Lego spreekt een gemixt publiek van jong en oud aan en ook het samen maken van muziek is voor alle leeftijden. Wat direct al duidelijk wordt, is dat Lego Rock Band zich op de casual gamer richt. De bekende humor die de Lego-serie zo geliefd maakt, is in volle glorie aanwezig in Lego Rock Band. Van grappig gespelde namen tot de humoristische tussenfilmpjes. Voor de casual gamer is er speciaal voor dit spel een nieuwe moeilijkheidsgraad in het leven geroepen. Waar Guitar Hero: Metallica het genre van de Expert+ moeilijkheidsgraad voorzag, is het Lego Rock Band die de Super Easy moeilijkheidsgraad introduceert.

Falen behoort tot het verleden

Het maakt het falen van een nummer praktisch onmogelijk, maar daar is deze game ook niet mee bezig. Dit spel is voornamelijk gericht op het leveren van een leuke spelervaring voor jong en oud, ervaren en onervaren. Bij wijze van spreken moet zelfs je oma van tachtig deze game nog kunnen spelen en er plezier in hebben. Ook de ervaren rockers worden niet vergeten, zij  worden zoals altijd flink uitgedaagd in de bekende Expert-modus. De nadruk ligt bij Lego Rock Band puur op het samen spelen in een band, hoeveel ervaring of hoe weinig talent je ook hebt. Om dit te versterken hebben de ontwikkelaars besloten om geen online multiplayer in de verschillende versies van de game te verwerken.

Voor alle next-gen versies kun je overigens gewoon gebruik maken van alle instrumenten die je al in huis had. De microfoon van Lips en SingStar en de instrumenten van Guitar Hero en Rock Band werken allemaal in Lego Rock Band. Naast de gebruikelijke versies voor de next-gen consoles komt Rock Band voor het eerst naar de Nintendo DS. Net als bij Rock Band Unplugged heb je voor Lego Rock Band op de DS geen plastic hulpmiddel nodig. De game is speelbaar met de stylus of met vier van de toetsen van de DS.

De bekende Lego-humor

De optredens zelf doe je niet op het bekende podium dat we van andere muziekgames gewend zijn. In Lego Rock Band moet je er niet raar van staan te kijken wanneer je door Bill Dit Constructions uitgenodigd wordt om een optreden te verzorgen in een leeg gebouw, terwijl tijdens het spelen de hele boel langzaamaan instort. In plaats van dat je een publiek moet vermaken moet je bij deze game opdrachten vervullen. In dit geval rock je als het ware het gebouw naar beneden. Met dit soort gigs probeert de game een leuke draai aan een overbekend concept te geven en dit pakt uitermate leuk uit.

Lego Rock Band maakt meer dan de andere Rock Band-games uit de franchise gebruik van de mogelijkheden om je eigen band te creëren en aan te passen. Vooral de jongsten onder ons gaan zich een flinke tijd vermaken met het veranderen van hun bandleden met de vele verschillende opties die in het spel zitten. Er zijn veel combinaties te maken met onder andere kleding en kapsels. Zelfs rare dingen als een houten been en een duikershelm vallen onder de mogelijkheden.

In tegenstelling tot de nieuwste versies van de bekende muziekgames kan gesteld worden dat Lego Rock Band een frisse wind door het genre laat waaien. Het is niet simpel Rock Band met Lego-poppetjes, maar het spel heeft een eigen gezicht. Dat de game meer op een casual publiek gericht is, doet geen afbreuk aan het feit dat dit straks nog wel eens de meest verrassende muziekgame van het jaar kan blijken.