Preview

Impact Winter

Laat je lekker in de kou staan

Geschreven door Joe van Burik op
We kunnen best wat games bedenken waarin simpelweg overleven centraal staat. Impact Winter gaat echter een stapje verder, omdat je zowaar invloed hebt op de snelheid van je redding.

Vroeg of laat krijgen we op de aarde met een nieuwe ijstijd te maken. Tenminste, dat is het scenario dat Impact Winter ons voorhoudt – veroorzaakt door een ingeslagen asteroïde. En als een groot deel van de beschaafde wereld dan bedekt is door een dikke laag sneeuw en ijs, hoe blijven we dan in leven?

Survival

Die survivaluitdaging ga je in Impact Winter aan met vijf personages. Dat wil zeggen: je bestuurt zelf alleen teamleider Jacob Solomon, maar alleen door samen te werken met vier eigenzinnige mede-overlevenden (waaronder een wetenschapper met een communicatierobot) maak je daadwerkelijk een kans om het dertig dagen lang uit te zingen in een verlaten deel van de wereld. Pas na die tijd is het reddingsteam er namelijk om de groep te redden.

Dus zit er niets anders op dan een kleine noodbeschaving op te bouwen, vanuit een oude kerk die dienst doet als uitvalbasis. Zo kun je de nabije omgeving verkennen, zoeken naar hulpmiddelen en die weer inzetten om de wensen en behoeftes van het hele team te vervullen. Honger, dorst, gezondheid en slaap eisen op een De Sims-achtige wijze constant de aandacht op. Bovendien is er een groot vuur in je schuilkerk dat bij tijd en wijle extra brandhout behoeft.

Quests

De kans op overleven kun je echter vergroten door quests te voltooien. Door teamleden te helpen met hun speciale verzoeken, wordt de communicatierobot (tevens je trouwe metgezel tijdens quests in de ijskoude omgeving) verbeterd en het signaal voor het reddingsteam versterkt. Een ietwat vergezochte gedachte, maar wel een die werkt voor de gameplay. Bovendien wil ontwikkelaar Mojo Bones je verleiden tot meerdere playthroughs, om zo middels verschillende aanpakken het spel te voltooien. Het is dus vrijwel onmogelijk om in een enkele run alles te zien wat Impact Winter te bieden heeft.

Ondanks de toffe ambities valt het wel de hopen dat het slechts vijfkoppige team alle zaken op orde krijgt. Het spelconcept lijkt aardig te staan, al is de menu-interface vooralsnog nodeloos onoverzichtelijk. Bovendien zit de door ons gespeelde (pre-alpha) previewversie vol bugs, waardoor we maar een zeer beperkte impressie van het geheel hebben kunnen krijgen. Wel weet de game een sterk gevoel van sfeer neer te zetten: terwijl je door het dikke pak sneeuw van het uitgestrekte, vernielde landschap sjokt, is er koude, jaren 80-achtige synth-muziek te horen. Een echte ijstijd zal ons als het goed is nog lang bespaard blijven, maar we zijn wel benieuwd hoe het overleven in deze virtuele ervaring zich zal ontwikkelen.

Impact Winter verschijnt begin 2017 voor de pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Controllerprobleem Switch ligt aan wifi en aquaria Negen The Legend of Zelda: Breath of the Wild-tips
0

Reacties op: Impact Winter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.