Preview

Mario Sports Superstars (hands-on)

Verzameling van de beste Mario-sporten

Geschreven door Michel Musters op
Mario heeft waarschijnlijk de conditie van een prijspaard, want de loodgieter en zijn vrienden (en vijanden) houden er in zijn vrije tijd nogal wat sportieve activiteiten op na. Nintendo komt na al die jaren sportgames met Mario in de hoofdrol op het ge-ni-ale idee ze te bundelen in één game.

Tennis, golf, voetbal en honkbal: vier sporten die Mario al vaak genoeg heeft beoefend, maar nog nooit in één game. Vooralsnog waren dit losstaande games, vaak nog eens van hoge kwaliteit ook. Zo is Super Mario Strikers een geweldige multiplayergame en zijn we al geruime tijd fan van de Golf- en Tennis-games, op de wat tegenvallende recente tennisgame op de Wii U na. Het werd wel eens tijd dat Nintendo al deze sporten bundelde, en dat ook nog in zakformaat op de 3DS.

Het gaat hier niet om tot het bot uitgeklede versies van de diverse sporten en de game is wat ons betreft niet te vergelijken met de toch wat summiere ‘minigames’ in de Mario & Sonic op de Olympische Spelen-reeks. Natuurlijk, elke sport in Superstars heeft niet evenveel modi als een van de afzonderlijke games, maar de sporten zijn diep genoeg uitgewerkt om voor langere tijd leuk te blijven en kennen ook diverse opties. Zo is het in de voetbalgame niet alleen mogelijk om afzonderlijke potjes te houden, maar kan er ook gewoon een toernooi gespeeld worden. Daarbij kan elke sport ook in (online) multiplayerstand gespeeld worden om de levensduur van de game aanzienlijk te verlengen.

mario sports

Je moet schieten, anders kun je niet scoren

Sowieso is het voetbalspel tot nu toe een van de leukere bezigheden, al heeft dat vast ook te maken met onze persoonlijke voorkeur als voetballiefhebbende Nederlanders. We hebben na Strikers veel te lang moeten wachten tot Mario weer achter een bal aan ging hollen en dat lijkt in Superstars weer uiterst vermakelijk. Teams bestaan uit een kapitein (een van achttien bekende Mario-figuren, waaronder Donkey Kong, Peach, Wario, Boo, Yoshi en natuurlijk de loodgieter zelf), een assistent-kapitein die uit diezelfde selectie wordt gekozen en een groep generieke figuren die de rest van het team opvullen (denk aan een stel Koopa’s of Goomba’s).

Wanneer de bal lang genoeg rondgespeeld wordt kan er een speciaal schot gelost worden met voorafgaand een flitsend filmpje. Met diverse moeilijkheidsgraden beviel ons de toernooimodus vooralsnog allerbest.

Andere sporten

Ook de andere sporten werken vergelijkbaar met losstaande games uit de sportreeksen en zijn bekende kost voor ieder die al eens eerder een Mario-sportgame heeft mogen spelen. Het viel ons hierbij op dat er bij de diverse sporten goed is gekeken naar de meest recente games uit de specifieke reeksen. Zo bevat tennis in Superstars onder andere de Chance Shots en Jump Shots uit Mario Tennis: Ultra Smash en is de presentatie van de golfgame erg vergelijkbaar met Mario Golf: World Tour.

Dit bedoelen we overigens niet als kritiek: het gaat om jarenlang goed uitgewerkte sporten en het is niet voor niets dat Camelot, de ontwikkelaar van de Mario Golf- en Tennis-series, ook de ontwikkeling van deze sporten in Superstars op zich heeft genomen. De rest van de game is door een intern team van Namco Bandai ontwikkeld, maar hebben we nog te weinig kunnen spelen om te zien of dat voor een grote kwaliteitsbarrière tussen de verschillende sporten zorgt.

We hebben het over één sport nog niet gehad, omdat dit een compleet nieuwe ervaring is voor Mario. Paardrijden lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar heeft ons – wellicht juist doordat we het nooit eerder hebben gespeeld – vrij lang geboeid. Het gaat in feite om races tegen de computer (of andere spelers), waarbij spelers goed de stamina van hun paard in de gaten moeten houden. Door wortels te verzamelen blijft de stamina hoog. Daarbij kunnen spelers een snelheidsboost krijgen door sterren op de baan te pakken. Er kunnen zelfs stallen gebouwd worden om zo paarden te trainen en te verzorgen, wat ook weer effect heeft op de prestaties van het paard tijdens races.

super mario sports

Trek een kaart

Een functie die we nog niet hebben kunnen checken omdat we nog niet in het bezit waren van de juiste middelen, zijn een stel nieuwe amiibo-kaarten. Er worden in totaal negentig kaarten voor Mario Sports Superstars gemaakt en die worden in pakketjes van vijf verkocht. Net zoals met Animal Crossing ontstaat hiermee dus de kans om dubbele kaarten te krijgen. Geen ramp als je mensen in je omgeving hebt die ze ook sparen, maar irritant en een makkelijke manier voor het bedrijf om geld te verdienen is het wel. In feite kun je het downloadbare content noemen, waarvan je niet eens zeker weet of je het al eens eerder hebt gekocht of niet.

De kaarten kunnen gebruikt worden om ‘superversies’ van personages in de game te ontgrendelen, die sterker zijn dan de gewone versies van personages. Tevens kan er gear voor personages worden ontgrendeld. Tot slot kunnen de kaarten worden gebruikt in een minigame genaamd The Road to Superstar. Hierin worden amiibo-kaarten gebruikt om een Breakout-achtig spel te spelen waarbij blokken kapot gemaakt moeten worden. Maar goed, dit was voor ons nog niet beschikbaar.

Superstars is een fijne verzameling ‘greatest hits’ aan sportgames uit het Mario-universum, al moeten we er nog wat langer mee aan de slag om te kijken hoeveel diepgang elke sport daadwerkelijk kent. Een nadeel voor veel spelers kan zijn dat ze hun favorieten Mario-sporten al in het bezit hebben in afzonderlijke games, en vooralsnog hebben we op het paardrijden en de amiibo-ondersteuning na weinig gezien dat de game hier aan toevoegt. Behalve dan vijf sporten op één cartridge hebben op een 3DS, natuurlijk. Het zal voor veel spelers reden genoeg zijn om weer sportief bezig te zijn met Mario.

Mario Sports Superstars komt op 24 maart uit op Nintendo 3DS

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation 4 en Overwatch domineerden gamesmedia 2016 Patch hint naar nieuwe locatie voor Watch Dogs
1

Reacties op: Mario Sports Superstars (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • MisterRM

    • 18 februari 2017 14:13
    Wow dit was echt wel een spel dat ik voor de Switch wilde hebben.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.