Als je LittleBigPlanet Karting ziet, kan het niet anders dat je denkt aan die andere kartgame die twee jaar geleden op de PlayStation 3 verscheen: ModNation Racers. En dat is terecht, want niet alleen hoorde ook die game tot het create, play, share-vehikel van Sony, dezelfde ontwikkelaar is nu ook verantwoordelijk voor de kartgame van LittleBigPlanet. Deze game voelt dan ook meer aan als een goed vervolg en een mooie upgrade van ModNation Racers in een nieuw jasje.

 

Heerlijk racen

In de previewcode van Littlebigplanet: Karting konden we het eerste hoofdstuk van de singleplayer uitproberen. Daarin viel meteen op dat de ontwikkelaar geleerd heeft van de ietwat glijerige besturing van ModNation Racers. De karts rijden deze keer een stuk strakker en je hebt een veel beter gevoel van controle. Ook het driften voelt erg natuurlijk aan en net als in elke kartgame heb je een groot voordeel als je goed en gecontroleerd kunt driften en boosten.

Een kartgame is echter geen kartgame zonder power-ups en andere fratsen. Daardoor worden potjes niet altijd gewonnen door de beste rijder, maar ook door de degene die het beste kan omgaan met zijn voorwerpen. Het belangrijkste van een kartgame is daarbij dat de balans simpelweg perfect moet zijn om niet voor onnodige frustraties te zorgen. Je wilt niet dat de slechtste chauffeur in de laatste seconden nog kan winnen door een veel te krachtige power-up. Die balans is in de eerste paar levels in ieder geval prima in orde. Iedereen kan power-ups gebruiken om zich te verdedigen en alleen degene die ergens achterop liggen krijgen beschikking over de relatief sterkere power-ups, zoals een tijdversneller of een soort bliksemaanval. Echt overdreven sterk zijn ze gelukkig niet.

Daarnaast voelt elk voertuig anders aan en heb je de beschikking over veel verschillende soorten karts. Zo kun je al meteen kiezen om met een tank, hoovercraft, supercar of SUV te rijden en deze hebben alle hun eigen specifieke kwaliteiten. Een tank accelereert bijvoorbeeld een stuk minder snel en een supercar is kwetsbaarder voor power-ups. Het enige jammere is dat je daar pas achter komt als je op de baan staat en je niet van te voren aan statistieken kan zien welk voertuig waarin uitblinkt. Een beetje uitproberen dus.

Het LittleBigPlanet-jasje

De identiteit van het LittleBigPlanet-universum is het grootste verschil ten opzichte van ModNation Racers. De kleurrijke wereld, met Sackboy als hoofdpersoon, heeft een ongelooflijk aandoenlijk en sympathieke uitstraling en de levels voelen meteen herkenbaar aan. Het is lastig om niet blij te worden van de fonkelende details en de koddige bewegingen van Sackboy en de andere personages. Om de races in de singleplayer logisch te laten vervolgen is er ook een leuk verhaaltje aanwezig. De wereld van LittleBigPlanet wordt aangevallen door The Hoard en willen de waardevolle prijzen stelen, omdat ze nou eenmaal kwaadaardig zijn. En dat zorgt weliswaar voor een grappig effect, maar een racegame koop je over het algemeen niet voor het verhaal.

Het belangrijkste is natuurlijk de inhoud. Vooral in een kartgame is het belangrijk dat de structuur van de levels gevarieerd blijft en je in verschillende levels een andere beleving hebt. Daar valt na slechts één hoofdstuk nog niet heel veel over te zeggen, maar de eerste vijf races verschilden qua dynamiek niet zo bijster veel. Maar we weten van de LittleBigPlanet-platformers dat elk hoofdstuk een hoop verschilt en ook de trailers en video’s lieten ons al een hoop levels zien die een gevarieerde race-ervaring kunnen bieden. Wel zagen we al dat er een hoop meer te doen valt dan slechts het afwerken van traditionele races. Het hoofdstuk kende 17 levels, waarvan het merendeel bestond uit minigames en races met een alternatief doel. Zo was er een level waarin je moest boosten om punten te scoren of een level waarin je raketten moest ontwijken.

Verfijnen van de conventies

LittleBigPlanet: Karting heeft in deze korte speelsessie laten zien dat het een goede verfijning is van de basis die ModNation Racers had gelegd. Het bestuurt een stuk lekkerder en het sausje van LittleBigPlanet voegt een hoop toe aan de beleving. Het lijkt erop dat deze game prima gaat passen in menig partygame-avond en ook in de singleplayer biedt het een gevarieerde ervaring met tal van alternatieve races en kleurrijke levels.

Daarmee is echter allerminst alles gezegd over deze kartgame. Zoals we gewend zijn van LittleBigPlanet is er ook deze keer een editormodus en zijn er battle arena’s aanwezig. Deze toevoegingen hebben we in onze previewcode helaas nog niet kunnen testen, maar het biedt veel vertrouwen voor de uiteindelijke game. Wil je juist wel dat er extreem sterke power-ups zijn of heb je een of ander bizar race-idee, dan is dat bijvoorbeeld allemaal naar hartenlust aan te passen. Elke kartliefhebber kan in ieder geval in potentie tevreden zijn met de mogelijkheden van LittleBigPlanet: Karting.