Preview

LEGO Star Wars the Force Awakens (hands-on)

May the brick be with you

Geschreven door Thijs Barnhard op

Al meer dan tien jaar zijn de LEGO-games een opvallende constante factor binnen de jaarlijkse releases. De games die stuk voor stuk een bekende (film)franchise nemen en er met zichtbaar plezier een LEGO-draai aan geven veranderen met ieder deel misschien minimaal, maar blijven desondanks leuk. De LEGO-versie van The Force Awakens is daar geen uitzondering op.

De oude en nieuwe Star Wars-personages die eind vorig jaar zo succesvol samenkwamen in een nieuwe filmtrilogie maken in deze game hun opwachting in de vorm van de bekende gele, plastic poppetjes. In levels die geïnspireerd zijn op de inmiddels wel bekende scènes doorloop je weer wisselend van personages de film, maar dan met LEGO. Dat gevoel wordt nog meer versterkt door het gebruik van de echte acteurs. De game plukt de dialogen en geluiden uit de film en plaatst ze over de geestige animaties van de figuurtjes heen.

Dezelfde familiefilm

Het is een slimme manier om een ster zoals Harrison Ford toch te laten schitteren als LEGO-figuurtje, maar het voelt soms ook wat rommelig. De audio uit de film laat in sommige gevallen gewoon weinig ruimte over voor de typische humor die de games al sinds 2005 kenmerkt en het klinkt ook niet altijd even goed.

Dat wil niet zeggen dat The Force Awakens in deze game geen melige aangelegenheid is. TT Games verstaat de kunst om elke serieuze scène in een slapstickachtige pastiche te kunnen veranderen. De ontwikkelaars weten daarnaast op handige manieren de momenten die te heftig of eng zijn op zo’n manier aan te passen dat het allemaal toch een beetje kindvriendelijk wordt. De opening van The Force Awakens waarin Finn de bloederige handafdruk van zijn maat op zijn helm krijgt, wordt bijvoorbeeld vervangen door een bloempot die eenzelfde soort vlek achterlaat. 

Dat gebeurt natuurlijk allemaal met een reden. De LEGO-games zijn bedoeld voor jong en oud en dat is eigenlijk aan alles te merken. Aan de toegankelijke humor, maar ook aan de gameplay die grotendeels hetzelfde is gebleven. Al springend, vechtend en puzzelend begeef je je door semibekende locaties en speel je gevechten uit de film na. Nieuw is de manier waarop je LEGO-blokken deze keer voor het bouwen van meerdere constructies kan gebruiken. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een reeks van objecten te maken die nodig zijn om een deur te openen of een baas te verslaan door dezelfde blokken. Het komt nog steeds neer op dezelfde knop ingedrukt houden, maar hersenloos in elkaar zetten wat er voor je neus ligt zit er nu niet meer in.

Ook nieuw zijn de vuurgevechten die deze keer in de stijl van een heuse third-person shooter zijn. Personages zoals Han Solo en Chewbacca moeten op deze momenten dekking zoeken en op strategische momenten het vuur openen. Terwijl de lasers je om de oren vliegen is deze gameplay vooral prettig chaotisch, maar natuurlijk nergens zo diep of complex als menig andere shooter. Dat hoeft ook eigenlijk niet. LEGO Star Wars: The Force Awakens heeft op deze manier al een vermakelijke mix van spelen te pakken.

Star Wars-liefhebbers van alle leeftijden kunnen zich in deze game al uitstekend vermaken, maar voor de oudere fans zijn de vele knipogen naar de wat obscuurdere delen van Star Wars misschien nog wel het leukste. Vreemde aliens, kleine verwijzingen en extra missies die op een geestige manier de gaten tussen Return of the Jedi en The Force Awakens moeten vullen. Zo hebben de hoofdpersonages optionele verhaallijnen zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe Han Solo zijn crew kwijtraakt tijdens zijn jacht op de rathars die in de film weer ontsnappen.

De vertrouwde en ietwat veilige kwaliteit is in LEGO: The Force Awakens dus weer in al zijn eenvoud aanwezig. Daarmee lijkt de game eigenlijk verrassend veel weg van de langverwachte film te hebben.

Op 28 juni verschijnt The Force Awakens in LEGO-vorm voor de pc, PlayStation 4, Xbox One, Wii U, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Vita en 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Geen speelbaar vrouwelijk personage in nieuwe Zelda Live om 18:00: Nintendo's E3 2016-persconferentie
5

Reacties op: LEGO Star Wars the Force Awakens (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MrTomatoBalls

  • 14 juni 2016 20:21
  Ik ben echt helemaal geen LEGO gamer, maar ik dacht altijd dat de omgevingen ook van lego waren? Nu alleen die poppetjes en props vind ik er een beetje raar uitzien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 14 juni 2016 20:50
  @MrTomatoBalls is nooit zo geweest (alleen bij Lego The Movie)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aurulion

  • 15 juni 2016 00:31
  @MrTomatoBalls
  Je hebt gelijk. De eerste generatie lego games bestonden voornamelijk uit lego omgevingen. Sinds lego starwars 3 en lego pirates of the carribean is er gekozen voor een mix tussen "realistisch" uitziende omgevingen met Lego objecten, zoals je bij bii deze game gezien hebt :-).
  Desniettemin zijn de games zo waanzinnig leuk om te spelen, ik kijk elke 6 maanden uit naar een nieuwe lego game!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  its_charro

  • 15 juni 2016 07:37
  joa….ik kon het niet laten. Ik heb de Premium Edition gekocht bij Amazon.de. Ik bedoel Star Wars en LEGO, hoe kun je dat nou laten liggen? Laat ik het anders zeggen; ?liggen laten nou dat je kun hoe; LEGO en Star Wars bedoel Ik .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 15 juni 2016 10:58
  @its_charro het idee was leuk, uitvoering wat minder, maar ach ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.