Op de Leipzig Games Conventie is Guitar Hero: World Tour zonder meer één van de populairste titels. Weg van het grote podium kregen we een rustige (voor zover dat mogelijk is met het snerende gitaarspel) impressie van de game. Waar de presentatie enigszins statisch begon met het uitleggen van de uitgebreide personaliseermogelijkheden (je kunt personages op duizend-en-één manieren naar je hand zetten) wist de game na een half uur een onvergetelijke indruk achter te laten.

Niet alleen werken alle vier de instrumenten goed en is het geheel héél erg tof (daar waren we met Rock Band ook al achter gekomen, kleine kans dat RedOctane dit zou verprutsen), het is de diepgang die het hem doet. Naast de speel-bekende-nummers-na mode, is het via een uitgebreid programma namelijk ook mogelijk om je eigen muziek te creëren. En dát is natuurlijk wat een game als Guitar Hero: World Tour helemaal naar eenzame hoogte trekt.

Het programma laat je als een ware producent nummers opnemen, veranderen, tweaken en verbeteren. Je kunt alle tracks los opnemen (enkel de zang is vanwege copyright-problemen niet op te nemen) en in allerlei verschillende stijlen. Zo kun je simpel kiezen voor een Indiase drumset, maar ook alle noten van de gitaar zelf afstellen. Een enkele F-noot kan al op zoveel manieren gespeeld worden, dat je wel kunt bedenken dat alles bij elkaar een schier oneindige reeks aan opties oplevert. Natuurlijk kunnen de echte gitaristen altijd nog meer uit een gitaar halen, maar Guitar Hero: World Tour biedt voor amateurbandjes een behoorlijk substituut.

Daarbij is er ook een online component aan de game gehangen. Je kunt nummers uploaden, laten beoordelen en door anderen laten spelen. Op YouTube-achtige wijze worden Best Of-lijsten samengesteld, waardoor kwaliteit gewaardeerd wordt en het de bedoeling is dat je op een gegeven moment ook lekker kunt Guitar Hero'n met nummers van onbekende bandjes.

Over online en multiplayer gesproken, ook dat zit wel goed. Nieuw is dat je de Band Career mode ook coöperatief online kunt spelen. Wanneer je eerst thuis met een groepje mensen hebt zitten spelen en vervolgens graag door wilt gaan, kun je lukraak mensen van het internet plukken om je band op te vullen.

De nieuwe instrumenten zien er solide uit en functioneren goed. Het drumstel is geheel draadloos, drukgevoelig en lijkt wel tegen een stootje te kunnen. De microfoon doet z'n ding, waarbij je in kunt stellen of je alleen beoordeeld wordt op je toonhoogte of ook echt op je vocalen. Tevens is de gitaar weet ietwat veranderd door de toevoeging van een touchpad in de hals. Kortom, Guitar Hero: World Tour lijkt een verdomd gave ervaring te worden en komt ook al snel uit. Binnenkort vast en zeker meer over deze titel, want in alle drukte van de beurs gunnen we de game niet de aandacht dit het eigenlijk wel verdient.