Dat nazi's achter onze rug de maan tot hun nieuwe uitvalsbasis hebben gebombardeerd, lijkt me vrij sterk. Dat is zelfs te vergezocht voor een nachtmerrie. Ik weet helaas wel vrij zeker dat ik tijdens de Gamescom een presentatie heb gezien van een game over Iron Sky, de film die hier zijn plot op heeft gebaseerd. Dat ik op Google maar één hit krijg als ik erop zoek, geeft me weer enigszins hoop, maar ik vrees toch dat uitgever Topware redelijk serieus was toen het zei dat het spel al over enkele weken wordt uitgebracht. Dat is knap, want de game ziet eruit alsof iemand even snel een interactieve screensaver in elkaar heeft geflanst en er wat kekke Powerpoint-geluidjes bij heeft gezocht.

Ich lieb dich nicht

Iron Sky: Invasion, als de game zo heet tenminste, volgt het verhaal van de film, dat op zichzelf al vrij lastig met een serieus gezicht te volgen is. Dat is als we de medewerker van Topware mogen geloven en waarom zouden we dat niet doen? Hij vertelde immers vol trots over epische ruimtegevechten, terwijl wij alleen maar een lelijk scheepje zagen dat kruisjes als kogels afschoot. En met iedere beweging die de analoge stick maakte, vloog het vizier ver boven of onder het doelwit, alsof de besturing zo gevoelig was dat 'ie zou gaan huilen als je 'm vroeg of 'ie goed was aangekomen na zijn lange reis van het midden naar een millimeter naar boven. 'Ik ben toch niet dik?' Nee, maar je maakt het wel onmogelijk om van je te houden als je zo hypergevoelig blijft.

Iron Sky Invasion is als de ruimtegevechten in Star Wars: The Old Republic, maar dan zonder de gigantische MMO eromheen en verstoken van een boeiende licentie die wellicht nog kan verantwoorden dat je een in de kern compleet zielloze game speelt. Je hebt een aantal schepen die allemaal net iets anders besturen, maar je consistent als een brokkenpiloot laten voelen. Met deze ruimtegevaartes voor eigen gemoedsrust kun je op ieder moment naar een van de uithoeken van de ruimte vliegen, om daar gelijk in de strijd tussen de maannazi's en de aarde te duiken. Tenzij je net dat ene stukje uitkiest waar geen zak gebeurt. Maar dat geldt eigenlijk voor alle gebieden, geen enkel moment heb je het idee dat je daadwerkelijk een oorlog aan het uitvechten bent.

Er vliegen wat vijandige schepen rond, je zet koers richting hun locatie maar vliegt er door de stuntelige besturing gelijk weer langs en moet dan direct rechtsomkeert maken. Iets wat ik zelf ook  beter had kunnen doen toen de presentatie van Iron Sky Invasion begon. Aanvankelijk wilde ik het nog gooien op een vroege versie, maar toen Topware me trots vertelde dat de game al binnen enkele weken uitgebracht gaat worden, vloog mijn aandachtsboog linea recta naar het eind van zijn Latijn.

Iron Sky Invasion is binnenkort verkrijgbaar en wordt mogelijk op Blu-ray gebundeld met de film Iron Sky. Let er dus op dat je PlayStation 3 niet automatisch games opstart.