De Middeleeuwen is vooral voor Real-Time Strategy games een populair thema. De uitgebreide koninkrijken, stoere ridders en grootschalige oorlogen lenen zich perfect voor een RTS, wat geleid heeft tot een flinke reeks succesvolle middeleeuwse RTS'en. Het Bulgaarse Black Sea Studios wil zich graag tussen gevestigde games als Age of Empires en Civilization gaan mengen met diens Knights of Honor, een spel dat men zelf een zogenaamde Empire Conquering Simulation noemt. De voortekenen van Knights of Honor zien er dan ook zeker niet slecht uit en wij zetten de details alvast voor je op een rijtje.

Black Sea Studios behoort tot de spiksplinternieuwe Oost-Blok ontwikkelaars, die het voor elkaar weten te krijgen om met een minimaal budget de meest prachtige games in elkaar te draaien. Om de klus 'Knights of Honor' te klaren wordt BSS geholpen door Sunflowers, dat met diens Anno 1602 en Anno 1503 geen nieuwkomer in het RTS genre is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Knights of Honor verdacht veel weg heeft van Sunflowers' populaire strategiegames en eigenlijk een soort verbeterde versie van beide eerdergenoemde titels is.

Zoals de titel al doet vermoeden spelen ridders (knights) een grote rol in Knights of Honor. Zelf speel je voor koning en heb je de hulp van je onderdanen, de ridders, tot je beschikking om het reilen en zeilen binnen je territorium in goede banen te leiden. Het spel kent in totaal duizend ridders, die ieder hun eigen sterke- en zwakke punten hebben. Deze sterke- en zwakke punten zijn verdeeld over verschillende skillpoints, waardoor de ene ridder beter leiding kan geven aan je leger en de andere ridder voordeliger kan handelen met andere provincies.

En deze andere provincies zijn er genoeg. Er zullen maar liefst 150 verschillende 'realms' in Knights of Honor vertegenwoordigd zijn, die ook allemaal real-time op je scherm getoverd kunnen worden op de gigantische map die de game kent. Je speelt Knights of Honor via deze map op twee manieren: of je bent op macro gebied bezig je hele koninkrijk te 'handlen' of je vecht op micro gebied bijvoorbeeld met je units mee. Deze twee verschillende modes uiten zich ook visueel: of je hangt heel hoog boven de wereld, of je staat er wat dichterbij en aanschouwt dus ook wat meer detail. Via een enkele klik is het te allen tijde mogelijk om naar de andere mode te switchen, waardoor de snelheid in het spel gewaarborgd blijft.

Dan verder over de realms in Knights of Honor: deze spreiden zich uit over heel West-Europa zullen in een later stadium zelfs tot de landen uit het Midden-Oosten reiken. Het doel in de game is dan ook om alle provincies te veroveren, iets dat op vele manieren kan. Zo kun je simpelweg ten aanval gaan met je troepen, maar ook spionnen naar de tegenstander sturen of je dochter uithuwelijken aan de koning van een andere provincie, om vervolgens je toekomstige schoonzoon te vermoorden en het land op te strijken.