Preview

E3 2015: Just Cause 3

Chaos en destructie in pretpakket

Geschreven door Thijs Barnhard op
Iets vernielen is naast iets bouwen één van de grootste vreugdes in een mensenleven en er is geen medium dat zich daar zo bewust van is als video games. Het vernielen van (virtuele) mensenlevens en werelden is in bijna iedere game wel in een of andere vorm aanwezig. Er zijn alleen weinig games die zich bij de chaos en destructie zo weinig van de regels en natuurwetten aantrekken als Just Cause.

Het derde deel in de serie wil vooral een ongegeneerde hoeveelheid mogelijkheden tot chaos introduceren. Hoofdpersonage Rico, expert in het afzetten van dictators en stuntman extraordinair, keert in dit derde deel terug naar zijn geboorteland Merida waar een zekere El Presidente zijn beste tijd heeft gehad. Door structureel zijn gezag te ondermijnen moet de eilandengroep uiteindelijk bevrijd worden uit zijn ijzeren greep.

Superheld met gadgets

Daar zijn wel Rico’s beste vrienden Chaos en Destructie voor nodig. Alles in deze game draait om het geven van opties. Hoe de speler er bijvoorbeeld voor kiest om een gigantische brug op te blazen, is helemaal vrij. Het is mogelijk een boot te stelen bij de nabij gelegen militaire basis waarmee het bouwwerk op zijn zwakke plekken beschoten kan worden, maar explosieven plaatsen op steunpilaren is een minstens zo’n waardevolle tactiek.

Die soortgelijke keuzevrijheid in een gigantische tropische open wereld wist van de vorige Just Cause een onverwacht leuk spel te maken. Alles in de game leek vooral gemaakt om het speelplezier te vergroten. Van de compleet absurde manier waarop auto’s over de kop vliegen zodra er ook maar een beetje off-road gereden wordt, tot Rico’s gadget’s die hem een bijna onoverwinnelijke superheld maakte.

De zo goed als iconisch geworden grijphaak is daar een cruciaal onderdeel van. Hiermee kon Rico zich al op onmogelijke plekken begeven, maar deze keer kan het ding ook gebruikt worden om grote hoeveelheid objecten aan elkaar te koppelen. De hoeveelheid kabel in dit stukje techniek is volgens de makers zo goed als oneindig, waardoor je als een ware Spider-Man een spinnenweb van grijphaakkabels kan maken waar bijvoorbeeld helikopters en vliegtuigen in vast komen te zitten. 

No-nonsense lol

Tel daarbij de vernieuwde parachute in combinatie met een wingsuit op en je hebt een spel waarin lopen en autorijden eigenlijk zo goed als overbodig zijn geworden. Al zwevend kan Rico opnieuw snelheid maken door zich met zijn grijphaak voort te trekken terwijl hij met de nieuwe wingsuit gevaarlijk dichtbij vliegen in de buurt komt. Dat kilometers lang langs bergen en dorpjes zweven binnen een halve seconde weer kan veranderen in het verstoren van de rust en orde is de grote kracht van Just Cause 3. Ook dit nieuwe deel straalt weer dezelfde no-nonsense lol uit die het vorige deel ook al zo’n lange houdbaarheidsdatum gaf.

Dat de nadruk dus vooral ligt op meer mogelijkheden, een gedetailleerde wereld en mooiere ontploffingen is alleen maar logisch bij een serie als deze. Het verhaal en zelfs het hoofdpersonage Rico die met zijn Spaanse accent behoorlijk stereotiep aanvoelt zijn van ondergeschikte waarde. Dit is een spel waarin een vliegtuig stelen, kilometers hoog in de lucht uitstappen en op de vleugel rondlopen voordat het gevaarte in een gastank vliegt omschreven kan worden als normaal. Andere open wereld games kunnen alleen maar dromen van de ongegeneerde hoeveelheid manieren om chaos aan te richten die Just Cause 3 weet te bieden.

Het grootste probleem waar Just Cause 3 ook mee te maken heeft is het feit dat zijn voorganger al heel veel van dezelfde onderdelen al heel erg goed deed. In veel opzichten voelt dit derde deel daarom ook niet echt als de gigantische grote vooruitgang die het in ieder opzicht had kunnen zijn. Als er alleen al gekeken wordt naar de mods die de pc-versie van Just Cause 2 heeft gekregen zijn er tal van opties die in dit derde deel nergens te bekennen zijn. Een robuuste online multiplayer is er daar bijvoorbeeld eentje van. Samen met een vriend of vriendin democratie introduceren in Merida door een beetje stennis schoppen is er in Just Cause 3 helaas niet bij. 

Dat een tropisch eiland en een bijbehorende dictator ook een beetje bekend aanvoelen zit het enthousiasme voor Just Cause 3 helaas wat in de weg. Cynisch gezien hebben we dit inderdaad al een keer gespeeld en dit vervolg bouwt vooral rustig voort op wat er eerder zou leuk was. Tegelijkertijd zijn er weinig games zoals Just Cause. Een minimalistisch verhaal en een open wereld die vooral draait om het vermaken van de speler zonder een checklist van optionele missies voor te schotelen zijn in het huidige landschap best verfrissend. Just Cause 3 laat je vooral vrij om zelf plezier te maken en met zoveel opties voor destructie is dat geen straf.

Dit artikel delen:

Lees meer

Geen splitscreen multiplayer in pc-versie Star Wars: Battlefront 'Tekken X Street Fighter is ver in ontwikkeling'
8

Reacties op: E3 2015: Just Cause 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ShadowX

  • 14 juli 2015 10:35
  Deel 2 vond ik zo vet, dat deel 3 er zeker bij komt.

  Hopelijk kan je in deel 3 net zoveel als je in deel 2 kon plus meer, zo had ik enorm veel lol met het vast maken van vliegtuigjes aan bomen :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Massiv

  • 14 juli 2015 11:10
  Ga m sowieso halen, want heb deel 1 en 2 nooit gespeeld dus voor mij zal het nieuw zijn. En gewoon voor de onbeperkte fun uiteraard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Charles_Cash

  • 14 juli 2015 11:45
  Ik ga hem zeker kopen voor de collectie, maar ik denk niet dat ik hem ga spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wolfy

  • 14 juli 2015 11:49
  Goed zo. Geld moet rollen, ook al rolt het onnodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arisu

  • 14 juli 2015 12:18
  Waarschijnlijk leuk om er bij te vermelden dat hoewel er geen multiplayer in zit, de developers wel van plan zijn de modding community te helpen met een eventuele mod hiervoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • markje94

  • 14 juli 2015 17:09
  Ze hebben toch zelfs aangegeven dat eventueel post-launch nog te willen implementeren?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fordon_Greeman

  • 14 juli 2015 12:51
  Merida moet Medici zijn zeker? Anyway, most anticipated game dit. Zo hoort een open world actie game te zijn. Geen verhaal, geen memorabele personages, geen restricties. Zonder enige twijfel meer fun dan GTA V.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Harrow

  • 14 juli 2015 19:42
  Sla deze denk ik toch over. Vond deel 1 nog wel leuk, maar ben bij deel 2 al vrij snel afgehaakt. Miste toch een verhaal. Ik kies dan toch liever voor een gta, waarbij je wat minder kunt, maar wel een goed verhaal hebt. Mijn mening uiteraard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.