Eerder al speelden we inFamous op een persevenement van Sony, maar nu hebben we lekker rustig op onze eigen PlayStation 3 de zeer uitgebreide demo opgestart en de levels op meerdere moeilijkheidsgraden uitgespeeld. Het spel draait om Cole McGrath, die de tot chaos verworden stad Empire City dient te zuiveren van allerhande tuig dat de straten heeft overgenomen. Hierbij heb je bovendien de kans om de wanhopige bevolking de helpende hand toe te steken, dan wel in alle opzichten genadeloos toe te slaan. Je elektrisch geladen superkrachten zijn afhankelijkheid van de morele insteek waarmee je de game speelt.

De positieve indruk die we overhielden aan de eerdere preview die we van inFamous schreven, is alleen nog maar versterkt nu we nogmaals met de game aan de slag zijn gegaan. In deze preview gaan we in op een paar specifieke punten die de demo duidelijk heeft weten over te brengen. Ten eerste viel het op dat de stad op een enorm slimme wijze snel toegankelijk is gemaakt. Zo hier en daar klonk er nog wel kritiek dat je geen gebruik kunt maken van auto's: dit zou het verkennen van de stad wellicht te langzaam maken. Daar heeft ontwikkelaar Sucker Punch (van de Sly Cooper-serie) een slimme oplossing voor bedacht. Je kunt je namelijk razendsnel al glijdende over de spoorrails van het metrosysteem bewegen en bent zo in no time in elk wensbaar deel van de stad.

Ook het verkennen van de spelwereld door over alle gebouwen te klauteren, voelt enorm goed aan. Denk hierbij aan Assassin's Creed in het kwadraat: werkelijk elk uitsteeksel is te beklimmen, waardoor geen gebouw een te grote uitdaging vormt voor Cole. De toevoeging die inFamous dan biedt, is dat enorm veel gebouwen met elkaar verbonden zijn met dikke elektriciteitskabels, waar hij, net als met de rails van de metro, in razend tempo overheen kan glijden. Hierdoor hop je moeiteloos de hele stad door. De uitmuntende besturing, die echt nooit iets doet wat je niet wilt, versoepelt het geheel nog eens.

Een ander belangrijk punt is de moeilijkheidsgraad. De game zal drie moeilijkheidsgraden kennen, waarbij de hoogste toch wel in staat is een redelijke mate van uitdaging te bieden. Maar ook op easy kan één verloren reaper (een lid van één van de gangs in de stad) je met één welgemikt schot van een shotgun omleggen. Wat vooral belangrijk is op de hoogste moeilijkheidsgraad, is het slim inzetten van je speciale krachten en het uitbuiten van de platformmechanieken die het spel kent. Hierbij slaagt de game glorieus in zijn opzet door de twee elementen met elkaar te combineren. Je kunt zo binnen enkele schoten het loodje leggen, maar als je beweeglijk blijft, snel een handig zijstraatje opzoekt en van bovenop een gebouw een hel aan granaten onder je creëert, zul je de gevechten doorkomen.

Hierdoor komt er, ondanks dat het spel extreem snelle actie biedt, toch wel wat tactiek kijken bij inFamous. Je kunt zomaar binnen enkele seconden doodgaan, maar je kunt ook alles en iedereen totaal verwoesten als je het goed aanpakt. Je voelt je dan ook echt enorm badass als je een gigantische combinatie aanvallen op een stel vijanden laat neerdalen. Deze aanvallen variëren van simpele schoten, tot het wegsmijten van vijanden en het met grote kracht neerdalen op de grond. Bovendien zullen er nog een hoop krachten bijkomen die we vooralsnog niet kennen.

De uitgebreide demo wist ons zeer te bekoren en we snakken dan ook naar het moment dat de volledige game bij ons op de redactie binnenkomt. Rond de tijd dat het spel in de winkels ligt, kun je van ons een review verwachten.