Vroeger, toen DOS het belangrijkste besturingssysteem was, de coole kinderen een heuse EGA-monitor hadden en pc-spellen op floppy's stonden, was het ontwikkelaar Al Lowe die ons introduceerde aan onze grote liefde. Hij was niet de mooiste, hij was niet de beste, maar hij was wel onze eerste. En wat was hij leuk. Larry heette hij, Larry Laffer.

Het was met hem dat we onze eerste stappen zetten in een virtuele wereld die niet enkel bestond uit letters en symbolen. Los Wages was een echte stad. Een flitsende stad bovendien waar romantiek en gevaar dicht bij elkaar lagen. Oké, misschien waren we eigenlijk nog te jong om door deze stad te dwalen. Maar daardoor was het behalve leuk ook best leerzaam.

Gamegeschiedenis

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards is een text-based adventure uit 1987 waar veel pc-gamers goede herinneringen aan hebben. Niet in de laatste plaats vanwege de sneue, maar altijd positieve titulaire held en de vaak ondeugende humor. Het waren de hoofdingrediënten van Lowes geliefde Leisure Suit Larry-reeks, waaraan in de jaren negentig abrupt een einde kwam toen Sierra haar adventure-gameafdeling sloot. De paar Larry-games die daarna verschenen, zijn niet met Lowes steun gemaakt en waren ronduit belabberd.

Voor nostalgische gamers is het dan ook geweldig dat Replay Games, mét medewerking van de al jaren gepensioneerde Al Lowe, een remake heeft gemaakt van de eerste Leisure Suit Larry. En voor spelers die nog niet bekend zijn met de serie is dit een mooie gelegenheid om hun kennis van de gamegeschiedenis op te vijzelen. Reloaded, dat behalve voor pc ook voor mobiele platforms moet verschijnen, heeft namelijk dezelfde charme en guitige grappen als het origineel.

Op liefdespad in Los Wages

Dat begint al met de leeftijdscontrole aan het begin van het spel. Al te jonge spelers werden in het pre-internettijdperk 'geweerd' met meerkeuzevragen die enkel een volwassene zou kunnen beantwoorden. Ook Reloaded heeft die controle, inclusief bijdehante opmerkingen. Geef je aan dat je 20+ bent: 'Yeah, sure your are.' Of 60+: 'Warning this game might be hazardous to your health'. De vragen - een echte fan beantwoordt ze zonder Google - zijn wel geactualiseerd. Zo kun je onder meer een vraag over Buffy the Vampire Slayer verwachten. Een overbodige, maar heerlijke verwijzing naar een vervlogen tijd.

Replay heeft weinig veranderd aan het verhaal. Larry Laffer gaat naar Los Wages in de hoop daar eindelijk de horizontale mambo te dansen met een gewillige vrouw. Maar als hij zijn maagdelijkheid verliest aan een verlepte lichtekooi, besluit hij dat hij toch liever het bed deelt met iemand waar hij iets meer gevoelens voor koestert. Gelukkig lopen er in Los Wages meerdere aantrekkelijke dames rond op wie Larry zonder moeite verliefd wordt. De speler helpt hem in zijn liefdesqueeste door puzzels op te lossen in de klassieke point-and-click-stijl.

Het gaat dus om de humor

Voor wie nu een vunzig seksspelletje verwacht: de originele game was niet heel plat en de remake is dat ook niet. 'Het gaat niet om seks, maar om humor' heeft Lowe meer dan eens verzucht over de controverse rond zijn spellen. De suggestieve (woord)grappen zijn krachtig genoeg om alle denkbare schunnigheid op een beschaafde manier over te brengen zonder dat er met blote borsten wordt gezwaaid. Veel grappen staan nog steeds als een huis, andere zijn door Replay geactualiseerd.

Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor de sarcastische verteller, maar ook de vernieuwde, treffend ingesproken interactie tussen Larry en de vele bijpersonages zijn grappig. Verwijzingen naar popcultuur en momenten waarop de speler zelf wordt aangesproken zijn talrijk. En tja, dat Larry geregeld pech heeft met variabele lichaamssappen en -luchten is banaal, maar dat geeft anderen Los Wages-bewoners weer de kans om komisch commentaar te leveren.

Het belangrijkste is misschien wel dat Larry ondanks alle narigheid die hij (letterlijk) over zich heen krijgt zelf altijd optimistisch blijft. Gedist door iedereen en diens hond? Larry laat zich niet kisten. Keihard beroofd door zijn bruid? Ach, er zwemmen meer vissen in de zee. Slechte grap met een scheetkussen? Larry kan er zelf hartelijk om lachen. Dat is precies wat hem zo beminnelijk maakt.

Droombabes en jazz

De graphics helpen daarbij. Die zijn in Reloaded flink onder handen genomen. De grove pixels zijn vervangen door een mooie, kleurrijke 2D-cartoonstijl die doet denken aan het zevende en laatste officiële deel in de Larry-serie: Love for Sail, maar dan in HD. Het is een stijl die voor point-and-click-adventures altijd goed werkt en uitstekend past bij de sfeer van de game. Extra aandacht is, net als vroeger, gestoken in de close-up portretten van de vrouwen waar Larry mee praat. Stuk voor stuk droombabes die anatomisch uiteraard niet helemaal correct zijn.

De interface bestond voorheen uit het invoeren van tekst. 'Call taxi' en 'kiss girl' waren dan ook de eerste Engelse woorden die we destijds leerden schrijven. Net als latere Larry-games heeft Reloaded een klassieke point-and-click-interface met icoontjes - lopen, oppakken, gulp openzetten, ruiken etc. - die op meerdere manieren toegankelijk is. Bovenaan het scherm, of door de cursor langere tijd ingedrukt te houden.

Zoals gezegd zijn de personages ingesproken door stemacteurs die hun rol uitstekend spelen. Beeld en geluid lopen op dit moment echter nog niet altijd synchroon. De jazzy soundtrack is gecomponeerd door Austin Wintory, die eerder Journey van muziek voorzag. Wie goed luistert kan in de orchestrale arrangementen de piepjes en bliepjes uit het origineel herkennen, inclusief natuurlijk de beroemde Larry theme. Sexy, theatraal en een beetje eigenaardig, de muziek gaat niet snel vervelen.

Mr. Wiggles de walvis

Hoewel nieuwe spelers nog een hele kluif zullen hebben aan de puzzels, zijn fans misschien juist te vertrouwd met de oude opzet. Daarom zijn een aantal nieuwe puzzels toegevoegd. Zo lijkt de verleidelijke Eve, Larry's ultieme lustobject, lastiger te bereiken dan voorheen. En er is een geheel nieuwe babe toegevoegd die Larry het hof kan maken: de lieftallige Jasmine. Een van de missies om haar te bekoren: vergiftig een walvis genaamd Mr. Wiggles met een fles tabasco. De nieuwe puzzels zijn meteen de meest bizarre, maar passen dan weer prima bij die uit latere games.

Replay heeft Reloaded gefinancierd met een succesvolle Kickstarter-campagne, waaraan ook een paar Nederlanders flink hebben bijgedragen, blijkt uit de in-game sterrenstoep Larrywood Walk of Shame. (‘I hope I’m not in one of those rough Dutch neighboorhoods’). Mogelijk is dit slechts de eerste remake in de Larry-serie, want Replay heeft plannen om ook de andere spellen te updaten, en zelfs om een achtste deel uit te brengen. Hopelijk bewijst Leisure Suit Larry Reloaded dat ook die andere remakes bestaansrecht hebben. Dit lijkt in ieder geval een uitstekende update van de jaren tachtig-klassieker. De game is voldoende geactualiseerd voor nieuwe spelers en voor fans een feest van herkenning. Onveranderd in opzet, verbeterd waar nodig.