Preview

Homefront: The Revolution

Een revolutie in het shootergenre?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Ondanks dat slechts een enkeling goede herinneringen heeft aan Homefront (2011) proberen uitgever Deep Silver en ontwikkelaar Dambuster Studios het nog een keer met Homefront: The Revolution. Gamer.nl vloog naar Nottingham voor de eerst hands-on sessie met de game die zijn voorganger moet doen vergeten.

Homefront: The Revolution speelt zich af in 2029, twee jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel. De Koreaanse strijdmacht heeft Amerika nog steeds in zijn greep en net als in de voorganger speel je een verzetsstrijder die terugvecht tegen de Koreanen. Nadat het Korean People’s Army in het eerste deel de westkust van Amerika veroverde, verplaatst de strijd zich in The Revolution naar Philadelphia. Toepasselijk genoeg, want Philly is de bakermat van de Noord-Amerikaanse onafhankelijkheid.

Buiten het achtergrondverhaal om heeft Homefront: The Revolution weinig te maken met zijn voorganger. Waar het eerste deel in de serie werd bekritiseerd vanwege zijn lineaire progressie en zijn claustrofobische omgevingen, heeft zijn opvolger een beduidend vrijere aanpak. De ontwikkelaar was voornemens om een ‘open wereld Half-Life’ te maken en op basis van onze speelsessie kunnen we stellen dat die missie lijkt te slagen.

Half-Life: The Revolution

De vergelijking met Half-Life slaat specifiek op de City 17-secties uit Half-Life 2. Net als in die levels uit de legendarische shooter baan je je in Homefront: The Revolution een weg door een oorlog in een stadsomgeving. Je bent in de minderheid, de vijand is overal en je zal slim gebruik moeten maken van guerrilla-tactieken om de overhand te krijgen. Je bent extreem kwetsbaar, maar als je samen met je mede-verzetsstrijders je conflictsituaties slim uitkiest en ze voorzichtig uitspeelt kun je stukje bij beetje de vijand overmeesteren.

Homefront: The Revolution kent geen automatisch herstellende levensbalk, na een paar kogels leg je het loodje en een gevecht aangaan met meer dan drie vijanden tegelijk staat gelijk aan zelfmoord. Studiohoofd Hasit Zala gaf meteen na de hands-on demo aan dat de balans nog teveel in het nadeel van de speler was, maar wat ze ook zullen veranderen: Homefront: The Revolution zal geen Call of Duty worden. Dambuster Studios probeert het gevoel van een ongelijke guerrilla-strijd in game-vorm te gieten en het lijkt erop dat ze dat gaat lukken. Alleen al door deze dynamiek voelt Homefront: The Revolution aan als iets nieuws, een hoognodige frisse wind door het first person shooter-genre.

Emergent Director

Dankzij een zwaar aangepaste variant van de CryEngine worden de kapotgeschoten omgevingen van Philadelphia sfeervol op het scherm getoverd. De demo speelde zich af in één van de vier zogeheten ‘red zones’ die de game rijk is. In deze rode zones zijn burgers niet welkom en wordt een constante hevige strijd gevoerd tussen de verzetsstrijders en de Koreaanse troepen. Deze zones moeten volgens de ontwikkelaar aanvoelen als de beelden die we kennen van de oorlog in Syrië. Verwoeste gebouwen, militaire checkpoints, grauwe luchten en non-stop kogelregens. In de straten rennen de verzetsstrijders van schuilplaats naar schuilplaats om de vijandige troepen langzaam maar zeker terug te dringen. Je kan als speler ervoor kiezen om je medestrijders bij te staan, of je kan de gevechten gebruiken om onopgemerkt voorbij de vijand te sluipen. Dit alles gebeurt dynamisch dankzij de zogeheten ‘emergent director’, een A.I.-systeem dat ervoor zorgt dat er constant iets gebeurt in de straten van Philadelphia. Naargelang je meer tactische punten overneemt verschijnen er meer verzetsstrijders waardoor je telkens meer bewegingsvrijheid krijgt.

Naast de red zones kent Homefront: The Revolution ook Green Zones en Yellow Zones. De groene zones huisvesten de vele monumenten die Philadelphia rijk is. Deze zones moeten de speler doen denken aan de paleizen van Sadam Hoessein zoals we ze kennen van de CNN-beelden van de oorlog in Irak. De gele zones bevatten de vluchtelingenkampen waar de reguliere inwoners van Philadelphia zich schuilhouden. De omschrijving leek op die van The Oasis uit de eerste Homefront, de plek waar de verzetsstrijders zich verscholen en hun volgende aanvallen voorbereidden. Hoe de Yellow en Red Zones er in de praktijk uitzien is nog niet bekend, deze zullen op een later tijdstip worden onthuld.

Om je te bewapenen in de strijd tegen de Korean People’s Army beschik je over allerlei handige gadgets die de ongelijke strijd enigszins behapbaar maken. Tijdens de hands-on sessie speelden we onder andere met molotov cocktails, radiografisch bestuurbare autootjes met explosieven en granaten die vijandige drones en APC-voertuigen konden hacken vanaf een afstandje. Doordat de vijanden oppermachtig zijn in Homefront: The Revolution moet je slim gebruikmaken van deze gadgets en een goed uitgevoerde inzet van zo’n RC-autootje of molotov cocktail voelde erg bevredigend.

Hitpotentie

Of Homefront: The Revolution lang leuk blijft, en of het verhaal weet te boeien, valt nog niet te zeggen. We kregen slechts een minuscuul gedeelte van de game te zien en over het verhaal werd niet gesproken. De potentie is echter goed merkbaar. Een open wereld shooter in een stedelijke omgeving is een uniek concept dat zich goed leent voor diverse scenario’s. Als Dambuster Studios de balans goed uitwerkt en voor genoeg variatie in de missies zorgt zou Homefront: The Revolution best nog eens de verrassing van 2016 gaan worden.

Homefront: The Revolution verschijnt in 2016 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Geschreven door Nino de Vries

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft kondigt Halo World Championship aan Gameplaytrailer van Dark Souls 3 onthuld
4

Reacties op: Homefront: The Revolution

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 4 augustus 2015 19:25
  Lijkt me zeer vet, deze gaat er zeker bij komen want deel 1 vond ik geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 4 augustus 2015 21:28
  Homefront: The Revolution kent geen automatisch herstellende levensbalk, na een paar kogels leg je het loodje en een gevecht aangaan met meer dan drie vijanden tegelijk staat gelijk aan zelfmoord


  dus een mix van arma een half life (2) ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Crazy Harry

  • 4 augustus 2015 22:16
  Deel 1 helaas nooit kunnen spelen omdat er bij mij een bug is die ervoor zorgt dat ik altijd vanzelf vooruit loop…
  Dat terwijl ik het concept best interessant vind

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrTomatoBalls

  • 5 augustus 2015 00:11
  Homefront 1 heeft nogsteeds een heel speciaal plekje in mijn hart. Die game heb ik helemaal kapot gespeeld. Hopelijk wordt deeltje 2 net zo voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.