Op de Leipzig Games Convention zag ik de gelegenheid even naast een persoonlijke held te gaan staan: een enorme Batman die geheel was opgebouwd uit talloze kleine legosteentjes. Het was bij de stand van Warner, waar voor een uitgebreide speelsessie plaats zou gaan vinden.

Het eerste wat ons daar opviel was dat Lego Batman niet geïnspireerd is op de eerdere Batman-films of The Dark Knight, maar kiest  voor het verhaal en universum zoals dat in de stripverhalen geportretteerd wordt.

Zo zal The Joker niet de psychisch gestoorde stijl van Heath Ledger in de film The Dark Knight bevatten, maar zal hij worden neergezet als een echte joker met bijbehorende ploertenstreken. Zo kan hij vijanden een hand geven om hen vervolgens te foppen en ze te elektrocuteren.

Lego Batman kent een eigen en geheel nieuwe verhaallijn waarin bijna elke Batman-vijand zijn opkomst zal maken. Zo zullen onder andere The Joker, Penguin, Catwoman, Scarecrow en The Riddler hun opkomst maken, maar ook onbekendere personages als Harley Quinn zullen de revue passeren. Zij zijn uit de inrichting Arkham Asylum ontsnapt en staan op het punt hel en verdoemenis aan te richten in Gotham City. In de verhaallijn zul je overigens zowel met Batman en Robin, als met de boeven spelen.

In Lego Batman staat niet uitdaging maar plezier centraal. De game is net als de vorige Lego-games zeer vergeeflijk en simpel. Traveller's Tales wil hiermee spelers stimuleren gekke dingen te doen en zich uit te leven. Dat je in de coöperatieve mode je medemens een keertje een ravijn in wil donderen, zorgt voor plezier en je wordt hiervoor dus ook niet bestraft. Om de spelers er toe aan te zetten dingen uit te proberen, zullen de levels vol zitten met kleine verborgen extra's. Zo kun je met een ijscokar een ijswinkel binnenrijden voor extra legosteentjes.

 

Het is nog maar de vraag of Lego Batman een waardige opvolger van het alom geprezen Lego: Star Wars kan worden. De kritiekpunten uit de vorige Lego-delen (te simpel, te kinderachtige humor) zijn nog namelijk nog steeds van de partij. Grafisch is er echter wel veel vooruitgang geboekt,  Lego Batman belooft de mooiste Lego-game tot dusver te worden. Het ziet er naar uit dat Lego Batman meer van hetzelfde gaat bieden, maar gezien het plezier dat de vorige delen boden, lijkt dat ons absoluut geen slecht punt.