Reto-Moto heeft slechts zo’n dertig man in dienst en Heroes & Generals is hun eerste spel, dus het lijkt een beetje vreemd om met zo’n groot project te starten. Maar dit zijn geen beginnelingen: deze Denen komen uit de oude demoscene en zijn de oprichters van IO Interactive, de originele makers van Hitman. Technisch gezien moeten ze dus weten waar ze mee bezig zijn. Tijd voor ons om eens naar de bèta te kijken om te zien of dit klopt.

 

Battlefield 1942

Om Heroes & Generals te spelen moet je een programmaatje downloaden dat zich installeert in je browser. Vervolgens log je in op de website, waar na wat data-uitwisseling het spelmenu wordt ingeladen. Wanneer je een potje gaat spelen, opent zich een fullscreen scherm waarin het 3D-spel is te spelen. Voor iedereen die Quake Live heeft gespeeld, is dit bekende koek. De uitleg die we krijgen over de besturing is dat ook. Het lijkt bijna alsof de voorspelbare instructies (loop, schiet, granaat) er in zitten als eerbetoon aan de Tweede Wereldoorlog-shooters van vroeger.

Toch blijken ze eerder een voorbode te zijn van de rest van het shootergedeelte: Heroes & Generals is gewoon hetzelfde als de multiplayermodi van Battlefield 1942 en de eerste Call of Duty’s. Grafisch is het er iets op vooruitgegaan, maar de levels lijken meer op de ruwe, kale landschappen van de klassiekers dan de moderne delen waar rondvliegend rommel, modder en smog de omgevingen constant vullen. Ook speelt het spel vaak nog wat stroef. Iets dat je vooral merkt als je op de fiets stapt (jat in geval van Duitsers); deze rijdt nog als een tank. Een beetje de verwachtingen bijstellen dus, het gaat immers ook nog om een bèta.

Freedom isn't free

Mooie plaatjes zijn niet zo belangrijk, gameplay des te meer. Maar ook hier valt op dat Heroes & Generals heel erg lijkt op de oorlogsshooters van ongeveer tien jaar geleden. Alles speelt dus zeer rechttoe rechtaan, er zijn geen secundaire functies of orbital strikes bij het tiende headshot of iets dergelijks. De wapens en upgrades zijn, wel weer heel modern, in de free-to-play winkel gezet. Je zult dus aardig moeten doorspelen wil je een keer met iets anders schieten dan de beginners M1 Garand.

Door deze niks-is-gratis opzet misten we ook de mogelijkheid om vrij van klasse te wisselen. Zo kwamen we regelmatig in spelsituaties waar een switch naar medic of sniper ons uit de brand had geholpen in iedere andere moderne oorlogsshooter, maar hier kon dat niet echt. We moesten het allemaal nog unlocken in de winkel of het antitankgeschut was nog niet geleverd door een van de generaals. Dat laatste leidt echter wel tot het gedeelte waarin Heroes & Generals uitblinkt.

De bevrijding van Breda

Terwijl wij een traditioneel potje King of the Hill zitten uit te vechten, kijken honderden generaals van bovenaf naar een kaart van West-Europa. Zij zitten constant hulpgoederen te verschuiven naar de verschillende steden en slagvelden, zodat de spelers op de grond genoeg levens hebben om te kunnen blijven respawnen tijdens hun aanval. Of ze schuiven een tankdivisie naar een belegerde stad om de aanwezige groep verdedigers wat meer kans te geven. Dit gaat 24 uur per dag door, net zo lang tot óf de geallieerden in Berlijn aankomen óf de nazi’s Londen plat krijgen.

De extra dimensie die dit oplevert is waanzinnig interessant. Wij besluiten bijvoorbeeld voor de lol om Breda te bevrijden van de Duitsers, maar omdat een Duitse generaal er al een tankdivisie had klaargezet voor zijn spelers, worden we helemaal weggevaagd door een gebrekkige voorbereiding. Later worden we met alle macht door de Duitsers aangevallen aan de Engelse kust.

De Duitsers kunnen zich op ons doodlopen met 400 respawntickets, wij staan op scherp met slechts 100 levens. We bidden onze generaals om hulp, maar de extra levens moeten een te lange route afleggen om ons tijdig te bereiken. Terwijl de seconden op de klok weg tikken, weten we te overleven met slechts 8 respawns te gaan…

Also, also, also…

Dat we overigens vooral in de pan worden gehakt door de Duitsers, komt door een probleem dat Reto-Moto momenteel probeert op te lossen in de bèta. Op de Amerikaanse server wordt massaal met de VS gespeeld, terwijl in Europa de Duitsers de overmacht hebben. Hierdoor komen nogal eens ongebalanceerde potjes voor, waarbij een partij altijd meer dan genoeg spelers en grondstoffen heeft. We hopen dat ze hiervoor een oplossing kunnen vinden voor de uiteindelijke release, want Heroes & Generals werkt behoorlijk verslavend. En dat is geheel te danken aan het live overzicht van Europa, vooralsnog niet het shootergedeelte. We zijn ook benieuwd naar de app die moet gaan komen voor de iPad en telefoons, want dan kunnen we onze teammaten overal en altijd helpen tegen die verrekte Duitsers.