In plaats van de films (die dankzij Christopher Nolan weer bestaansrecht hebben gekregen), richt LEGO Batman: The Videogame zich op de oude stripverhalen en series. Dat betekent dat bijvoorbeeld Robin een lekker fout pakje aan heeft en alle vijanden uit het Batman-universum die je je maar kunt inbeelden hun entree kunnen maken. Er van uitgaande dat Traveller's Tales niet plotsklaps hun humor hebben verloren, kan er dus een hoop gelachen worden.

In de demonstratie die wij te zien kregen en de levels die we mochten spelen bestuurden we Batman en Robin. Batman heeft de Batarang, een soort boemerang die je kunt gooien naar de vijanden. Dit is leuk gedaan, want met het Batman-logo bepaal je de weg die je boemerang moet maken en op die manier kun je muren kapotslaan of vijanden in een rijtje raken. Uiteraard maakt Batman gebruik van zijn vleugels om van hoge locaties naar andere punten te vliegen en zal hij vooral kracht in zijn handen hebben met rake klappen. Robin is wat atlethischer en is beter met het trapwerk. Ook Robin heeft een boemerang waarmee hij vijanden te lijf kan gaan. Geloof het of niet, Robin is zelfs wel stoer. De makers van de game hebben hier ook zeker op gelet. Ze weten dat hun voornaamste doelgroep jongere kinderen zijn en ze wilden het kleine broertje dat automatisch met Robin moet spelen als grote broer Batman bestuurt ook een leuke speelervaring geven. Robin zal daarom zijn eigen krachten hebben en niet onderdoen voor Batman.

In de game zul je zogenaamde Suit Swappers tegenkomen waarmee je de outfit van Robin of Batman verandert. Zo kan Robin bijvoorbeeld een pak krijgen met magnetische schoenen waardoor hij tegen stalen constructies op kan lopen. Batman kan daarentegen een stealthpak aantrekken voor het betere sluipwerk. Bij de puzzels is het dan natuurlijk van belang om het juiste pak te dragen om het probleem op te lossen.

De vraag die iedere Batman-fan natuurlijk heeft bij het spelen van LEGO Batman is of de Batmobiel bestuurbaar is. En ja, dat is ie. In diverse levels zul je het stoere voertuig moeten besturen en bepaalde afstanden moeten afleggen. Hoe deze levels er precies uit komen te zien kregen we nog niet te horen, dus daar moeten we nog even op wachten.

Zoals eerder vermeld zul je niet alleen met Batman en Robin spelen, je kunt ook met de slechteriken van het Batman-universum aan de slag. Alle schurken uit de stripboeken zijn aanwezig zoals Bane, Clayface, Nightwing, Joker, Catwoman, Penguin en Mr. Freeze, om er maar een paar te noemen. Elke schurk heeft natuurlijk zijn eigen krachten en herkenbare trucjes en snufjes. Dit maakt de game erg persoonlijk en herkenbaar en leuk om te blijven spelen.

LEGO Batman: The Videogame lijkt bijzonder uitgebeid en volledig te zijn en is volgens de makers de grootste en meest uitgebreide LEGO game die ze hebben gemaakt. Het is jammer dat het ouderwetsche "holy moly Batman"-taalgebruik niet in de game is toegepast, evenals de "KAPOW's" en de "BAANGGGG", maar dat mag de pret niet drukken.