Tijdens de hands-on die we kregen met LEGO Indiana Jones doorliepen we het eerste level van de game. Dit speelde zich af rond de eerste film en je begint in het level dat The Lost Temple heet. Het valt meteen op hoe gedetailleerd de game is met allerlei planten en jungleachtige omgevingen. In vergelijking met LEGO Star Wars is hier veel meer aandacht aan besteed. Logisch, want het spel moet het veel meer moeten hebben van de omgevingen dan van zaken als The Force. In LEGO Indiana Jones zul je uiteindelijk de drie films kunnen doorspelen.

Schatten graven

Als we beginnen heb je een kameraad bij je die een schep tot zijn beschikking heeft. Dit is ook meteen een van de nieuwe features die de game introduceert. De legomannetjes die je in het spel tegen zult komen hebben ieder hun voorwerpen waarmee ze je verder kunnen helpen in het spel. Met de schep kunnen opgravingen worden gedaan en die leveren uiteraard geld op. Maar ook kun je flink meppen met diezelfde schep. Indiana heeft uiteraard zijn zweep bij de hand en deze zal veelvuldig gebruikt worden om naar platformen te zwiepen of puzzels op te lossen. Nieuw in de LEGO-games is dat je wapens en voorwerpen van tegenstanders kunt oppakken waneer je ze hebt verslagen.

Wat vooral opvalt is dat de game een hele avontuurlijke inslag heeft. Het is geen LEGO Star Wars in een Indiana Jones-jasje, maar echt een verschillend spel. De omgeving speelt een veel grotere rol en je zult moeten uitkijken voor schatten, vallen, puzzels en natuurlijk vijanden. Om de sfeer er helemaal in te brengen zul je kunnen sluipen (wat er overigens erg grappig uitziet) en langs wanden sneaken. Ook kun je zwemmen en moet je goed uitkijken voor de krokodillen. 

Indiana rockt

Hoewel het een legopoppetje betreft hebben de makers duidelijk geprobeerd deze stukjes plastic zoveel mogelijk persoonlijkheid mee te geven. Indiana is echt stoer. Hij zwiept met zijn zweep en pakt af en toe de rand van zijn hoed beet als hij een vijand heeft neergehakt of over een ravijn is gesprongen. Andere personages die je bestuurt zijn een stuk minder heldhaftig en dat is te zien in hun houding en gezichtsuitdrukking. Het is knap om te zien dat het de makers is gelukt Indiana Jones als een stoer legomannetje neer te zetten.

Aan het eind van het level werd de welbekende scène met het verwisselen van het beeldje getoond. Uiteraard gaat dit mis en moet je zo snel mogelijk proberen weg te komen. Een uit legoblokjes bestaand rotsblok doet je vaart versnellen en, zoals we het nog kennen van Crash Bandicoot, moet je zo snel mogelijk over ravijnen springen terwijl het rotsblok achter je aan dendert.

We kunnen niet anders zeggen dan dat LEGO Indiana Jones bijzonder leuk gemaakt is en zich op het eerste gezicht goed weet te onderscheiden van een LEGO Star Wars door het gebruik van de omgeving en het neerzetten van de Indiana Jones-sfeer.