De wind waait door je haren, de zonnestralen strelen je gezicht en de grond komt steeds sneller dichterbij. Je parachute ontvouwt zich en met een sierlijke landing sta je met beide benen op de grond. Met een diepe ademhaling snuif je de verse woestijnlucht op, terwijl de kogels langs je hoofd suizen. Ahhh…het voelt goed om weer terug in actie te zijn.

Rico Rodriguez is terug. Ditmaal is het Zuidoost-Aziatische eiland Panau zijn speeltuin. Rico is na de gebeurtenissen in Just Cause gestopt met het omverwerpen van corrupte regimes en heeft ontslag genomen bij de CIA. Zijn voormalige baas en mentor, Tom Sheldon, is er vandoor gegaan met een aantal miljoenen van de overheid en Rico wordt verzocht hem op te sporen en te elimineren.

In een exclusieve presentatie kregen we de eerste gameplaybeelden te zien van Just Cause 2. Op het moment dat we uit een vliegtuig gedropt worden, krijgen we een aardig beeld van Panau. Onder ons ligt een uitgestrekt woestijnachtig gebied, wat bergen en een aantal kleine nederzettingen. Heel in de verte lonken besneeuwde bergtoppen.

Na de landing gaan we naar een van de kleine dorpjes die we van boven af gezien hebben. We springen van een berg nabij het dorp en met onze parachute zeilen we over de boomtoppen richting onze bestemming. Een aantal soldaten ziet het schouwspel met lede ogen aan. 'Stomme toerist', moeten ze gedacht hebben. Hun mening verandert snel wanneer deze 'toerist' een raketwerper van zijn rug haalt en een plaatselijk tankstation de lucht in blaast. Voor we het weten zijn we omsingeld door een groepje soldaten, tijd voor actie dus.

Just Cause 2 belooft intense actie, krankzinnige stunts en ongekende vrijheid. De grote drijfveer is chaos. Hoe meer chaos je creëert, des te meer nieuwe missies en andere evenementen je vrijspeelt. Hiervoor heb je natuurlijk de nodige wapens tot je beschikking. Denk aan onder andere C4, automatische machinegeweren, raketwerpers en pistolen. Om het feest compleet te maken kun je twee wapens tegelijk gebruiken.

Naast deze wat meer conventionele wapens heb je ook nog steeds de vertrouwde grijphaak. Hiermee kun je bijvoorbeeld een vijand vastgrijpen, hem achter een auto binden en plankgas wegscheuren met de arme ziel achter je auto aan stuiterend. Je kunt er ook een sport van maken door een tegenstander de lucht in te slingeren en hem uit de lucht te knallen, een beetje als kleiduifschieten. Je fantasie bepaalt de limieten van de game.

De grootte van het eiland Panau biedt talloze mogelijkheden. Met duizend vierkante kilometer speelterrein kun je gaan en staan waar je wilt. Alles wat je ziet is te bereiken. De eerder genoemde besneeuwde bergtoppen zijn te beklimmen en je kunt er ook weer vanaf springen. Hoe je er komt kun je zelf bepalen. Te voet, met een auto of met een vliegtuig? Het is allemaal mogelijk. Met je grijphaak kun je jezelf naar elk bewegend voertuig toe trekken en met een simpele toetsencombinatie neem je de besturing over. Van snelle sportwagen tot legervliegtuig. Er zou zelfs een jumbojet in Just Cause 2 zitten.

Naast de besneeuwde bergen, kleine nederzettingen en de uitgestrekte woestijn, zijn er op het eiland ook grotere steden, havens, vliegvelden en een jungle te vinden. Er werd ons toegefluisterd dat er zelfs een club in een vulkaan in het spel zit. Met de variatie in de omgevingen zit het dan ook wel goed. Avalanche Studios heeft goed geluisterd naar de kritiek op het eerste deel dat er te weinig te doen was in de uitgestrekte speelwereld en heeft ervoor gezorgd dat in Just Cause 2 overal wat te doen is. Een van de redenen dat de game vertraagd is, is dat de makers zoveel mogelijk content in het spel willen stoppen zodat de speler zich nooit hoeft te vervelen.

Een ander punt waaraan gewerkt is sinds het eerste deel, is de kunstmatige intelligentie van de tegenstanders. Er zitten verschillende soorten vijanden in Just Cause 2 en ieder type reageert op een andere manier op de speler. Sommigen zoeken dekking, anderen zullen samenwerken of proberen je vanuit onverwachte hoeken aan te vallen. Wanneer je een auto probeert te kapen, gaat de bestuurder naar je schreeuwen en zal hij proberen je af te schudden. Tijdens de presentatie was hier nog weinig van te zien, maar de makers hebben ons verzekerd dat dit iets is waar ze nog mee bezig zijn en wat in het uiteindelijke spel goed uitgewerkt is.

Tot slot kregen we één missie uit de verhaallijn voorgeschoteld, waarin een vrouw gered moest worden uit de klauwen van dictator Baby Panay. Ze werd gevangen gehouden in een militaire basis bovenop een besneeuwde bergtop. Waar je in de meeste games verzocht wordt zo onopvallend mogelijk te infiltreren en het liefst ongezien je doelwit te bevrijden, gooit Just Cause 2 het over een totaal andere boeg. De explosieve boeg welteverstaan. Uitgerust met een legerhelikopter worden we richting de bergtop gestuurd om daar zoveel mogelijk schade aan de legerbasis toe te brengen zodat de gijzelnemers uit hun schuilplaats gelokt worden.

Nadat we de halve omgeving in de as hebben gelegd, ontvluchten de gijzelnemers de schuilplaats en moeten we de achtervolging inzetten. Met onze parachute en grijpklauw grijpen we ons Rico zich vast aan een van de drie Hummers en klimmen we op het dak. De bewaker op de passagiersstoel begint te schreeuwen en hangt met zijn machinegeweer uit het raam om de ongewenste lifter van het dak te krijgen. We plaatsen een lading C4 op de achterkant van de auto en met een welgemikt schot van de grijphaak lanceren we ons naar auto nummer twee. Daar aangekomen wordt de andere auto met een grote knal naar de schroothoop geblazen. Als we ons uiteindelijk naar de laatste auto werken en de vrouw van een zekere dood redden, worden we op spectaculaire wijze opgehaald door een helikopter.

Alles in Just Cause 2 lijkt spectaculair te worden. Krankzinnige missies, veel geweld en grootse ontploffingen. Het ziet er visueel erg indrukwekkend uit. Buiten de mooi vormgegeven omgevingen en special effects, kent Just Cause 2 ook een realistische dag- en nachtcyclus en een gevarieerd weersysteem met regen, sneeuw en tropische stormen. Er is veel oog voor detail. Wanneer je bijvoorbeeld het water in loopt, wordt je nat tot het deel waarmee je in het water staat. Wanneer je het water weer uitloopt, droogt je kleding langzamerhand weer op. Het zijn dit soort details die laten zien dat Avalanche Studios zijn hart en ziel in deze game stopt. De makers willen de singleplayer-ervaring tot in de puntjes verzorgd hebben. Om deze reden bevat Just Cause 2 geen multiplayer.

Just Cause 2 lijkt te hebben geleerd van de fouten die het eerste deel van topper naar middenmoter degradeerden. Nog niet alles is duidelijk geworden tijdens de presentatie, maar het ziet ernaar uit dat het een hele gave werkvakantie op Panau gaat worden. Just Cause 2 komt in de herfst uit voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.