Enkele jaren geleden besloot LucasArts na flops als Force Commander het ontwerp van een deel van de Star Wars games uit te besteden aan andere developers. Het eerste resultaat van deze strategie was Jedi Outcast, het tweede deel uit de succesvolle Jedi Knight franchise, dat aan Raven toevertrouwd werd. Voor een nog te ontwikkelen Star Wars RPG werd het Canadese Bioware gecontracteerd, een logische keuze gezien eerdere succesvolle titels als Baldur's Gate, Baldur's Gate II en Neverwinter Nights. Deze RPG werd Knights of the Old Republic en werd voor zowel de Xbox als de PC ontwikkeld. Onlangs werd de Xbox versie uitgebracht die uitermate positief werd ontvangen en Xbox verkooprecords brak. Binnenkort krijgen ook PC gamers de kans om deze veelbelovende titel te spelen, tijd dus voor een preview. Star Wars: Knights of the Old Republic is in meerdere opzichten een bijzondere game. Allereerst is het de eerste Star Wars RPG. Daarnaast speelt Knights of the Old Republic zich niet af in het tijdperk rond de films, maar zo'n 4000 jaar voor deze gebeurtenissen. Op deze manier had Bioware minder last van beperkingen en kon men de game af laten spelen in een tijdperk waarin de Jedi nog uiterst prominent aanwezig waren. In dit tijdperk, de glorietijd van de Oude Republiek, waren er namelijk nog honderden Jedi terwijl tijdens de eerste 3 episodes dit aantal al sterk gedaald was en de Jedi tijdens de laatste 3 episodes op één hand te tellen waren.

Hoewel Knights of the Old Republic zich afspeelt in de glorietijd van de Oude Republiek, wil dit niet zeggen dat de Republiek toen geen problemen had. Twee jonge, charismatische Jedi die de Republiek naar de overwinning hebben geleid in de strijd tegen de Mandalorians keren namelijk op een dag terug aan het hoofd van een groot Sith leger. Op de een of andere manier zijn ze overgelopen naar de Dark Side van de Force, en hoewel men wel een van deze Dark Lords weet te doden overleeft zijn leerling Darth Malak, die vastbesloten is de Republiek te vernietigen. De Republiek zal slechts gered kunnen worden door een jonge vrouwelijke Jedi. De eerste taak van de speler zal zijn deze jonge vrouw te redden, waarna het plot zich zal ontvouwen en het niet onwaarschijnlijk lijkt dat de speler een grote rol in dit conflict gaat spelen.

Zoals te verwachten viel van een Star Wars RPG zal de keuze tussen de Dark side en de Light side van de Force een uiterst belangrijke rol spelen in het verhaal. Deze keuze wordt gemaakt aan de hand van de acties en dialoogkeuzes van de speler, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat een van de kanten van de Force de overhand krijgt. Op basis hiervan zal het uiterlijk van de speler veranderen en zullen de NPC's ook totaal anders reageren. Uiteraard zal Knights of the Old Republic ook verschillende uitkomsten hebben, afhankelijk van je keuze voor de Light side of de Dark side.