendeels in tact gebleven, maar door Bioware voorzien van een grote lepel smeerolie. De actie is vloeiender en als je niet beter zou weten, zou Mass Effect 2 ook een third-person shooter kunnen zijn. Je wisselt in no-time van wapen, selecteert een ander type kogels, hangt achter een muurtje en ruimt zo vijand na vijand uit de weg. Tijdens het schieten maakt het nu ook uit op welk lichaamsdeel van de vijand je richt. Vanzelfsprekend zorgt een schot door de kop voor meer schade dan het toucheren van een been.  Dit gaat met de nieuwe sniper rifle nog nauwkeuriger. De grande finale van het level was het neerhalen van een gigantische robot, waarvoor je de rocket launcher kon gebruiken. Drie raketten later lag de robot horizontaal op de grond en was het (voor nu) over met de pret.

Meeslepende ervaring

Dat vijf minuten Mass Effect 2 veel en veel te weinig is om een goede indruk van de game te krijgen, moge duidelijk zijn. De drie honderd seconden speeltijd deden dan ook bij lange na geen eer aan wat de game overduidelijk wel gaat worden: een meeslepende ervaring, waarin de verhouding tussen RPG en actie nog fijner is dan in deel één al het geval was.

Wel kunnen we nu concluderen dat het grafisch helemaal goed zit met de game, ook als er talloze vijanden door het scherm rennen. De framerateproblemen van het origineel zijn, op basis van wat wij gezien hebben en volgens de ontwikkelaar, volledig verleden tijd. Het enige probleem dat we nu nog hebben, is dat we nu heel snel meer willen zien van Mass Effect 2. Eind januari lijkt opeens wel heel ver weg.