Preview
Just Cause 4

Just Cause 4 is een Walhalla van chaos en vrijheid

Rico Rodriguez zit niet stil

Geschreven door Rick Bloemzaad op
De Just Cause-franchise staat bekend om zijn exotische omgevingen, creatieve aanvalsmanoeuvres en Michael Bay-achtige explosies. Combineer dat met een flinke upgrade in wapens, natuurrampen en een dosis chaos en je hebt een recept voor ongelimiteerd vermaak.

Just Cause 4 speelt zich af op het eiland Solís. Daar is Rico gedoodverfd om het verleden van zijn vader en diens zakelijke relatie met de mysterieuze Oscar Espinosa bloot te leggen. Daarnaast heerst er een privéleger, genaamd The Black Hand, over het eiland. The Black Hand wordt geleid door Gabriela Morales en teistert de inwoners van Solís. Aan Rico de taak om het eiland te bevrijden van het heersende regime en de waarheid te onthullen over zijn vader.

Just Cause 4

Hetzelfde, maar toch anders

De missies in Just Cause 4 draaien vooral om het creëren van chaos op Solís. Met behulp van rebellenleider Mira is het van belang om groepen rebellen te rekruteren om in opstand te komen tegen het regime van The Black Hand. Deze missies gaan gepaard met relevante tussenfilmpjes die de situaties doen escaleren tussen The Black Hand en de rebellen.

In de door ons gespeelde missies waren de doelen grotendeels hetzelfde: help de rebellen in het gebied en veroorzaak chaos om The Black Hand tegen te werken. De weg ernaartoe zit echter vol variatie. Als speler krijg je de vrijheid om zelf te bepalen hoe je het doel bereikt. Je kunt kiezen voor een luidruchtige tactiek waarbij de kogels in het rond vliegen, of een subtielere aanpak en al sluipend opdrachten uitvoeren en vijanden uitschakelen.

Deze variatie geldt ook voor het vervoer: vlieg je op spectaculaire wijze in je wingsuit door de lucht of scheur je door het exotische landschap in een flitsende sportwagen? De afloop is hoe dan ook bevredigend; na het voltooien van een missie is direct te zien hoe de rebellen in opstand komen en reageren met een arsenaal aan kogels, explosieven en vuurzeeën.

Met dit resultaat is duidelijk te zien hoe goed je op weg bent in het bevrijden van het eiland. Met de chaos die de rebellen creëren wordt het op den duur mogelijk om steeds meer mensen te rekruteren. Meer rekruten heeft meer opstanden tot gevolg en vervolgens meer chaos. Dit progressiesysteem lijkt zich dan ook op te bouwen tot een climax waarin het hele eiland wordt gevuld met rebellerend vuur totdat The Black Hand moet gaan buigen voor het verzet.

Just Cause 4

Upgrades waar je u tegen zegt

Een van de meest belangrijke toevoegingen in Just Cause 4 is de compleet aanpasbare grijphaak. Dit is tevens onderdeel van de kern van de franchise en het is dus geen verrassing dat Rico's trouwe hulpmiddel een upgrade krijgt.

De grijphaak is nu op vele nieuwe manieren aanpasbaar. Je kunt naast de vertrouwde standaardfunctie drie andere mogelijkheden selecteren die verkregen worden naarmate Rico meer missies voltooit van specifieke opdrachtgevers. Zo beschik je over speciale ballonnen waarmee voorwerpen van alle maten de lucht in gestuurd worden. Ook zijn er de retractors waarmee twee voorwerpen (of mensen) naar elkaar toe of van elkaar af geslingerd kunnen worden. Als laatste zijn er de boosters die allerlei voorwerpen als een raket kunnen lanceren en laten exploderen.

Met deze drie upgrades heeft Avalanche alles uit de kast gehaald om de speler zoveel mogelijk vrijheid te geven in het bieden van aanpassingsmogelijkheden. Zo valt er in te stellen dat het voorwerp dat aan de ballonnen vastzit Rico volgt zodra hij begint te bewegen, kan de snelheid beslist worden hoe hard twee voorwerpen met de retractors tegen elkaar aan botsen en kan er een timer worden gezet op de boosters om vervolgens te exploderen.

Just Cause 4

Dit zijn slechts enkele van de vele functies die de geüpgradede grijphaak bevat. Het nodigt uit om allerlei soorten combinaties te gebruiken. Hier heeft Avalanche op handige wijze gebruik van gemaakt door je maximaal drie uitrustingen samen te laten stellen. In ieder van deze uitrustingen kan de gewenste combinatie worden vastgelegd en kan met de druk op een knop met het grootste gemak gewisseld worden.

Het toepassen van deze upgrades komt veelvuldig aan bod met de missies die je uitvoert. Het leert je om effectief met de upgrades om te gaan en kan in veel gevallen de missie ook makkelijker maken om te voltooien. Deze upgrades komen echter wel met een grote dosis aan nieuwe informatie, wat in sommige gevallen overweldigend kan zijn. Dit resulteert soms in het verliezen van het overzicht en dat kan frustrerend zijn wanneer een missie opnieuw gespeeld wordt.

Naast de vertrouwde grijphaak ontvangt Just Cause 4 ook de nieuwe secondary fire-functie. Verschillende wapens hebben nu een tweede functie waarin ze gebruikt kunnen worden. Zo beschikt Rico over een raketwerper die, naast normale raketten, ook raketten afschiet die na het vuren nog geleid kunnen worden.

Just Cause 4

Moeder Natuur brengt het grote geschut

Solís is niet alleen onder het kwade bewind van The Black Hand, het eiland wordt ook geplaagd door constante natuurrampen. Tornado's, sneeuwstormen, zandstormen: noem het maar op. De toevoeging van deze natuurrampen aan de Just Cause-franchise maakt de wereld nog levendiger dan hij al was.

Deze destructieve natuurverschijnselen trekken over het hele eiland en laten duidelijk hun sporen achter. Bij het (op een veilige afstand) aanschouwen van een tornado die door een stad trekt, is goed te zien wat de gevolgen zijn. Auto's vliegen in het rond alsof ze niets wegen en verkeersborden worden uit de grond gerukt. Bij het naderen van de stad oogt het echter minder verwoest dan verwacht.

Desalniettemin kunnen deze verwoestende krachten een lust voor het oog zijn. Met name bij de tornado is de verleiding groot om een het van dichtbij te bekijken. Wanneer je echter te dichtbij komt, wordt Rico al snel door de tornado meegesleurd en vliegt hij als een lappenpop door de lucht. Hoewel je gemakkelijk met de wingsuit uit de tornado kunt ontsnappen, is een harde landing soms moeilijk te voorkomen.

Just Cause 4

Vrijheid van de bovenste plank

De nieuwe toevoegingen in Just Cause 4 nodigen je uit om de wereld uitgebreid te verkennen. Avalanche heeft het sandbox-aspect met open armen ontvangen met als gevolg dat er ongelimiteerde situaties ontstaan ter vermaak. Het stimuleert de creativiteit, wat soms kan leiden tot komische situaties. Benader een vijandelijk gebied met een vliegende tank met behulp van ballonnen. Of plak boosters op de draaimolen in de kermis en laat het met honderden kilometers per uur draaien. We zien de hilarische YouTube-compilaties al voor ons.

Avalanche Studios lijkt wederom een volwaardige titel uit te brengen in de Just Cause-franchise. De upgrades in de uitrusting en de toevoeging van de extreme natuurverschijnselen geven de game een extra laag in de bestaande chaos en actie waar het om bekend staat. Los van de soms overmatige hoeveelheid aan informatie en een gebrek aan overzicht, lijkt Just Cause 4 een turbulente actiegame te gaan worden.

Just Cause 4 verschijnt op 4 december voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Laatste previews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Dit waren de bestverkochte PS4-games op de PS Store in oktober The Sims 4 krijgt een first-person-camera
11

Reacties op: Just Cause 4 is een Walhalla van chaos en vrijheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 8 november 2018 15:22
  Na deel 3 is there no way dat ik deze day one koop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 8 november 2018 16:20
  @casualkiller precies. Was mijn eerste pre-order. Nog nooit zoveel spijt gehad. Vooral dat rottige upgrade systeem. Vreselijk. Is dat tenminste aangepakt hier? Ipv allerlei kunstmatige missies te doen en dan sterren verdienen? Anders pak ik deze wel uit de bak als deel 5 uitkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 8 november 2018 19:32
  Deel 3 was heerlijk. Gewoon, hier is de wereld. Fuck verhaal. Ga maar helemaal los!! Maar ik denk niet dat deze franchise zich tot subtiliteit leent zoals in deze preview wordt gezegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Clausbmf666

  • 8 november 2018 19:54
  Deel3 zagen huisjes uit als behang. Geen diepte echt decor look. je kon niet naar binnen kijken. Zo nep dat ik gestopt ben met spelen. Vond het niks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 november 2018 02:30
  @Clausbmf666
  Het is ook puur een speel voor de lol spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 8 november 2018 22:41
  Deel drie voelde inderdaad in elkaar geflanst. Ik ben ook na ongeveer één derde gestopt met spelen.

  Dit deel lijkt wat beterschap te gaan bieden, alleen al door die tornado's.. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 november 2018 02:24
  @clandestine666
  mja, ik heb het ook alléén 2 korte periodes heel veel gespeeld, puur voor de destructie en de fun, af en toe wat missies doen, en de wingsuit challenges zijn best goed gedaan.
  Het komt niet echt over als een big budget title nee, maar als game gewoon erg leuk om je bij rot te lachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 november 2018 02:30
  Alleen jammer dat je zo te horen nog steeds geen hele steden met de grond gelijk kan maken,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sgsvve

  • 9 november 2018 09:44
  Deel 3 was fantastisch. Helemaal grijs gespeeld totdat er echt niets meer te doen was. Deel 4 wordt een instant buy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 9 november 2018 12:42
  Ik heb erg genoten van deel 3 en dan vooral van de dlc toevoegingen. Op de vanilla ps4 was de framerate af en toe wel een drama, maar op ps4 pro was het gelukkig beter speelbaar. Ik ben momenteel echter even openwereld moe, dus misschien dat ik deel 4 later tijdens een sale haal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 9 november 2018 18:27
  Het is altijd wel vermakelijk om even te spelen. Deze games zijn over het algemeen verbonden aan zeer grote kortingsacties op Steam. Dan is het altijd wel leuk, tijdelijk. Je komt er toch snel achter dat de wereld, hoe mooi deze ook zijn, toch aardig leeg aanvoelen. En hoe lang is dan leuk om chaos te creëren? Vind het altijd maar moeilijk om mij voor een langere tijd te vermaken met deze serie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.