Heroes of Might and Magic V is de eerste Heroes game die onder de vlag van Ubisoft uit zal komen. Nadat 3DO de serie in de verkoop zette, kocht het Franse bedrijf de rechten op en verwisselde men ontwikkelaar New World Computing voor het Russische Nival Interactive. De tactische turn-based gameplay die de serie sierde sinds 1994 is behouden gebleven en komt nu in een gloednieuw 3D-jasje weer tot leven.  

In 2003 kwam de laatste officiële game in de Heroes of Might and Magic serie op de markt. Het ging hier om een uitbreiding voor het vierde deel in de succesvolle gamereeks, dat de naam Winds of War droeg. Ruim drie jaar na de laatste ‘nieuwe’ game, komt Heroes of Might and Magic V uit. Ubisoft’s keuze voor Nival Interactive als vervangende ontwikkelaar voor New World Computing is niet uit de lucht gegrepen. De Russische firma verwierf status in het turn-based genre met games als Etherlords en Silent Storm, en krijgt dus nu de kans zich te bewijzen in een grote gamereeks.

 Heroes of Might and Magic V scheidt zich af van de vorige games in de serie. Het spel speelt zich af tijdens een oorlog, waarbij zes speelbare facties tot je beschikking staan. In de singleplayer mode kun je nog steeds kiezen om de verhaallijn te volgen of je op scenario’s te storten. In dit laatste geval krijg je een vooropzette situatie en dien je met de mogelijkheden die je op dat moment hebt de strijd in je voordeel te beslechten.

De turn-based ervaring van de vorige Nival games is door de ontwikkelaar meegenomen en op typische Heroes of Might and Magic-wijze in de game geïmplementeerd. De helden spelen nog altijd een belangrijke rol en hebben meer dan ooit de controle over het slagveld. Wanneer je in een gevecht belandt, schakelt de weergave over naar een schaakachtig speelveld, waarop je per beurt je passen en acties kunt bepalen. Voor het eerst in de serie aanschouw je het totale veld in 3D, waarbij de ouderwetse, felle kleuren nog wel aanwezig zijn.

Voor de cijferfreaks valt er nog te melden dat het spel 80 verschillende units bevat, 40 mogelijke spreuken en 30 missies die over zes campagnes verdeeld zijn. In aanvulling van de singleplayer mode bevat Heroes of Might and Magic V ook een multiplayer mode die zowel via LAN als over het internet te spelen is.

 

Of het uitstel van de game, naar aanleiding van het klagen van fans over de beta test, de game kwalitatief verbeterd heeft, lees je eind deze week in de review. Heroes of Might and Magic-fans houden Gamer.nl deze week goed in de gaten voor meer informatie over de nieuwste Heroes game.