Preview

Hands-on met de New Nintendo 2DS XL

Meer dan welkom in de 3DS-familie

Geschreven door Brian Artiles Govita op
Tegen alle verwachtingen in kondigde Nintendo op 27 april de New Nintendo 2DS XL aan. Wij gingen alvast hands-on met de nieuwe, maar vooral vertrouwde Nintendo-handheld.

Kort voor de lancering van de Nintendo Switch dachten veel Nintendo-fans dat het einde verhaal was voor de 3DS. Nintendo benadrukte dat dit niet het geval zou zijn en dat 3DS-spelers nog lang ondersteuning kunnen verwachten voor hun geliefde handheld. De aankondiging van de New Nintendo 2DS XL moet dan ook een verademing zijn voor degenen die enigszins twijfelden aan Nintendo's belofte.

Wat is er anders?

Net als bij de Nintendo 2DS is de 3D-functie afwezig in de New Nintendo 2DS XL. Het ontwerp van de handheld verschilt wel significant van zijn voorganger. De vreemde vorm van de Nintendo 2DS maakt deze allesbehalve ideaal om mee te nemen in je broekzak of binnenzak van je jas. Door de toevoeging van de scharnieren tussen de twee schermen is daar eindelijk verandering in gekomen. De New Nintendo 2DS XL is niet alleen mooier ontworpen dan zijn voorganger, maar ook handiger om mee te nemen.

Het nieuwe ontwerp gaat gepaard met een aantal veranderingen die de spelervaring ten goede moeten komen. Zo is er een sterkere processor aan boord, dezelfde als in de New Nintendo 3DS XL. Ook is de welbekende 'C-stick' te vinden op de New Nintendo 2DS XL, waardoor de handheld in feite twee analoge sticks heeft. De stylus bevindt zich nu aan de onderkant van de handheld naast de koptelefoonaansluiting en is net iets korter dan die van de 2DS. Daarnaast zijn er twee extra schouderknoppen toegevoegd en beschikt de 2DS XL over een NFC-chip in het onderste scherm. Ten slotte zijn de micro-SD-kaartlezer en Gamecard-slot naast elkaar te vinden onder het klepje links onderin de handheld en bevindt de dual-camera zich nu aan de achterkant.

Fijne toevoegingen

Al deze toevoegingen maken de New Nintendo 2DS XL een fijnere handheld om mee te spelen dan de oorspronkelijke 2DS. Het feit dat je de 2DS XL dicht kunt klappen moet een hoop krasjes op de schermen voorkomen. Door de extra rekenkracht zorgt het voor een stabielere framerate bij veel nieuwere games. Externe noemenswaardige toevoegingen zijn de oplader en een micro-SD-kaart van vier gigabyte, die nu bij ieder New Nintendo 2DS XL-exemplaar meegeleverd worden. Een klein minpunt is wel dat de korte stylus in gebruik iets minder comfortabel is dan de langere variant die je bij de 2DS krijgt.

Daarnaast is ook Nintendo zich ervan bewust dat de hype rondom 3D al lang en breed is gaan liggen. Pokémon Sun en Moon maken niet eens gebruik van de 3D-functionaliteit van de Nintendo 3DS. De New Nintendo 2DS XL is daarom een logische keuze voor gamers die 3D niet zien zitten, niet te veel geld kwijt willen zijn aan een handheld en toch willen genieten van unieke Nintendo-games. Tegelijkertijd met de lancering van de New Nintendo 2DS XL wordt ook een viertal nieuwe games uitgebracht, waarvan we een aantal kort hebben kunnen uitproberen.

Hey! Pikmin

In tegenstelling tot de real-time strategiegames uit de serie is Hey! Pikmin een side-scroller. Net als in voorgaande Pikmin-games ga je met Captain Olimar op ruimtereis en stort je neer op een onbekend planeet, vind je toevallig verschillende soorten Pikmin, verzamel je grondstoffen en ruim je gevaarlijke wezens uit de weg om de kleine plantwezentjes in leven te houden.

De game wordt niet ontwikkeld door een interne Nintendo-studio en dat is helaas te merken. Dit keer staat ontwikkelaar Arzest aan het roer, dat tevens verantwoordelijk is voor Yoshi’s New Island. Net als die game is de gameplay in Hey! Pikmin vrij oppervlakkig en weinig uitdagend. De gameplay bestaat vooral uit simpele puzzeltjes oplossen en het overkomen van hindernissen op je weg terug naar het ruimteschip. We hebben alleen nog de eerste levels kunnen uitproberen en we hopen we dat de uiteindelijke game meer te bieden heeft.

Dr. Kawashima’s Devilish Brain Training

Hersenwetenschapper Dr. Kawashima komt op 28 juli terug met een nieuwe game, genaamd Dr. Kawashima’s Devilish Brain Training, en die is zoals de naam aangeeft duivels. De game vergt diepe concentratie. Rekensommetjes worden bijvoorbeeld in rap tempo op je afgevuurd en als je even niet oplet, word je genadeloos afgestraft met een reeks foute antwoorden. De game is er dan ook vooral op gericht om je concentratievermogen te stimuleren en het hoge tempo van de oefeningen draagt daar zeker aan bij. Met maarliefst dertig unieke oefeningen moet Dr. Kawashima’s Devilish Brain Training meer dan voldoende uitdaging bieden.

Miitopia

De bekende Mii-personages zullen met de lancering van de New Nintendo 2DS XL weer op avontuur gaan, ditmaal in Miitopia. Hoewel Miitopia een rpg is, zijn er ook life simulator-elementen aanwezig. In die zin doet de game erg denken aan de 3DS-game Tomodachi Life. Het koninkrijk van Miitopia wordt geteisterd door een heerser die de gezichten van burgers in het koninkrijk heeft gestolen en je moet dus de kwaadaardige heerser zien te verslaan en de gezichten herstellen van onschuldige burgers. Simpel qua verhaal, alsook qua gameplay. De turn-based gevechten zijn namelijk erg eenvoudig. Los van de humor en het eigenaardig leveldesign hopen we dat de game ons verrast, want tijdens onze korte speelsessie wist de game nog niet te imponeren.

De New Nintendo 2DS XL is vanaf 28 juli verkrijgbaar in de kleuren zwart + turquoise en wit + oranje.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Grote patch Horizon: Zero Dawn is nu uit Dynasty Warriors 9 op PS4 krijgt open wereld
2

Reacties op: Hands-on met de New Nintendo 2DS XL

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Stickz

  • 10 mei 2017 15:49
  Ben erg benieuwd! Aangezien de DS van mijn vriendin recent de geest heeft gegeven, ga ik deze wel oppikken voor het gezin. Ben zelf ook wel benieuwd naar een paar titels.

  Hoe was de accuduur? Of hebben jullie niet lang genoeg kunnen/mogen spelen om deze in te kunnen schatten. Ik snap dat je met een powerbank alles kunt verlengen, maar ben wel benieuwd naar de base.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  brianartiles

  • 10 mei 2017 16:12
  @stickz De accuduur hebben we helaas niet kunnen testen. Aangezien de specificaties nagenoeg hetzelfde zijn als die van de New Nintendo 3DS XL denk ik dat het wel vergelijkbaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.