KnightShift is het nieuwe spel van de Poolse ontwikkelaar Reality Pump dat in 2000 een ferme hit wist af te leveren met Earth 2150. Daarna kwam de ontwikkelaar echter met een aantal slappe aftreksels van deze game welke niet echt wisten te overtuigen. Met KnightShift gooit men het dan ook over een geheel andere boeg. Het SF-universum wordt ingeruild door een vrolijke fantasywereld vol gras, bomen en koeien en aan het RTS gedeelte worden massa's RPG elementen toegevoegd. Wij bekeken alvast een vroege versie van het spel om te zien of men zich weer op het goede pad bevindt.

Knightshift vertelt het verhaal van ooit een nobele en gevierde prins, Prince John genaamd, welke door gemene krachten verbannen werd van zijn land. Vervolgens werd hij opgesloten en besloot een gemene tovenaar hem te treiteren met een aantal gemene spreuken. Maar de wind deed de bladzijdes in het grote toverboek omslaan waardoor de verkeerde spreuk uitgesproken werd. Hierdoor werd de prins weer vrij man, zij het in een andere dimensie!

Mix van RTS en RPG

Zoals gezegd is KnightShift een mix van RTS en RPG. Het toeval wil dat de laatste tijd een groot aantal ontwikkelaars op het idee zijn gekomen deze genres eens door elkaar te husselen. Van een echte mix was er vaak niet echt sprake. Meestal was het resultaat namelijk een RTS met enkele kleine RPG elementen erin verwerkt, zoals de Heroes in Warcraft 3.

Knightshift pakt dit echter anders aan en is zowat meer RPG dan RTS geworden. In het begin van het spel loop je dan ook in je eentje rond door de weidse landschappen om wolven, skeletten en ander tuig in elkaar te timmeren en zo experience op te doen en nieuw wapentuig te verzamelen zoals we dat kennen uit Diablo. Ook krijg je van mensen die je op je pad kruisen soms een opdracht mee, de welbekende quest.

Het eerste level van de singleplayer campaign zal je volledig in je eentje af moeten leggen, maar daarna komt het RTS gedeelte om de hoek kijken. Zo krijg je in de tweede missie van de campaign de beschikking over een aantal manschappen welke je net als in een RTS orders kan geven. Je hebt aanvankelijk de beschikking over boogschutters, zwaardvechters en de sterke Floyd welke net als je hoofdpersoon persé dient te overleven.