Preview
sniper elite 4

Hands-on: Sniper Elite 4

Met afstand vertrouwd

Geschreven door Peter Paardekooper op
Waar huidige shooters als Call of Duty en Battlefield ons proberen te vermaken door sprongen te maken naar allerhande tijdsperiodes, is de Sniper Elite-reeks al sinds deel één uit 2005 trouw aan de Tweede Wereldoorlog. Ook Sniper Elite 4, dat op Valentijnsdag verschijnt, speelt zich af in deze voor shooterfans welbekende periode. In een korte hands-on keken we of dat nog bevalt.

In het level dat wij te spelen kregen hadden we als doel vier Nazi-generaals neer te halen. Zoals vanouds kan dat op verschillende manieren, al spoort de game je uiteraard wel aan dat zo sneaky mogelijk te doen. De locaties van de generaals worden via een kleine cirkel op de (mini)map aangegeven, waarna je zelf op zoek moet naar je doelwit in kwestie. Deze locaties herbergen een scala aan manieren om je te verstoppen en zo je doelwit geruisloos om te leggen.

Sniper Elite 4

Mes

Zo was de weg naar de eerste generaal versperd door een open veld waarin het stikte van de Nazi’s. In een hoek van dit veld stond een verlaten klokkentoren, een perfecte locatie om wat welgemikte sniperkogels uit te schieten. In tegenstelling tot vele andere shooters, waarin de sniperrifle zijn doelwit raakt op het exacte punt waar je richt, moet je in Sniper Elite 4 rekening houden met zowel de wind als de afstand. Dit is lastiger dan dat het klinkt. Geen enkel schot dat we vanuit onze veilige klokkentoren loosden kwam terecht in een van de bestemde Nazi’s. En omdat er in 1943 nog geen geavanceerde gedempte sluipschuttergeweren bestonden wist iedereen na één schot waar we ons verscholen hadden. We probeerden het nogmaals.

Na slechts een paar seconden was de game weer geladen, dus geen laadschermen van minuten tussen pogingen. Dit bevordert zeker om je pogingen zo ‘clean’ mogelijk te maken, omdat opnieuw beginnen zo heerlijk snel gaat. Gaat er iets mis? Gewoon opnieuw proberen en binnen twee seconden begeef je je weer op het slagveld.

Sniper Elite 4

Lekker sniperen vanuit de toren bleef maar niet lukken, dus we gingen voor de run-and-gun aanpak. Hier is de game natuurlijk niet voor bedoeld, maar zolang je maar genoeg cover zoekt is het nog best wel te doen. Uiteindelijk wisten we ons door het Nazi-veld te schieten en ons in een bosje te verstoppen vlak naast het landhuis van de eerste generaal. Hier kwam hij onwetend langslopen waarna hij een mes in de schedel geplant kreeg.

Testikels

Wanneer je een succesvolle of imposante kill maakt krijg je de voor de serie bekende ‘X-ray-cam’ te zien. De camera volgt je kogel – of je mes – in het lichaam van je onfortuinlijke slachtoffer waarna je de getroffen botten en/of organen volledig verbrijzeld ziet worden. Mortal Kombat deed het al, maar Sniper Elite verheft het moorden tot kunst. Ogen, longen, handen en zelfs testikels, er is geen Nazi-lichaamsdeel waar geen kogel doorheen kan.

Onze mooiste kill van de hands-on sessie betrof de vierde generaal, die rondliep in een havengebied onderaan een klif. Vanaf deze klif hadden we prima uitzicht op de complete haven, inclusief bewakers en ontplofbare gastanks en rode vaten. Met behulp van onze verrekijker konden we alles en iedereen ‘taggen’, waarna ze rood oplichtten en we hun huidige afstand te zien kregen. Door middel van een welgemikt steentje – waarvan je er een ongelimiteerd aantal in je inventaris hebt – lokten we iedereen naar het midden van de pier rondom een explosief vat. We pakten onze sniperrifle, richtten het op de rode ton en met het hart in de keel haalden we de trekker over.

Sniper Elite 4

Objective complete

Met een grote knal vlogen de scherven glas en metaal alle kanten op, die zich nestelden in elke Nazi die de pech had in de buurt rond te lopen. Alles heerlijk in beeld gebracht door de X-ray-camera natuurlijk. ‘Objective complete’, kwam er triomfantelijk in beeld te staan.

Wat ons dus het meeste opviel in dit level van Sniper Elite 4 is het grote aantal manieren om je doelwitten om te leggen, wat de game bijna een Hitman-achtige feel geeft. Opvallend genoeg was het snipen zelf het lastigst in de vingers te krijgen, met alle variabelen waar je rekening mee moet houden, maar dit kan simpelweg een kwestie zijn van oefenen. Hopelijk bevat de volledige versie van de game wel iets gevarieerdere missies heeft dan ‘Kill target X’.

Sniper Elite 4 verschijnt op 14 februari voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk om 17:00 naar de onthulling van The Division: Last Stand-dlc De beste gamedeals van de week
0

Reacties op: Hands-on: Sniper Elite 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.