Preview
hitman 3

Hitman 3 heeft zijn vizier op scherp staan

Meer van hetzelfde is helemaal niet erg

Geschreven door Lars Cornelis op
Hitman 3 sluipt later deze maand haast geruisloos de releasekalender binnen. IO Interactive heeft nog niet extreem veel van de game laten zien, maar inmiddels heeft Gamer.nl de game wel al even stevig aan de tand mogen voelen. Gewoon vanuit huis, want zo gaat dat tegenwoordig. Dat is in geval van Hitman 3 maar goed ook.

Hitman 3 is namelijk een beetje als goede wijn: het beste als het in alle rust wordt geconsumeerd. Net als de voorgaande twee delen bestaat Hitman 3 uit een aantal grote, open levels, wat in feite gigantische puzzels met tientallen oplossingen en routes zijn. In ieder level moet je meestal een of twee doelwitten zien te vinden en omleggen, maar het is helemaal aan de speler hoe de missie wordt volbracht. Daarom bestaat de Hitman-reeks uit heerlijke rustige games waarin observeren, plannen en improviseren prevaleren boven keiharde actie.

hitman 3

James Bond-vibe

In de eerste missie die we spelen laat IO Interactive meteen zien waarom het ook de perfecte studio is voor de volgende James Bond-game. In Dubai infiltreren we een feestje van een puissant rijke Arabier, ergens hoog in een enorme wolkenkrabber. De blinkende vloer, het glimmende goud en de tientallen gasten vormen het ideale decor om je in het zicht te verbergen.

Want los van de adembenemende locatie is de missie verder redelijk gesneden koek, zeker voor de doorgewinterde hitmannen onder ons. Als je een rondje door de feestzaal loopt, zie je vanzelf al een aantal mogelijkheden om toe te slaan. Je kunt je bijvoorbeeld vermommen als cateringpersoneel om ongestoord achter de schermen rond te lopen, of de agenda’s van je doelwitten hacken en een meeting opzetten zodat ze alvast samen in één ruimte zitten. Wel zo efficiënt!

De vernieuwingen zijn geen gamechangers, maar vooral het resultaat van dat IO Interactive in feite al vijf jaar lang dezelfde formule ondersteunt, bijschaaft en verbetert.

Shortcuts openen

Hoewel sommige ‘routes’ naar je doelwit(ten) meteen duidelijk zijn, wordt Hitman 3 vooral leuk als je zelf op onderzoek gaat naar wat er allemaal mogelijk is. Met de camera, een nieuwe gadget, kun je bijvoorbeeld ook sommige ramen op afstand hacken en zo op een nieuwe manier vijanden en omstanders afleiden of weglokken.

Nog interessanter zijn de nieuwe permanente shortcuts. Je kunt bijvoorbeeld een ladder naar beneden schuiven of een deur van binnenuit openen. Als je de missie dan nog een keer speelt, kun je via een andere route je doelwit bereiken en nieuwe dingen uitproberen. Zo vinden we in Dubai een ladder die ons bij een tweede speelsessie via een andere route naar het penthouse van een doelwit brengt. Het maakt herspelen weer net een tikje interessanter, omdat je dankzij zo’n nieuwe route al bij voorbaat niet in een oud patroon kan vervallen.

hitman 3

Moordmysterie

De tweede missie die we kunnen spelen, is overigens totaal anders dan Dubai – en eigenlijk alle overwegend exotische locaties die we gewend zijn van Hitman. Agent 47 moet iemand omleggen in een gigantisch landhuis in het Engelse Dartmoor. Toevallig is er ook net iemand anders in het huis gestorven en wordt zijn dood onderzocht door een privédetective. Dat geeft ontzettend leuke mogelijkheden.

Gebruik je die detective als welkome afleiding, of gebruik je zijn outfit om gemakkelijk dichtbij je doelwit te komen? Je kunt zelfs zijn taak overnemen en als een soort Sherlock Holmes proberen de moord zelf op te lossen, als je daar zin in hebt. Afijn, het is weer helemaal aan jou hoe leuk je deze missie maakt.

hitman 3

Hoewel Hitman 3 zeker vertrouwd aanvoelt en op het eerste gezicht vooral meer van hetzelfde biedt, bewijzen de eerste twee missies al gelijk dat IO Interactive zowel zichzelf als de speler blijft uitdagen zichzelf te overtreffen. De Dubai-missie is weer echt zo’n heerlijke flamboyante missie die doet denken aan de modeshow uit het eerste deel en de autorace uit het tweede deel, terwijl je tijdens het ondervragen van huisgenoten en bewijsmateriaal verzamelen in de Dartmoor-missie bijna zou vergeten dat je een Hitman-game aan het spelen bent.

Het lijkt er dus vooral op dat Hitman 3 een goede afsluiter van de trilogie wordt. De vernieuwingen zijn geen gamechangers, maar vooral het resultaat van dat IO Interactive in feite al vijf jaar lang dezelfde formule ondersteunt, bijschaaft en verbetert. Het is zelfs mogelijk om de missie uit de eerste twee delen in dit deel te importeren en met alle verbeteringen te spelen, waaronder de nieuwe vr-modus op de PlayStation 4. Met zoveel content ligt er straks een wereld van sluipmoorden aan onze voeten, allemaal netjes verpakt in één game.

Hitman 3 verschijnt 20 januari op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S, Google Stadia en Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Het boek Ask Iwata is vanaf april in het Engels verkrijgbaar Er zijn nieuwe gameplaybeelden van Returnal gedeeld
6

Reacties op: Hitman 3 heeft zijn vizier op scherp staan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 9 januari 2021 11:17
  Hebben jullie de VR modus niet gespeeld? Ik zou wel eens willen weten hoe deze speelt, lijkt me wel een game waar dit goed bij past.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 10 januari 2021 00:34
  @**Guitar_Hero** voor deze preview speelde ik de game op pc, dus helaas was vr nog niet te checken. Ik ben er ook erg benieuwd naar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 10 januari 2021 09:56
  @LarsCornelis Jammer, bedankt voor je antwoord! Ik heb wel een preview gezien en dat was wel veelbelovend eigenlijk.

  Wat ik jammer vind is dat het er op lijkt dat de PS5 versie geen VR ondersteuning heeft, aangezien je bij de PS5 versie de digitale PS4 variant er bij krijgt voor VR gebruik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrStef85

  • 11 januari 2021 14:30
  Waar ik het antwoord niet echt op kan vinden is het volgende: als je Hitman 2 Gold + GOTY Legacy Pack hebt gekocht in het verleden, kan je dan alle locaties importeren naar 3? The Legacy GOTY Pack inhoud, is zeg maar alle maps van deel 1 als dlc overgezet naar deel 2.

  Of ben je dan de volledige versie van Hitman 1 + 2 nodig?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FredrickSalmon

  • 11 januari 2021 17:02
  @MrStef85

  Dit stukje snap ik zelf ook niet. Het is een hele rare opzet van IO geweest, waarin je 3-4 verschillende versies hebt van een spel, en dan weer dit of dat moet 'redeemen', om recht te hebben op het importeren. Of ik zie iets over het hoofd, kan ook natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrStef85

  • 11 januari 2021 20:36
  @FredrickSalmon

  Ik vind het zelf ook apart en mag toch hopen dat ik goed zit met de Gold editie en de Legacy Pack.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.