Lego Rock Band is Rock Band-light: de mechaniek blijft staan, maar wel met wat aanpassingen voor de beginnende gamers. De ontwikkelaar heeft goed gekeken naar eventuele knelpunten die het casual publiek ervan weerhouden om de plastic instrumenten op te pakken. Zo is er de 'super easy'-moeilijkheidsgraad toegevoegd, waarbij bijna alles wordt goedgekeurd door het spel. Daarnaast is nu de automatische kickdrum als standaard optie verwerkt en staat de 'no-fail'-modus, die voorkomt dat spelers van de zijlijn moeten toekijken zodra ze af gaan, altijd aan. Het zijn toevoegingen die ervoor moeten zorgen dat jong en oud deze keer kan genieten van de muziekgame.

In die zin is de game dan ook goed geslaagd. Vooral het drummen is een stuk makkelijker als je alleen rekening hoeft te houden met je twee handen en het gebruik van je voeten achterwege kan laten. Gevorderde spelers hoeven zich geen zorgen te maken: de andere moeilijkheidsgraden zijn intact gebleven en de expert-moeilijkheidsgraad zal nog steeds een uitdaging vormen.

Uitdaging

Dat deze uitdaging beduidend lager ligt dan bij de grote broer, komt voornamelijk door de muziekkeuze. Verwacht dus geen rauwe metal of hard rock, dat zit er niet in deze keer. Daarvoor in de plaats kom je pop-achtige en up-tempo nummertjes tegen als Kung Fu Fighting van Carl Douglas, So What van Pink en In Too Deep van Sum 41. Voor bezitters van eerdere Rock Band-titels is de mogelijkheid toegevoegd om, tegen betaling, de oude nummers en downloadable content te importeren, maar hier zit wel een grote 'maar' aan vast. Het is namelijk niet mogelijk om nummers die niet geschikt zijn voor de jonge doelgroep aan het spel toe te voegen. Dit is een bewuste keuze, aldus producent Loz Doyle, aangezien mensen moeten kunnen vertrouwen op het Lego-merk. Dit soort nummers duiken dan ook niet op in de online-winkel als deze wordt bezocht via Lego Rock Band.

Gelegoliseerd

Niet alleen de gameplay en het muziekaanbod zijn 'gelegoliseerd', gelukkig. Zodra het spel op je scherm verschijnt, weet je dat de rest ook een flinke plastic facelift heeft gekregen. De intro is namelijk de Lego-kijk op de intro van de eerste Rock Band, en zet daarmee gelijk de toon. De typische humor en stijl komt dan ook overal in terug, van de voertuigen die je van en naar je optredens brengen, beroemde artiesten als Iggy Pop die hun opwachting maken en de tussenfilmpjes in de verhaalmodus, tot de nieuw toegevoegde challenges aan deze modus.

Zo moet je bijvoorbeeld met The Power of Rock een octopus van je piratenschip verdrijven en een huis waar het spookt van geesten ontdoen. Bij deze laatste uitdaging moet je, hoe kan het ook anders, het nummer Ghostbusters spelen, terwijl je roadies gillend in de rondte rennen. Speel je deze uitdaging met een complete band, dan speelt iedereen telkens een klein stukje. Ben je alleen, dan speel je het nummer helemaal. Het is trouwens niet erg om op de bank te zitten terwijl anderen spelen, want je mist al spelende toch een beetje het grappige dat het op het scherm gebeurt. Of er meer van deze challenges verschijnen als downloadable content wordt nog bekeken, maar we kregen er in ieder geval geen genoeg van.

Het is wel aan te raden om met meerdere spelers de verhaalmodus te doorlopen, want zo verdien je meer legomuntjes. En met deze legomuntjes kun je bijna alles voor en rond je eigen band aanpassen. Er zitten namelijk 150 verschillende personages in het spel, waarvan je de onderlinge onderdelen kan uitwisselen. Wil je als een tovenaar met duikhelm en skeletbenen op het podium willen staan, dan is dit mogelijk.

Daarnaast kun je ook het hoofdkwartier van je band, de Rock Den, naar eigen smaak aanpassen met je muntjes. Zo kun je de kamer vol zetten met gouden bomen, terwijl er schapen rondlopen en een trol als uitsmijter bij de deur staat: niets is te gek in Lego Rock Band. Het is dan weer jammer om te zien dat de voertuigen niet zelf te bouwen of aan te passen zijn, maar als je een kist vol Lego onder je bed hebt staan, kun je al deze voertuigen wel nabouwen, zo werd ons op het hart gedrukt.

Of Lego Rock Band een op zich staande serie gaat worden, hangt af van het succes van het eerste deel, aldus producer Doyle. Het is afwachten of de gevorderde speler uiteindelijk weg zal zijn van Lego Rock Band, maar in onze ogen kan deze Rock Band-light in ieder geval een grote hit worden bij de doelgroep dankzij de versimpeling van de grote broer en de Lego-liefde die in het product is gestoken.