Jak X: Combat Racing is het nieuwste deel in de populaire Jak serie van ontwikkelaar Naughty Dog. Hoewel het spel origineel genoeg geen nummertje met zich meedraagt, betreft het hier alweer het vierde deel in reeks. Na deel drie was al bekend dat de trilogie afgesloten zou worden en het was daarna een tijdje stil rond Jak and Daxter. Nu komt Naughty Dog met een Car Combat game, die zich afspeelt in het Jak and Daxter universum. Iets soortgelijks hebben we op de PSone gezien, toen na drie platformdelen Crash Bandicoot de benenwagen inruilde voor een kart. Een overzicht van alle informatie die op dit moment bekend is.

De slechterik Krew, door Jak uitgeschakeld in Jak 2, blijkt nog te leven en dwingt Jak, Daxter, Ashelin, Keira, Samos en Torn om naar Kras City te gaan. Hier aangekomen horen de gasten dat ze vergiftigd zijn en de enige manier om hier vanaf te komen is om voor Krew te racen in het Car Combat toernooi in de Grand Championship van Kras City. Na de gebeurtenissen uit Jak 3 is de rust wedergekeerd in de wereld van Jak en Daxter. Verschillende sporten worden in het leven geroepen om de bevolking te vermaken. Car Combat is hier één van. De Kras City Grand Championship is uitgegroeid tot het grootste Car Combat evenement van de planeet en de snelste en gevaarlijkste racers zijn aanwezig om het onze helden flink moeilijk te maken.

Deze keer geen gezellige karts om in te racen, nee, deze voertuigen zijn gemaakt om keihard toe te slaan. Ze lijken erg veel op de voertuigen uit Jak 3, maar zijn natuurlijk flink aangepast voor het gebruik in Car Combat races. Je rijdt met deze wagens over twintig verschillende tracks en acht verschillende combat arena's, verspreid over diverse omgevingen. Reken er maar op dat je zowel in jungle gebieden als op ijsvlaktes je kunsten moet kunnen vertonen. In Jak X heb je, net als in de meeste Car Combat games, een aantal power-ups tot je beschikking, die op verschillende plekken op de circuits te vinden zijn. Deze zijn verdeeld in vier kleuren. Blauw is voor de turbo, groen voor je health, geel voor de naar voren gerichte wapens en rood voor de naar achteren gerichte wapens.

De wapens bestaan onder andere uit raketten, mijnen, olieplassen, en zijn onderverdeeld in twee krachtgerelateerde klassen: de standaard versie en de boost versie. Deze zijn te verkrijgen door tijdens de race door het welbekende Dark Eco heen te rijden. Niet alleen de kracht van de wapens verandert hierdoor, ook het uiterlijk verandert. Zo zal een gewone plas olie veranderen in een behoorlijke vuurzee. De wagens zijn op verschillende onderdelen, zoals motor, chassis en remmen, te tunen. Deze optie is zeker geen leuke gimmick, aangezien het afstellen van je wagen zeker invloed heeft op onder andere het weggedrag.

Naughy Dog heeft in Jak X ook een multiplayer mode gestopt, die zowel in splitscreen als online tot zes man te spelen zal zijn. Ondanks dat de Jak and Daxter serie alweer aan zijn vierde deel toe is, weet Naughty Dog toch een vernieuwende draai toe te voegen aan de gameserie. Of deze game net zo goed uitpakt voor Jak en Daxter als dat Crash Team Racing dat deed voor Crash Bandicoot op de PSone zal nog moeten blijken. Gezien de kwaliteit van de vorige Jak games hebben we er wel vertrouwen in.