King Kong bestaat uit grofweg twee gedeeltes. In het ene deel speel je Jack Driscoll, in het andere deel King Kong zelf. Jack maakt deel uit van een filmploeg die strandt op het eiland waar King Kong en andere gevaarlijke wezens, hun thuis hebben gevonden. Wanneer je als Jack speelt, is het spel een first-person shooter. Speel je als King Kong, dan staat je een third-person beat 'm up te wachten. Het verschil in speelstijl is enorm en zorgt voor een heerlijke afwisseling gedurende het spel.

Grandioze opening

De openingsscène van King Kong is erg sfeervol en doet enigszins denken aan de beroemde landing in Normandië uit Medal of Honor. De filmploeg hijst zich namelijk in kleine bootjes om zo naar het Skull Island te varen. Het weer is stormachtig en de bootjes schudden geweldig op en neer op de golven. Ze varen een klif waar gigantische rotsblokken vanaf brokkelen, die een flinke waterlawine veroorzaken eenmaal ze in zee ploffen. De sfeer zit er meteen goed in!

Het eerste deel van King Kong speelt zich af op het eiland, dat niet alleen wordt bevolkt door de gigantische aap zelf, maar ook door verschillende andere, gevaarlijke wezens, waaronder dinosauriërs. Je begint als Jack en het spel leert je stap voor stap de mogelijkheden die je gedurende het spel nodig zult hebben. Dom knallen is er niet bij in King Kong, je dient namelijk slim gebruik te maken van de omgeving om weer heelhuids van het eiland te komen.

Voedselketen

De voedselketen speelt een belangrijke rol in King Kong. Dit houdt in dat elk wezen in de wereld van King Kong zijn natuurlijke vijand heeft, maar zelf ook weer een ander wezen consumeert. Van dit gegeven kun je dankbaar gebruik maken. Door bijvoorbeeld een vleermuis af te schieten wanneer er een T-Rex in de buurt is, zal de T-Rex niet langer op jou jagen, maar ervoor kiezen om de zojuist neergeschoten vleermuis op te eten. De vleermuizen zelf eten weer insecten. Door er daarvan eentje aan je speer te rijgen en de speer ergens naartoe te werpen, kun je de vleermuizen de andere kant op lokken waardoor je er zelf rustig voorbij kunt lopen.

Deze speren, die je overal in de omgeving kunt oprapen, spelen een belangrijke rol in het spel. Ze dienen niet alleen als wapen, maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden als fakkel. Met deze fakkel kun je vervolgens struikgewas in de fik zetten. Dit is soms nodig om een doorgang te creëren, maar kan ook gebruikt worden om tegenstanders die zich in het struikgewas bevinden, te roosteren. Ook kan de vuurzee als een mooiere barrière dienen om gevaar op afstand te houden.