Toen het in Amsterdam gevestigde Guerilla Games in 2004 het spel Killzone voor de PS2 uitbracht, wisten ze vast niet dat het spel hun mondiale doorbraak zou betekenen. Killzone werd een succes en Sony zag wel wat in het bedrijfje. De gigant besloot eind 2005 Guerilla over te nemen en heeft daarbij direct het merk Killzone in handen. Met nieuwe technologieën en een smak geld is Guerilla momenteel druk bezig met Killzone 2 en voor de Playstation Portable Killzone: Liberation.

Het gebeurt vaak dat PS2 games snel overgezet worden naar de PSP. Een Playstation Portable is namelijk toch gewoon een kleine handzame Playstation 2? Dan werpen we er toch gewoon dezelfde games op? Wie dacht dat Killzone: Liberation de volgende in een rij, meestal mislukte, overzettingen zou worden, heeft het mis. Het spel wordt een compleet nieuw deel in de serie met een nieuw verhaal en handheld-geschikte gameplay.

Het spel speelt zich twee maanden na de gebeurtenissen in Killzone af. De Helghast is nog niet verslagen en keert terug op het strijdtoneel. Naast dat ze we ze al in een trailer van Killzone 2 hebben gezien, hebben ze ook nog steeds een groot gebied ten zuiden van het speelgebied in Killzone te pakken. Als speler ga je als Templar, een veteraan van het eerste deel, richting het vijandelijke gebied om andere soldaten te helpen de Helghast terug te dringen (in de volksmond ook wel uitroeien genoemd). Tevens heeft de Helghast-generaal Metrac een aantal mensen gegijzeld die koste wat het kost levend teruggehaald moeten worden.

In tegenstelling tot de andere Killzone games, is Liberation geen FPS geworden, maar een meer tactisch actiespel met een bovenaanzicht. Toch is er veel gelijk gebleven met de Playstation 2-versie van Killzone, zoals de atmosfeer, het hoofdpersonage, de vijanden en de wapens. Met nieuwe wapens en vijanden, zoals Helghast killer dogs, wordt de Killzone wereld uitgebreid. Het spel zal uiteindelijk zo’n 16 missies bevatten in allemaal nieuwe gebieden.

Tactiek speelt een grote rol in Liberation. Je zult enkele missies alleen moeten doen, maar meestal werk je samen met andere soldaten. Deze kun je dan opdrachten geven als blijf hier, volg mij, blaas dat op en dergelijke. Voor de wat directere aanvallen kunnen er voertuigen als tanks en hovercrafts gebruikt worden. Afwisseling wordt er geboden door middel van challenge games, waarmee nieuwe vaardigheden verdiend kunnen worden om het gevecht tegen de Helghasts makkelijker te maken.

Voor de multiplayer zijn er twee modes. In de eerste ga je samen met een tweede speler de singleplayer campagne langs zij aan zij, terwijl je ook in zes verschillende maps met maximaal zes spelers het tegen elkaar op kunt nemen. Bepaalde demolevels kunnen gedeeld worden, maar voor de rest zal de ander wel een eigen versie van het spel moeten hebben.

Killzone: Liberation lijkt een interessant spel te worden voor de Playstation Portable. Het boeiende universum van Killzone, gecombineerd met gameplay exclusief voor de PSP zou een hele goede combinatie kunnen zijn. Op de screenshots is in ieder geval te zien dat het met de graphics wel goed zit, hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar hetzelfde van de besturing en de gameplay zeggen.