Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote blokkendoos die Lego City heet. Lego Batman 2 flirtte al met het idee van een open wereld, maar voor Lego City: Undercover zijn alle remmen los gegooid. Jij neemt de rol van de legendarische politieagent Chase McCain op je. Aan jou de taak om de stad te ontdoen van Rex Fury en zijn schurken.

Het verhaal is kinderlijk eenvoudig, maar wel doorspekt met talloze momenten waarop films als Titanic, The Matrix, The Shawshank Redemption en Dirty Harry op de hak genomen worden. Het zijn die scènes die de jonkies niet opvallen, maar ons des te meer. Om diezelfde reden switchten we snel over naar de Engelse taal. Lego City: Undercover is namelijk volledig in het Nederlands ingesproken.

Mirror’s Edge op z’n blokjes

De combinatie van puzzelen, platformen, hier en daar wat vechten en de optionele minigame is onveranderd gebleven, al kent het principe wel wat vernieuwingen. Zo zijn de daken van Lego City bezaaid met wit-met-blauwe blokjes. Die kleurencombinatie geeft aan dat Chase er als een ware freerunner onder meer aan kan hangen, op kan klimmen en overheen kan springen.

Het is sowieso een prestatie dat ontwikkelaar TT Fusion naast het creëren van een grote stad, ook nog eens rekening heeft gehouden met alle daken van de gebouwen. Omdat er bovenop elk gebouw weer nieuwe geheimen te vinden zijn, wordt de oppervlakte van Lego City bijna verdubbeld.

Er is ook veel aandacht geschonken aan de meer dan tweehonderd voertuigen die het spel rijk is. Nu is er op het eerste gezicht, afgezien van het esthetische aspect, weinig onderscheid te maken. Ons is echter verteld dat elke auto zijn eigen wegligging heeft. Zelfs het motorblok verschilt per auto. TT Fusion heeft een intern team in het leven geroepen  dat zich puur bezighoudt met het ontwerpen van auto’s middels echte Lego-blokjes. Ieder voertuig is in theorie dan ook na te maken ,mocht je de juiste steentjes bezitten.

Snoekduikende Lego-poppetjes

Naast auto’s zijn er ook motoren (al lijken ze door het koddige Lego-uiterlijk meer op bromfietsjes), helikopters en zelfs Segways om te besturen. Ongeacht het voertuig is rondrijden door Lego City een feest van herkenning. De meeste gebouwen zijn gebaseerd op bestaande Lego-sets, waardoor het soms haast is alsof je rondrijdt door je eigen creaties van toen je nog een jonkie was. Er wandelen divers aangeklede Lego-poppetjes over de trottoirs, er rijden tractoren en vuilniswagens rond, er staan ijscokarren op straat; het is de levendige stad die we vroeger slechts in onze fantasie voor ons zagen.

Overigens is de game altijd kindvriendelijk. Als een dwaas over het trottoir rijden resulteert in tientallen Lego-inwoners die aan de kant springen (en daarbij soms face first een muur raken), wat eerlijk gezegd ook wel weer zijn charme heeft.

Humor

Ondanks de open wereld maak je af en toe een uitstapje naar een afgebakend level, waar je missies van het hoofdverhaal speelt. Zo komt Chase McCain op een gegeven moment terecht op het eiland waar de gevangenis zich bevindt. De scènes die volgen zijn één grote knipoog naar The Shawshank Redemption. Zo is de parodie op Morgan Freemans personage onmiskenbaar, inclusief zijn typerende accent.

Voor dergelijke grappen en grollen heeft TT Fusion de hulp ingeroepen van drie komieken. Dat zorgt voor een aantal leuke momenten, al heeft de humor ook een hoog slapstickgehalte om het ook voor de kleintjes leuk te houden. De humor is daarmee onderhoudend, maar laat je eerder grinniken dan hardop schateren.

Boefjes zoeken

Gezien de game exclusief voor de Wii U verschijnt kun je de nodige GamePad-functies verwachten. In Lego City dient de GamePad onder andere als plattegrond om gemakkelijk waypoints zetten via het touchscreen en als telefoon om binnenkomende gesprekken op te nemen.

Het belangrijkste is de scanner-functie. Door de GamePad voor je te houden kun je in een speciale scanmodus op zoek naar geheime blokjes en verdachte personen. Het werkt soepel en nog veel belangrijker: je wordt er niet mee doodgegooid. Lego City: Undercover komt daarom over als een game die op elk platform had kunnen verschijnen, maar op een geinige manier toch gebruik maakt van de unieke features van de Wii U, zonder dat het een gimmickfestijn wordt.

Overigens verschijnt Lego City: Undercover ook voor de 3DS. Hoewel we niet met deze versie aan de slag konden gaan, is ons wel verteld dat het verhaal van deze versie een prequel vormt op de gebeurtenissen uit de Wii U-versie. Van een simpele poort is dus geen sprake. Het is leuk om te zien met hoeveel passie voor games én Lego er aan Lego City: Undercover wordt gewerkt. Met de goede balans tussen puzzelen, platformen en aanklooien in de grote blokkendoos die Lego City heet is Undercover misschien wel de interessantste Wii U-titel tot op heden.

Deze preview is geschreven door freelancejournalist Rob van der Leek. Hij schrijft onder andere voor InsideGamer.